Ziua Logo
  Nr. 4299 de vineri, 1 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CFR jefuit de sefi
-- Gasca liberala condusa de Teodor Atanasiu praduieste Societatea Feroviara de Turism bucata cu bucata * Directoarea Luminita Gliga, nepoata sefului de la AVAS, vinde pe nimic patrimoniul statului * Pe langa celebrele dosare Astoria Bucuresti si Astoria Snagov, ZIUA a dat de urma unui caz in care bugetul a fost pagubit cu aproape doua milioane de euro
Societatea Feroviara de Turism (SFT) SA a vandut un teren situat la marginea orasului Targoviste la un pret derizoriu. Desi metrul patrat in zona depaseste 200 de euro, conducerea SFT, in frunte cu directoarea Luminita Gliga, nepoata liberalului Teodor Atanasiu, a decis sa instraineze terenul cu mai putin de 30 de euro/mp. Cei 10.000 mp, constructiile aferente si calea ferata au fost cumparate de societatea Scapino Com SRL cu doar 285.593 de euro. In mod normal, in urma acestei tranzactii, Societatea Feroviara de Turism ar fi trebuit sa obtina minimum doua milioane de euro.
Societatea Feroviara de Turism SA, la carma careia se afla nepoata sefului AVAS Luminita Gliga, vinde patrimoniul societatii fara discernamant. Un caz elocvent are ca obiect un teren situat la marginea orasului Targoviste. Terminalul de transcontainere al Garii de Nord din Targoviste - compus din mai multe cladiri, din care una in suprafata de 400 mp, cu cale ferata uzinala si un teren de aproape 10.000 mp - a fost vandut la un pret subevaluat de cel putin sapte ori. La aceasta scamatorie, care a prejudiciat statul cu doua milioane de euro, si-a dat concursul si Bursa Romana de Marfuri, organizatoarea licitatiei.
Sub pretextul unei datorii neonorate catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, SFT-CFR SA a scos la vanzare terminalul de la marginea orasului Targoviste, pe ruta spre Sinaia - Brasov, care nu functioneaza de multa vreme. Pretul de pornire a fost stabilit de un evaluator misterios si aprobat de AGA SFT-CFR fara obiectii, desi era cu mult mai mic decat cele practicate in zona, putandu-se inregistra un profit frumos din tranzactie. SFT s-a desprins din CFR sub mandatul ministrului Miron Mitrea, preluand un patrimoniu de care caile ferate nu mai aveau nevoie. La acea ora, datoriile noii societati erau zero. Intre timp, ele s-au majorat in mod inexplicabil.
Licitatii pe banda rulanta
Ca vanzarea celor 10.000 mp sa nu bata la ochi, licitatia a fost data in grija Bursei Romane de Marfuri, spre organizare. La data de 10.01.2008 s-a solicitat publicarea anuntului de vanzare intr-un singur ziar local, si anume "Dambovita". La licitatie nu s-a prezentat nimeni. Al doilea anunt a fost dat spre publicare, la data de 28.02.2008, ziarului "Bursa". Din nou nu s-a prezentat nimeni. In tot acest timp, doua firme s-au interesat de teren, dupa cum se va vedea mai incolo. In fine, s-a organizat a treia licitatie, de asta data fara a se mai face publicitatea ceruta de lege.
La 18 martie s-a prezentat doar SC Scapino Com SRL din Targoviste, adjundecandu-si terminalul la putin peste pretul de pornire, respectiv sub 30 de euro/mp. Asta in conditiile in care pretul zonei era la cote cuprinse intre 200 si 250 de euro/mp, in functie de amplasament. In total, SFT SA a incasat suma de 1.028.856 lei, inclusiv TVA (285.593 de euro), bani cu care, ca un facut, a fost indestulata ANAF, toata lumea declarandu-se multumita. Ceea ce ne indreptateste sa banuim ca evaluatorului - a carui identitate nu ne-a fost dezvaluita - i s-a indicat la ce suma trebuie sa ajunga.
De precizat ca SC Scapino se ocupa cu diverse activitati de comert, avandu-i ca asociati pe Alexandru Maican si Sebastian Valentin Marin. Si ca, la sfarsitul anului fiscal 2006, inregistra datorii de 5.376.903 lei (aproximativ 1,5 milioane de euro).
