Ziua Logo
  Nr. 4291 de miercuri, 23 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Egiptul, o poarta a Romaniei catre lumea araba
Excelenta sa, Fawzi Mohamed Elsaid Gohar, ambasadorul Republicii Arabe Egipt in Romania, in exclusivitate pentru ZIUA.
Domnule ambasador, felicitari cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Arabe Egipt. In calitatea dumneavoastra de ambasador al Egiptului in Romania, cum caracterizati relatiile romano-egiptene?
Relatia dintre Egipt si Romania este o relatie speciala, relatiile diplomatice oficiale avand peste o suta de ani, Romania fiind una din primele tari care a recunoscut Egiptul.
Care sunt evolutiile in relatiile dintre cele doua state?
Relatiile dintre cele doua tari au cunoscut o importanta dezvoltare, atat economica, cat si politica, existand o serie de contacte bilaterale la nivel inalt, in acest an fiind demarate mai multe proiecte foarte importante. Atat ministrul roman de Externe, cat si ministrul Economiei au vizitat Egiptul. Schimburile comerciale au atins suma de 375 de milioane de dolari. La randul lor, contactele culturale sunt foarte dezvoltate, multi studenti egipteni invatand in Romania, in mod special studii doctorale. Totodata, Republica Araba Egipt ofera anual burse studentilor romani care doresc sa studieze limba araba. In perioada urmatoare se va semna un important protocol de schimb cultural intre cele doua state.
Dupa integrarea Romaniei in UE, relatiile dintre cele doua tari au cunoscut un nou impuls. Egiptul considera ca Romania va contribui la intensificarea relatiilor dintre Egipt si Uniunea Europeana, organizatie care a incheiat numeroase acorduri de prietenie si colaborare.
Cum poate sprijini relatiile Romaniei cu lumea araba?
Romania este unul dintre cei mai importanti parteneri ai Republicii Arabe Egipt, jucand un rol deosebit in relatia dintre Egipt si UE. La randul sau, Egipt este o poarta a Romaniei catre lumea araba si continentul african, ambele state incercand sa dezvolte aceste relatii. De remarcat ca prima vizita oficiala a presedintelui roman Traian Basescu in strainatate a fost efectuata in Republica Araba Egipt.
Egiptul a mancat paine cu sare cu Romania
Care considerati ca sunt perspectivele dialogului dintre Egipt si Uniunea Europeana?
Egipt este cel mai important stat arab, fiind principala voce a lumii arabe in dialogul acesteia cu Uniunea Europeana. Acest rol deosebit este recunoscut de toate statele arabe, Cairo fiind centrul politic al lumii arabe. Totodata Republica Araba Egipt este copresedinte al Uniunii pentru Mediterana, lansata recent la Paris de presedintia franceza a UE. De asemenea, Republica Araba Egipt va coordona procesul de colaborare dintre Uniunea pentru Mediterana si Uniunea Europeana. Prin sustinerea acordata acestor proiecte politice, Egiptul confirma inca o data pozitia importanta pe care o ocupa in lumea araba.
Domnule ambasador, acesta este ultimul an al mandatului dumneavoastra in Romania. Care este impresia cu care plecati din tara noastra?
Cu ocazia incheierii termenului vreau sa multumesc poporului roman, Ministerului de Externe, pentru colaborare si sprijinul acordat cat timp am activat in Romania. Un vechi proverb egiptean despre prietenie spune "am mancat cu acesta paine cu sare", insemnand ca cele doua persoane sunt extrem de apropiate. Poporul roman este un popor darnic, iar relatiile dintre popoarele noastre se vor dezvolta si in viitor.
Mihai ISAC 
 Afisari: 1410  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Vezi sa nu fie invers   de Giuseppe Cocos
Egypt-ul a fost mereu o poarta deschisa ...   de Olga Khan
Incepand cu 1990 Romania a inchis toate portile catre lumea araba.   de Socrate
binecuvantat fie Egiptul   de Ciprian2008
Cam multe porti deschise si se face curent.   de ionion
A r h i v a
  Buldozerul terorist    25 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Fisa de temnita a lui Coposu (4552 afisari)
 10 sfaturi pentru o buna digestie (3185 afisari)
 Scandalul Madonna ia proportii (2839 afisari)
 Sacrificarea lui Karadzici (2803 afisari)
 Echipa de zgomote (1487 afisari)
 Pilotul lui Apollo 14: Extraterestrii au intrat in contact cu noi, dar acest lucru e tinut secret de peste 60 de ani!  (7732 afisari)
 UPDATE: Herta Muller despre cazul Patapievici - turnatorii ICR (2495 afisari)
 Doua surori gemene identice s-au maritat cu doi frati gemeni identici si au nascut... gemeni identici (2193 afisari)
 UPDATE: Ucigasul tinerelor din Bacau i-a zdrobit capul Madalinei, fata sefului de la ISU Brasov  (2090 afisari)
 Chestorul Berechet, tras pe dreapta de Basescu  (1746 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00905 sec.