Ziua Logo
  Nr. 4292 de joi, 24 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Schimbarea de generatie
-- Prin anul 2000, presedintele de atunci al Romaniei, Emil Constantinescu, a facut cea mai sincera apreciere despre politica romaneasca: "mi-e scarba". Au trecut aproape 10 ani si situatia nu s-a schimbat. Emil Constantinescu era, cum spune astazi Traian Basescu, tot presedinte, cel mai informat roman. Probabil stia el ce stia. Radiografia politicii din anul 2000 arata ca sunt mult prea putine personaje noi intrate pe prima scena. Cu foarte putine exceptii, aceste noi personaje au confirmat.
De la momentul scarbei prezidentiale din 2000 au aparut Cozmin Gusa, Elena Udrea, Cristian Boureanu, Bogdan Olteanu samd. Poate ca unii dintre acestia au sansa sa dovedeasca ceva. Dar schimbarea de generatie nu a fost si una calitativa.
In general, cei noi intrati in teren au importat sechelele structurilor prin si de la care au emanat.
De la bAieTii si fetele din Primaverii care au pus mana pe parghiile puterii la inceputul anilor 90, a venit randul unor personaje cu origini mai sanatoase, crescute pe langa vechii mahari ai democratiei de fatada. Din fericire pentru marea noastra majoritate, consumatorii si vietuitorii acestei manipulari de democratie, nu am avut "sansa" vreunui Nastase, Patriciu, Nicu, Ion sau cine o mai fi fost, sa prosperam pe spezele politicului, umflandu-ne in penele colorate, dar de imprumut.
Numai cA aceasta butaforie politica, incepe sa scartaie din toate balamalele. Asa-numitii tineri politicieni, fara mari performante, fara ideologie, dar cu gura mare si "lovele" de capatat, tind sa se autoexcluda din jocul real al puterii. Niciunul dintre acestia nu a reusit sa isi reprezinte generatia. Niciunul dintre acestia nu isi bazeaza puterea decat pe relatii personale cu politicieni, grupuri de afaceri, complicitati sau alte formule mai picante.
ASa cA atunci cand vreunul dintre acesti politicieni tineri vorbeste despre schimbarea de generatie in politica romaneasca, despre "reforma clasei politice", ar trebui sa realizeze ca, in fond vorbeste despre propria lor disparitie. Caci unica lor sursa de existenta publica si politica este data doar de relatia cu cei pe care si-ar dori sa-i reformeze.
Trist, dar adevarat. Prea putini dintre politicienii tineri sunt autonomi, au voturile lor in spate si nu isi bazeaza cariera pe jocul pe care il fac pentru "stapanii" lor reali. Una dintre putinele sanse de reformare a clasei politice, votul uninominal, tinde sa fie distrusa de complicitatea tuturor capeteniilor politice. Mai mult, lipsa de aplicare a legii de finantare a partidelor politice va face ca razboiul "uninominal", daca se va da in aceasta forma, va face ca resursele materiale sa fie determinante, in detrimentul calitatilor umane, politice, profesionale.
Si lucrurile par ca se duc catre acest fagas. Caci altfel am fi vazut mituitori electorali arestati sau macar anchetati. Mai este insa o speranta.
Schimbarea de generatie se va face doar prin schimbarea retelelor de putere. Iar acestea au inceput sa se modifice substantial. Noile tipuri de a construi afaceri, noile buļæ½gete, formele licite de imbogatire, vor aduce inevitabil noi personaje, noi criterii.
Iar aceste noi forme de imbogatire se multiplica si, cel mai important, devin neinteligibile pentru "maharii" democratiei romanesti si emulii lor.
Horia MIHALCESCU 
 Afisari: 488  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Re: M_D_L   de peromaneste
M_D_L, sunt absolut de acord, insa nu mi-e clar cum generezi structura...   de peromaneste
Problema nu consta in persoanele care sunt la conducere, ci in structura societatii   de M_D_L
schimbarea de generatie.   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Inflatia la apogeu...    1 comentariu
  Editorialul cititorului    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cum il vedeau gardienii pe Ramaru (6262 afisari)
 Betancourt si-a parasit sotul (2616 afisari)
 Amenintarea Camatarilor (2316 afisari)
 PRM - ori la bal, ori la spital (2028 afisari)
 Pe limba lui Voronin (1255 afisari)
 Dezvaluiri socante: Violata zilnic de soldati, in timpul regimului lui Radovan Karadzic  (3373 afisari)
 Condamnati la inchisoare pentru ca au facut sex si un film porno langa un monument (3227 afisari)
 Erou la 12 ani: A scapat o fetita de sapte ani din mainile violatorului (2289 afisari)
 Scandalul ICR merge mai departe: cazul Antohi-Hoisie ii face pe sefii Institutului sa se contrazica privind informatorii Securitatii (1931 afisari)
 Amanta secreta a macelarului din Bosnia, Radovan Karadzic (1815 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01669 sec.