Ziua Logo
  Nr. 4299 de vineri, 1 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Magie alba, magie neagra
-- In ciuda mass-media romanesti - care nu au deprins inca pe de-a-ntregul obiceiul ierarhizarii stirilor dupa gradul lor de impact global, si incep jurnalul cu un accident pe un drum judetean, indiferent ce eveniment international ar solicita atentia noastra - stirea de senzatie a saptamanii ramane tot arestarea si extradarea lui Radovan Karadjic. Ascuns "la vedere", sub o infatisare de Albus Dumbledore din filmele cu Harry Potter, dr. Dragan David Dabici s-a dovedit a fi unul dintre cei mai cautati criminali de razboi ai zilelor noastre: rechizitoriul, redactat inca din 2000 de Carla del Ponte, atunci procuror al Tribunalului International de la Haga, il acuza de "genocid, crime impotriva umanitatii, violarea legilor si uzantelor razboiului si grave incalcari ale Conventiei de la Geneva din 1949."
Argumentele acuzarii pot fi citite pe site-ul Natiunilor Unite, http://www.un.org/icty/indictment/english/kar-ai000428e.htm, si contin detalii atat de cumplite despre "purificarea etnica" ordonata de Karadjic in calitate de presedinte al autoproclamatei Republici Srpska, incat nu ingaduie niciun dubiu cu privire la justetea judecarii acestui sinistru si "flamboaiant" personaj (astfel calificat de Interpol). La ordinul lui Karadjic, singur sau impreuna cu alte personaje deja condamnate la Haga, ca Biliana Plavsic, trupele comandate de Ratko Mladic - celalalt mare fugar, inca ascuns, se spune ca in Rusia - au bombardat vreme de trei ani Saraievo, ai carui locuitori civili au fost vanati de lunetisti, au ucis bosniaci musulmani, bosniaci croati sau alti locuitori ai provinciei care nu erau sarbi, au masacrat refugiatii si locuitorii din Srebrenica, peste 7.000, inclusiv copii, cu toate ca acest oras fusese declarat azil de catre ONU. In total, Karadjic ar fi responsabil de aproximativ 100.000 de morti, de reinfiintarea lagarelor de concentrare, de tortura si de nenumarate violuri, de luarea ca ostateci a militarilor din trupele Natiunilor Unite.
DispArut inca din 1996, Karadjic s-a ascuns - se pare ca prin manastirile din Muntenegru - si ar fi participat pana si la inmormantarea mamei sale, deghizat in preot. Tot in acesti ani, el a publicat si o carte de mare succes, "Minunatele cronici ale noptii". Dar se presupune ca, in ultimii doi ani, reteaua secreta care il proteja s-ar fi destramat, astfel ca fugarul a trebuit sa se descurce singur, si a devenit dr. Dabici, practicand medicina alternativa intr-o clinica din Belgrad, colaborand la o revista de specialitate, frecventand, nestiut, un bar indragit de tineri extremisti care il eroizau, si chiar facandu-si publicitate pe o pagina personala de web. Pretinsul bioenergetician sustinea ca ar fi facut studii la Moscova, unde nu a studiat de fapt niciodata, dar si-a atribuit desigur o asemenea calificare pentru a profita de aura cvasi-magica a stiintelor marginale sau de-a dreptul oculte cu care e de multa vreme creditata Rusia. Pretindea de asemeni ca detine diplome americane - ceea ce e mai aproape de adevar, caci, dupa ce a studiat medicina si psihiatria la Universitatea din Saraievo, Karadjic a urmat, in 1974/1975, cursuri de psihiatrie si poetica la celebra Universitate Columbia din New York.
E destul de probabil ca serviciile secrete sarbe il identificasera de catva timp pe "doctorul Dabici", de vreme ce, la doar doua saptamani dupa destituirea sefului acestor servicii ca urmare a victoriei lui Tadic in alegerile din Serbia, Karadjic a fost arestat. Acum se pregateste de un nou razboi, de data aceasta mediatic: in vederea procesului sau, care va fi probabil televizat in extenso, vraciul Dabici si-a regasit adevaratul chip, si a declarat ca vrea sa se apere singur, adoptand postura eroica a liderului persecutat de invingatori. Sper ca, printre confratii lui intru flamboianta, poezie si extremism din Romania - cu psihiatria relatiile sunt mai delicate - soarta lui Karadjic sa starneasca o admiratie cat mai discreta, si, daca se poate, o salutara panica.
Zoe PETRE 
 Afisari: 791  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Daca n-am sti cine-i autorul am zice ca-i vorba de naivitate   de Tudor190
Cate prostii...   de Mihu
Oare ? Piata Markale va zice ceva?   de Ghita Bizonu'
Zoio!   de Caius-Roland
A r h i v a
  S.O.S. istro-romanii (III)    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Karadzici, lucrat de americani (1661 afisari)
 Liz Taylor la un pas de moarte (1629 afisari)
 CFR jefuit de sefi (1624 afisari)
 Monstrul energetic scartaie (988 afisari)
 Grupul de la Cluj refuza fotoliile PSD (873 afisari)
 Mereu tanara: Sue Ellen, din Dallas, arata senzational la 67 de ani! (2705 afisari)
 EXCLUSIVITATE: Stefan Andrei, despre cum a pierdut Gheorghiu Dej o evadare pentru ca s-a imbatat Gheorghe Maurer (2497 afisari)
 Canada: Decapitat in autocar de vecinul de scaun (1779 afisari)
 Deh, varsta! Michael Douglas adoarme pe umarul sotiei, Catherine Zeta Jones, in timpul unei cine cu prietenii  (1640 afisari)
 Rusia se remilitarizeaza si formuleaza o noua doctrina militara (1507 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01718 sec.