Dr. E. Roisman scrie ca pentru a avea o buna digestie, pentru a preveni bolile de stomac si intestine, sau pentru a ajuta la vindecarea acestor boli, este necesara respectarea a 10 reguli alimentare. Iata-le:
1. Nu prea fierbinte, nici prea rece!
Alimentele pot irita stomacul daca nu au o temperatura convenabila. Orice aliment care ajunge in stomac la o temperatura mai mare de 50 de grade Celsius congestioneaza mucoasa stomacala. In acelasi timp, alimentele prea reci, inghetate, duc la "blocarea" sucurilor digestive ceea ce ingreuneaza mult digestia. Trecerea alimentelor prin gura si esofag are efectul atenuarii diferentelor de temperatura, ceea ce in anumite limite protejeaza stomacul. Cand diferentele de temperatura sunt prea mari, acest lucru nu se mai poate realiza.
2. Nici prea dulce, nici prea sarat!
Dupa cum exista o temperatura optima, exista si o concentratie salina bine suportata de organism. Solutiile de sare prea concentrate, solutiile prea dulci, siropurile avand un continut prea mare de zahar irita mucoasa stomacala. De aceea, alimentele prea sarate sau prea dulci se vor opri mult timp in stomac, determinandu-l sa secrete cantitati mari de suc gastric, care le dilueaza pana la o concentratie acceptabila.
3. Atentie la alimentele indigeste!
Alte alimente sunt iritante prin insasi compozitia lor: de exemplu, substantele extractive din carne (ciorbe, sosuri), alcoolul, cafeina, grasimile prajite, piperul, boiaua, mustarul.
4. Cruditati, cu masura!
Contrar unei idei incetatenite ca legumele si fructele crude "cruta" stomacul, trebuie stiut ca excesul de cruditati e daunator. Totul depinde de cantitatea consumata, dar, in orice caz, cruditatile cer mai mult timp pentru a fi digerate decat cele fierte. Sucurile stomacale si intestinale sunt mai putin eficiente in digerarea celulozei. Consumand prea multe cruditati deodata, ele raman in intestin unde fermenteaza, produc gaze si "umfla", dand o senzatie de apasare locala si somnolenta. Trebuie evitata consumarea cruditatilor in portii mari, mai ales la sfarsitul mesei, pentru a nu le lasa sa astepte prea mult "randul" la digestie.
5. Mancati ce va place!
Adesea, unele persoane se priveaza de o mancare care le place, de teama de a nu ingreuna stomacul. Multi mananca legume care nu le plac sau paste fainoase preparate in�totdeauna la fel. Ei bine, toti acestia se inseala. O mancare, chiar daca este mai "grea", daca e mancata cu placere este mai usor digerabila decat cea mai inofensiva mancare inghitita cu sila sau indiferenta. Stomacul este unul dintre cele mai capri�cioase organe si o mancare care-i displace poate provoca clasica indigestie.
6. Condimentele sunt necesare!
O idee preconceputa care trebuie lamurita e cea cu privire la condimente. E adevarat ca cele iuti, sunt daunatoare daca se consuma exagerat. Dar con�dimentele, in special cele "blande", sunt absolut necesare pentru buna functionare a sto�macului "lenes", ele excitand sucurile stomacale si intestinale, usurand digestia. Foile de dafin, mararul, patrunjelul, enibaharul, oreganul si alte produse pot foarte bine condimenta mancarurile.
7. A bea sau a nu bea apa!
Cand trebuie sa bem? Contrar parerii larg raspandite, se poate, si chiar trebuie sa se bea in timpul mesei. Chimia digestiei are nevoie de apa, pentru ca sa se poata desfasura normal, iar amestecul realizat intre apa si alimente constutuie conditia esentiala pentru o buna digestie. Cum sa bem? Cate putin, in timp ce mancam. De fapt, femeile stiu ca atunci cand prepara o prajitura, pentru ca aceasta sa iasa mai buna, trebuie sa amestece pe rand diversele ingrediente si lichide; niciodata nu le arunca unele peste altele.
8. Evitati emotiile si stresul!
Emotiile au si ele insemnatate in procesul de digestie al ali�mentelor. Discutiile prea animate sau emotiile puternice trebuie evitate in timpul mesei, deoarece stomacul, depinzand de starea nervilor, poate provoca o blocare a secretiilor digestive. E reco�mandabil de aceea sa nu se vorbeasca agitat in timpul mesei, sa nu se asculte radio, sa nu se priveasca la televizor.
9. Mancati incet, mestecati bine!
Multi oameni nu-si dau seama cat de important este sa se manance incet si sa se mestece bine alimentele inainte de a le inghiti. Impregnarea bu�na cu saliva a fiecarei im�bucaturi usureaza enorm digestia. Saliva contine de fapt un ferment pretios - amilaza - care ajuta la digerarea unor alimente inca inainte de ajunge in stomac. "Mancarea bine mestecata e pe jumatate digerata", spun medicii. Adeptii doctrinei Zen sustin, poate putin exagerat, ca cel mai util lucru pentru sanatatea tubului digestiv este sa se mestece bine alimentele, de 32 de ori pentru fiecare im�bucatura (o data pentru fiecare dinte!).
10. Ore fixe pentru masa!
Daca mancati la ore fixe, sucurile digestive "se invata" printr-un reflex conditionat sa apara la timp pentru a-si indeplini munca de digerare. Daca se schimba mereu orele de masa, secretia sucurilor e "derutata" si producerea lor devine anarhica, fie pe stomacul gol, digerand in loc de alimente, mucoasa gastrica, fie dupa masa, cand secretia lor nu mai este la fel de eficienta. Digestia devine astfel dificila, se produc balonari, eructatii, arsuri stomacale si apare tot cortegiul indigestiilor.