"Stiu despre ce vorbesc"
Din partea Bursei, de tranzactie s-a ocupat Anca Bucureanu, de la departamentul Piata Licitatiilor. De-a lungul etapelor s-au interesat de achizitionarea terenului doar doua firme, respectiv Central M SRL, din comuna Dobra, sat Marcesti, judetul Dambovita si RT-SOFT SRL Craiova. Prima este radiata din Oficiul National al Comertului, conform art. 5 (3) din Legea nr. 314/2001. Cea de-a doua este compusa din cinci angajati, care se ocupa cu activitati de inginerie si consultanta tehnica, asociati fiind fratii Remus-George si Tudor Matusa.
"M-am rugat de cele doua firme, care s-au aratat interesate de licitatie, sa participe, ca e un teren bun, pe care se poate desfasura o activitate economica, daca se investeste. M-au intrebat daca nu mai lasam la pret si le-am explicat ca asa ceva nu este posibil, pentru ca ANAF trebuie sa-si recupereze integral datoria de la SFT-CFR SA. Pentru stabilirea unui nou pret este nevoie de o alta evaluare, care sa fie aprobata de AGA SFT-CFR. Nu m-au crezut si n-au cumparat caietul de sarcini. Pretul de 30 de euro/mp, inclusiv TVA pe care l-am obtinut este foarte bun, credeti-ma. Eu sunt din zona aceea si stiu despre ce vorbesc. Acolo este o zona industriala si nu se pot construi vile", ne-a declarat Anca Bucu�resnu.
Tunuri in asteptare
Potrivit lui Radu Berceanu, fost ministru al transporturilor, un alt teren de langa Gara Centrala din Timisoara a fost vandut la un pret derizoriu. La fel si la Arad, unde pretul de pornire a fost stabilit, tot de un evaluator misterios, la doar 17 euro/mp. Pe lista de lichidare a SFT-CFR SA, intocmita de Luminita Gliga & Co.,
s-ar mai afla caminul de nefamilisti al CFR Cluj, situat intr-o zona rezidentiala, si inca sapte terenuri a cate 500 mp in acelasi oras, suprafete importante langa garile Targu Jiu si Piatra Olt, un teren de 10 ha la Sinaia, dar mai ales cateva mii de metri patrati din zona bucuresteana Lujerului.
Zona este in expansiune
Zona in cauza se
afla in plina
expansiune comerciala, pretul metrului patrat situandu-se peste
pragul de 200
de euro. Vizavi,
pe cateva mii de metri patrati, se construieste campusul universitar
Valahia Targoviste.
Alaturi functioneaza un angro al unei firme cunoscute, apoi este o vila, iar in continuare va fi ridicat un mall. Printre numeroasele magazine de pe o parte si alta a soselei, se construiesc alte vile luxoase, dupa cum am putut constata. E drept ca terminalul de pe Aleea Sinaia nr. 1, pe care a pus mana firma Scapino, nu se afla chiar la sosea, ci la o distanta de circa 500 de metri.
Dar dispune de un drum practicabil si o linie ferata uzinala ce valoreaza o avere, in conditii de exploatare optime, dat fiind faptul ca face legatura cu ruta Targoviste-Bucuresti. Deocamdata, pe terenul cumparat in martie anul curent functioneaza doar un depozit de fier vechi. In concluzie, faptul ca 30 de euro/mp ar fi un pret bun pentru acea zona este un basm de adormit copiii.
Blonda de la SFT
De vanzarea terenului cu pricina, din partea SFT SA,
s-a ocupat directorul Directiei tehnice, Vasile Tudorescu. Acestea ne-a asigurat telefonic ca licitatia s-a desfasurat in confor�mitate cu prevederile legale, urmand ca a doua zi sa ne arate toate documentele justificative, in prezenta directoarei Luminita Gliga.
