Ambele dosare au fost pe rolul instantei, insa Curtea Suprema a decis retrimiterea acestora la DNA in urma cu cateva luni. In motivarea deciziei de restituire, judecatorii au tinut cont de decizia Curtii Consti�tutionale potrivit careia procurorii trebuie sa ceara aviz pentru inceperea urmaririi penale fata de actualii si fostii ministri. Kovesi a solicitat Camerei Deputatilor declansarea proce�durilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Adrian Nastase, cercetat in dosarul 227/P/2006 al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). In acest dosar, Nastase este acuzat de dare de mita, "constand in aceea ca, in baza unei intelegeri anterioare cu Ioan Melinescu, a sustinut si determinat emiterea HG 1399/30.12.2000, semnand-o in calitate de prim-ministru, prin care Melinescu a fost numit in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, pentru a-l determina pe acesta sa faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu si un act contrar acestor indatoriri, in scopul de a asigura clasarea unei lucrari ce o viza pe Dana Nastase si a intra in posesia lucrarii", se mai arata in comunicatul Parchetului General. Avizul Camerei Deputatilor pentru inceperea urmarii penale in cazul lui Nastase este necesar pentru ca la data savarsirii faptelor acesta avea calitatea de ministru, iar in prezent o are pe cea de deputat. Nastase a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie anul trecut, fiind acuzat ca l-a numit pe Melinescu la conducerea Oficiului in schimbul blocarii unei lucrari avand ca obiect o tranzactie suspecta, de 400.000 de dolari in contul Danei Nastase.
Mihailescu, foloase necuvenite
Totodata, Kovesi cere Senatului declansarea procedurilor pentru inceperea urmaririi penale fata de Serban Mihailescu, in dosarul de la DNA in care acesta este acuzat de primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Potrivit procurorilor, citati de Mediafax, in octombrie 2001, aprilie si mai 2002, perioada in care acesta ocupa functia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Mihailescu ar fi primit, de la consilierul sau personal Fanel Pavalache, pe care il numise anterior in aceasta functie, arme de vanatoare pe care le-a detinut in intervalul aprilie - octombrie 2002, fara sa fie posesor al permisului de arma. Avizul Senatului este necesar intrucat, potrivit procurorilor, la data savarsirii faptelor, Mihailescu avea calitatea de ministru, iar in prezent o are pe cea de senator.
Serban Mihailescu a declarat ieri, citat de Mediafax, ca este "complet nevinovat" si ca dosarul pentru care se cere aviz de incepere a urmaririi penale la adresa sa reprezinta o suma de "compilatii" provenite din diverse surse, prin care se incearca acreditarea unor vinovatii inventate.
Vacaroiu: "Discutam pe 15 august"
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ieri, citat de NewsIn, ca aceasta camera a Parlamentului a primit cererea de avizare a urmaririi penale a senatorului Serban Mihailescu si ca solicitarea va fi analizata la prima sedinta a Biroului Permanent, ce se va reuni in jurul datei de 15 august. "Vom discuta aceasta solicitare la prima sedinta a Biroului, care va trebui sa ia act ca senatorii juristi au finalizat raportul pentru ceilalti doi ex-ministri pentru care s-a cerut deja urmarirea penala, Codrut Seres si Paul Pacuraru. La aceasta sedinta, Biroul va decide sa trimita comisiei juridice si aceasta ultima sesizare pentru Serban Mihailescu si sa stabileasca termenul pentru raport", a declarat Vacaroiu. El a mai adaugat ca juristii din Senat trebuie sa finalizeze raportul pentru Seres si Pacuraru pana pe 11 sau 12 august si ca dupa incheierea acestei proceduri se reuneste si conducerea Senatului. Presedintele Senatului a mai aratat ca Biroul Permanent va analiza posibilitatea convocarii unei sesiuni extraordinare, dar pentru cele doua dosare, nu si pentru Mihailescu.