Ziua Logo
  Nr. 4291 de miercuri, 23 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Mai e de furat la CFR
-- Radu Berceanu acuza CFR si pe Ludovic Orban ca pregatesc "tunuri imobiliare", sustinand ca se planifica vanzarea unor terenuri sau imobile din patrimoniul CFR la preturi mult subevaluate
Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor, l-a acuzat ieri pe Ludovic Orban, ministrul in exercitiu, ca pune la cale "tunuri imobiliare" cu terenurile din patrimoniul CFR. Biroul de presa al Ministerului Transporturilor a refuzat sa faca vreo declaratie referitoare la afirmatiile lui Radu Berceanu, spunand ca Ludovic Orban este in concediu.
Berceanu sustine ca pe perioa�da verii se pregateste vinderea unor terenuri sau imobile la pre�turi mult subevaluate, astfel incat sa fie "facute cadou apro�piatilor". "Mai nou, CFR s-a apucat de afaceri imobiliare. Societatea are tot felul de terenuri din jurul garilor, uneori linii dezafectate care traverseaza orasul (...) Brusc, s-a constatat ca aceste lucruri nu mai sunt folositoare, dar ele trebuie vandute si, de ce nu, facute cadou apropiatilor", a spus Berceanu. Acesta sustine ca licitatiile au fost aranjate pe ultima suta de metri a guvernarii in beneficiul unor persoane cunoscute dinainte. Pedelistul sustine ca, in mod intentionat, anunturile pentru licitatii publicate in Monitorul Oficial ofera insuficiente informatii potentialilor cumparatori, astfel incat "doar un mic cerc de initiati sa afle despre ele". "Licitatia se anunta acolo unde trebuie, dar una e cand se pune special intr-o anumita perioada si cu un anunt foarte vag", a declarat fostul ministru. Berceanu a afirmat ca un teren de langa Gara Centrala din Timisoara a fost vandut deja la un pret derizoriu, iar la Arad este in curs o licitatie la care pretul de pornire este de numai 17 euro pe metrul patrat. Potrivit lui Berceanu, sunt vizate pentru a fi vandute si caminul de nefamilisti al CFR din Cluj, aflat intr-un cartier rezidential, dar si sapte terenuri a cate 500 de metri patrati aflate in acelasi oras. De asemenea, in perioada urmatoare, CFR va valorifica si terenuri de langa garile din Targu Jiu si Piatra Olt. Potrivit acestuia, o alta tranzactie dubioasa s-ar pregati in cazul unui teren de 10 hectare din Sinaia, teren aflat in proprietatea Societatii Feroviare de Turism (SFT).
"Tunuri" in Capitala
Cele mai mari tranzactii s-ar pune la cale in zona Capitalei, Berceanu precizand ca acestea au fost suspendate deocamdata din cauza scandalului legat de hotelul Astoria, care a fost scos la licitatie din cauza unei datorii de numai 200.000 de lei. La licitatie, hotelul a fost vandut la o valoare de sase ori mai mica decat valoarea sa reala. Berceanu a declarat ca o manevra similara se pregateste si in cazul complexului detinut de SFT la Snagov. Acest complex este foarte luxos, avand tot felul de dotari, insa managerii nu au platit impozitele datorate Primariei din Snagov. Berceanu spune ca astfel este deschis drumul catre repetarea procedurii de la hotelul Astoria prin preluarea creantelor de catre o persoana bine informata care poate cere executarea silita in instanta. Ulterior, complexul ar putea fi scos la licitatie, iar proprietarul creantei ar fi avantajat pentru ca poate oferi pretul cel mai mare din moment ce o parte din banii oferiti la licitatie urmeaza sa-i fie returnati.
Berceanu sustine ca mecanis�mul de care se folosesc actualii factori de decizie din CFR a fost pus la cale inca din timpul ministeriatului lui Miron Mitrea, de catre Mihai Necolaiciuc, directorul de atunci al CFR. Pedelistul a afirmat ca "toate lucrurile interesante ale CFR" au fost adunate in cadrul Societatii Feroviare de Turism, separata de restul companiei astfel incat sa nu preia si datoriile acesteia. Inainte insa ca toate complexurile de agrement sa fie transferate la SFT, acestea au fost refacute, cu utilitati de lux, tot pe banii CFR-ului. Transferul la SFT s-a facut in ideea ca, la un moment dat, sa fie vandute "cui trebuie". "Magariile facute de Necolaiciuc au fost toate sub ministeriatul lui Mitrea. Banuiesc ca Mitrea se mai duce la biserica si aprinde cate o lumanare sa nu fie gasit Necolaiciuc. Acesta este cautat in asa fel incat Doamne fereste sa fie gasit", a spus Berceanu.
Replica lui Mitrea
In replica, Miron Mitrea a declarat, citat de Realitatea TV, ca vina pentru tunurile imobiliare apartine exclusiv actualei conduceri a Ministerului Transporturilor. "E adevarat ca eu am dispus infiintarea unei societati de turism feroviare care sa scoata activitatile care nu au legatura cu calea ferata si sa fie privatizate cele mici, iar cele de turism sa ramana la stat. Ca acum ei au spart-o si ii vand activele cu tot felul de smecherii e altceva", a spus Mitrea. Acesta a indicat acelasi procedeu ca si Berceanu privind instrainarea patrimoniului SFT. "Statul are niste societati comerciale care sunt foarte bune sau tentante pentru zona privata. Nu-si platesc datoriile catre Electrica, catre apa sau catre alta societate", spune Mitrea. Acesta mai declara ca societatile respective introduc actiuni in justitie pentru a-si recupera datoriile. "Se da pe mana unui lichidator care organizeaza rapid o licitatie de vanzare si le vinde la pret de doi lei, cum s-a vandut Astoria, pe nimic", a mai precizat Mitrea.
Adrian ILIE 
 Afisari: 385  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Bataie pe un perete    
  Si-a impuscat fostul patron    3 comentarii
  Furtul de voturi de la Antena la CNA    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Fisa de temnita a lui Coposu (4552 afisari)
 10 sfaturi pentru o buna digestie (3185 afisari)
 Scandalul Madonna ia proportii (2839 afisari)
 Sacrificarea lui Karadzici (2803 afisari)
 Echipa de zgomote (1487 afisari)
 Pilotul lui Apollo 14: Extraterestrii au intrat in contact cu noi, dar acest lucru e tinut secret de peste 60 de ani!  (7732 afisari)
 UPDATE: Herta Muller despre cazul Patapievici - turnatorii ICR (2495 afisari)
 Doua surori gemene identice s-au maritat cu doi frati gemeni identici si au nascut... gemeni identici (2193 afisari)
 UPDATE: Ucigasul tinerelor din Bacau i-a zdrobit capul Madalinei, fata sefului de la ISU Brasov  (2090 afisari)
 Chestorul Berechet, tras pe dreapta de Basescu  (1746 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01928 sec.