La ora stabilita, Tudorescu n-a venit la serviciu, desi l-am asteptat o vreme. Timp in care o domnisoara blonda a iesit dintr-un birou ca sa poata vorbi la telefon, departe de urechi indiscrete. "Da, prietene, totul a fost aranjat, a spus ea. A aranjat domnul ministru, am fost ieri la el. Nu ne da nimeni afara. S-a suspendat. No! Apropo, am si eu o rugaminte. N-ai ceva pentru soferul meu personal? Vreau sa-i fac o cadou in weekend-ul asta. Ceva fain. El, cu sotia si doi copii. Multumesc, il trimit! Iar daca mai ai vreo problema cu care te pot ajuta, nu ezita sa ma suni. Servus!", si-a incheiat aceasta convorbirea telefonica. Ceva mai tarziu aveam sa aflam ca domnisoara era chiar directoarea SFT-CFR SA, Luminita Gliga. Dupa toate aparentele, inceputul discutiei pe care am inregistrat-o se referea la ministrul Ludovic Orban si la suspendarea executarii silite a Hotelului Astoria, unde se afla si sediul SFT. Ar mai fi de spus ca, la insistentele noastre de a vorbi, totusi, cu cineva din conducere, secretara ne-a transmis sfatul Luminitei Gliga. Daca ne trebuie informatii publice, sa ne adresam biroului de presa al Ministerului Transporturilor.
Performantele Luminitei
Provenita din structurile politice ale PNL Alba, Luminita Gliga a reusit cateva performante notabile de cand se afla in functia actuala. Pentru o datorie de doar 198.000 de lei, hotelul bucurestean Astoria a fost executat silit si vandut cu 2,5 milioane de euro (tot la o licitatie cu un singur participant), cand pretul real se ridica la peste 20 de milioane de euro.
La ora actuala, evacuarea a fost suspendata temporar de Judecatoria Sectorului 1, problema transata de ministrul Ludovic Orban, dupa cum s-a vazut. De asemenea, a pierdut complexul Astoria Snagov pentru o datorie neonorata de doar 1,5 milioane de lei, dupa ce fostul director Mihai Necolaiciuc a investit acolo milioane de euro, ajungand sa fie cautat international. Directoarea a mai reusit performanta de a cumpara, fara nici un fel de licitatie, doua automobile de teren Volks�wagen, un Audi A6 si un VW Passat full options, fiecare cu circa 50.000 de euro, desi societatea era inglodata in datorii. De asemenea, SFT-CFR a mai vandut in iunie anul curent, tot prin Bursa Romana de Marfuri, 27 de locomotive de cale ingusta, 15 vagoane de calatori si un tren PSI.
Pagina realizata de Dan COSTE 
 Afisari: 1624  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Prin noi insine!   de Tudor190
ca sa vezi   de stan patitu
valal   de Alvaler
Ca sa vezi...   de alwis46
Incorect!   de Nituc
Gasca liberala?!   de Hantzy
De ce doarm PROCURORII ?   de Alvaler
   de Roena
Corect   de PANZER
Asta-i generatia   de Viorica Ianc
Tocmai ma intrebam moarta de oboseala, ce mai e nou pe la voi?   de Atamild
de ce mai platim impozite?   de dorumare
Asta-i generatia lui Horia !!!   de Liviu2002j
A r h i v a
  Monstrul energetic scartaie    2 comentarii
  Basescu la Roma in tiganime    14 comentarii
  Kovesi cere Parlamentului aviz pentru "Matusa Tamara"    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Karadzici, lucrat de americani (1661 afisari)
 Liz Taylor la un pas de moarte (1629 afisari)
 CFR jefuit de sefi (1624 afisari)
 Monstrul energetic scartaie (988 afisari)
 Grupul de la Cluj refuza fotoliile PSD (873 afisari)
 Mereu tanara: Sue Ellen, din Dallas, arata senzational la 67 de ani! (2705 afisari)
 EXCLUSIVITATE: Stefan Andrei, despre cum a pierdut Gheorghiu Dej o evadare pentru ca s-a imbatat Gheorghe Maurer (2497 afisari)
 Canada: Decapitat in autocar de vecinul de scaun (1779 afisari)
 Deh, varsta! Michael Douglas adoarme pe umarul sotiei, Catherine Zeta Jones, in timpul unei cine cu prietenii  (1640 afisari)
 Rusia se remilitarizeaza si formuleaza o noua doctrina militara (1507 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01519 sec.