De la momentul scarbei prezidentiale din 2000 au aparut Cozmin Gusa, Elena Udrea, Cristian Boureanu, Bogdan Olteanu samd. Poate ca unii dintre acestia au sansa sa dovedeasca ceva. Dar schimbarea de generatie nu a fost si una calitativa.
In general, cei noi intrati in teren au importat sechelele structurilor prin si de la care au emanat.
De la bAieTii si fetele din Primaverii care au pus mana pe parghiile puterii la inceputul anilor 90, a venit randul unor personaje cu origini mai sanatoase, crescute pe langa vechii mahari ai democratiei de fatada. Din fericire pentru marea noastra majoritate, consumatorii si vietuitorii acestei manipulari de democratie, nu am avut "sansa" vreunui Nastase, Patriciu, Nicu, Ion sau cine o mai fi fost, sa prosperam pe spezele politicului, umflandu-ne in penele colorate, dar de imprumut.
Numai cA aceasta butaforie politica, incepe sa scartaie din toate balamalele. Asa-numitii tineri politicieni, fara mari performante, fara ideologie, dar cu gura mare si "lovele" de capatat, tind sa se autoexcluda din jocul real al puterii. Niciunul dintre acestia nu a reusit sa isi reprezinte generatia. Niciunul dintre acestia nu isi bazeaza puterea decat pe relatii personale cu politicieni, grupuri de afaceri, complicitati sau alte formule mai picante.
ASa cA atunci cand vreunul dintre acesti politicieni tineri vorbeste despre schimbarea de generatie in politica romaneasca, despre "reforma clasei politice", ar trebui sa realizeze ca, in fond vorbeste despre propria lor disparitie. Caci unica lor sursa de existenta publica si politica este data doar de relatia cu cei pe care si-ar dori sa-i reformeze.
Trist, dar adevarat. Prea putini dintre politicienii tineri sunt autonomi, au voturile lor in spate si nu isi bazeaza cariera pe jocul pe care il fac pentru "stapanii" lor reali. Una dintre putinele sanse de reformare a clasei politice, votul uninominal, tinde sa fie distrusa de complicitatea tuturor capeteniilor politice. Mai mult, lipsa de aplicare a legii de finantare a partidelor politice va face ca razboiul "uninominal", daca se va da in aceasta forma, va face ca resursele materiale sa fie determinante, in detrimentul calitatilor umane, politice, profesionale.
Si lucrurile par ca se duc catre acest fagas. Caci altfel am fi vazut mituitori electorali arestati sau macar anchetati. Mai este insa o speranta.
Schimbarea de generatie se va face doar prin schimbarea retelelor de putere. Iar acestea au inceput sa se modifice substantial. Noile tipuri de a construi afaceri, noile bu�gete, formele licite de imbogatire, vor aduce inevitabil noi personaje, noi criterii.
Iar aceste noi forme de imbogatire se multiplica si, cel mai important, devin neinteligibile pentru "maharii" democratiei romanesti si emulii lor.