Ziua Logo
  Nr. 4291 de miercuri, 23 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Guta sau Hrebenciuc?
Rasvan MOLDOVEANU 
-- Partidele au adoptat votul uninominal din populism, iar acum, cand se apropie alegerile, politicienilor a inceput sa le fie frica de consecinte. Referendumul pentru uninominal a cazut din cauza absenteismului.
Patru milioane de oameni, insa, s-au pronuntat in favoarea renuntarii la votul pe liste. Acceptand, cam cu maraieli, uninominalul, partidele au vrut sa cumpere electoratul suflandu-i caimacul lui Basescu. Politicienii abonati la listele de parlamentari sunt ajunsi de spaima ca populismul se va intoarce impotriva lor si isi vor pierde fotoliile din Casa Poporului. E foarte posibil ca actualele manevre menite sa amane aplicarea uninominalului sa fi fost gandite inca de la adoptarea lui. Bineinteles ca exista diferente, individuale si de partid, in atitudinea fata de uninominal. Cei care se opun, insa, acestui tip de vot sunt chiar cei pentru eliminarea carora a fost el creat. Toti clameaza ca este necesara o schimbare in clasa politica, schim�barea celorlalti, asa cum toti sunt indignati de coruptie, coruptia celorlalti. Vorbe goale si prilej de rafuiala.
Prin votul uninominal partidele parlamentare risca sa-si piarda monopolul asupra puterii legislative si executive. Sefii de partid nu mai controleaza listele. Candidatii care isi plateau un loc eligibil pe aceste liste nu mai au siguranta ca banii investiti in uninominal le si asigura un loc in Parlament. Locomotivele electorale abia pufaie, triste, vezi Ion Iliescu. Toata sandramaua se clatina. Vin diversi din afara, le iau locurile si ei nu pot face nimic. De aceea toti candidatii cu sanse din afara cercului de putere de dupa '89 sunt periculosi din principiu. Adversarii si totodata po�sibilele victime ale votului uninominal incearca sa sperie poporul cu imaginea unui Parlament plin de manelisti si imbogatiti de tranzitie. Din nou populism. Tocmai imaginea asta isi propune votul uninominal s-o schimbe. Nu ne imaginam ca patru milioane de cetateni prefera votul uninominal doar pentru a il putea alege pe Adi de la Valcea. Dolanescu si Irina Loghin au fost alesi pe liste. Miliardarii de carton, coruptii si incapabilii propulsati tot pe liste sunt "fara numar", ca sa ne pastram in registrul manelist. Iar daca cineva vrea sa-l voteze pe Benone Sinulescu, de ce n-ar fi liber s-o faca? Asta nu inseamna ca si ajunge in Parlament, iar daca ajunge, oricum e mai simpatic si mai cinstit decat Miki Spaga pe care uninominalul l-ar putea lasa la vatra. Nu de ipoteticul Vali Vijelie ma doare, ci de realul si prezentul Vacaroiu. Cat despre imbogatiti, ei vor avea aceleasi sanse ca si imbo�gatiti partidelor. Doar ca imbogatiti altora sunt rai si hoti, iar ai lor politicieni onesti de lista. Si zgarciti. E mai ieftin sa candidezi pe liste, la gramada, decat de unul singur, ca nebunul, inconjurat de manelisti si bisnitari.
CandidaTii uninominali din afara partidelor constituie un pericol real doar pentru parlamentarii consacrati pe liste. Pentru noi ceilalti, uninominalul poate fi o sansa. Nu vad de ce noii parlamentari ar fi mai rai decat incapabilii, nesimtitii, chiulangiii, hotii si somnorosii pe care partidele i-au pus pe liste pana acum. N-au decat sa investeasca bani in oameni seriosi si competenti pentru a nu se umple Parlamentul de manelisti. Partidele insele vor sustine, probabil, manelisti si bisnitari in anumite colegii pentru ca isi fac socoteala ca e mai simplu si mai sigur. Exemplul localelor este elocvent.
PAnA una-alta, se lucreaza intens la amanarea aplicarii uni�nominalului. Politicienii s-au specializat in ultima vreme in crearea sau gasirea de chichite pentru desfiintarea sau, macar, tergiversarea unor legi inconvenabile. In cazul de fata, comisia de cod electoral, adica parlamentul, stabileste colegiile uninominale cu cateva incalcari deliberate ale legii. Guvernul le prinde in hotararea privind colegiile. Un partid contesta hotararea in instanta sau la Curtea Constitutionala. Astfel, amanarea e gata, statul de drept functioneaza, democratia e salvata si toti dusmanii "moare". Scapa tara de Guta!
 Afisari: 913  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
bisexual   de Nicu Pruna
Prost este cine da nu ala care cere !   de alwis46
Uninominalele s au nascut cu forcepsul ,   de sorge
Vorbiti ,dar ocoliti problema.   de Aladin
Este vorba despre proportii...   de Ratacitul
Manelisti   de octaaa
Trebuie sa fii DUSMAN ! sa sustii vechiul sistem electoral.   de Aladin
Sa fim seriosi ! A considera uninominalul panaceu universal e curata prostie ...   de gili
Uninominal cu cantec!   de Hantzy
A r h i v a
  Mai e mult pana in 1910    2008-07-17
  Nu-i injurati pe Ghise si Funar!    2008-07-14
  Despagubiri de rea- credinta    2008-06-26
  Se fura pe baza de proiect    2008-06-20
  Cu musca pe caciula    2008-06-11
 Top afisari / comentarii 
 Fisa de temnita a lui Coposu (4552 afisari)
 10 sfaturi pentru o buna digestie (3185 afisari)
 Scandalul Madonna ia proportii (2839 afisari)
 Sacrificarea lui Karadzici (2803 afisari)
 Echipa de zgomote (1487 afisari)
 Pilotul lui Apollo 14: Extraterestrii au intrat in contact cu noi, dar acest lucru e tinut secret de peste 60 de ani!  (7732 afisari)
 UPDATE: Herta Muller despre cazul Patapievici - turnatorii ICR (2495 afisari)
 Doua surori gemene identice s-au maritat cu doi frati gemeni identici si au nascut... gemeni identici (2193 afisari)
 UPDATE: Ucigasul tinerelor din Bacau i-a zdrobit capul Madalinei, fata sefului de la ISU Brasov  (2090 afisari)
 Chestorul Berechet, tras pe dreapta de Basescu  (1746 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10747 sec.