Ziua Logo
  Nr. 4279 de miercuri, 9 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Mare farsor, mari gogomani
Dan CIACHIR 
Incepand de ieri, Sfantul Sinod s-a intrunit in sedinta obis�nuita de vara. Insa nu alegerea noului mitropolit al Olteniei este tema principala a sesiunii, ci actul de tradare a Orto�doxiei savarsit de Mitropolitul Nicolae Corneanu pe 25 mai prin impartasirea cu schismaticii greco-catolici, respectiv lepadarea de Ortodoxie a episcopului Sofronie al Oradiei.
Nici la sesiunea sinodala din martie subiectul principal nu a fost in realitate alegerea mitropolitului Moldovei, ci masluirea Statutului Bisericii Ortodoxe Romane; a alineatului "s" din articolul 26, infractorul nefiind dat in vileag nici pana in ziua de azi.
Numai Sinodul reunit in plen poate judeca actele de extrema gravitate ale ierarhilor pomeniti mai sus. Nadejdea noastra este ca le va judeca in duhul Ortodoxiei si in litera canoanelor Bisericii. Spre deosebire de alegerile de ierarhi, in asemenea imprejurari, fiecare episcop ar trebui sa isi formuleze nominal verdictul, cu viziera ridicata. Pentru ca asa cum "alternativa" la Ortodoxie nu sunt decat erezia, schisma si apostazia, singura "alternativa" la deliberarea pravoslavnica este sinodul talharesc. Sa nu fie!
Constat ca incepem sa avem o autentica presa bisericeasca realizata de mireni. Ne-o dovedesc revistele "Lumea credintei" si "Rost", si o serie de publicatii electronice. In "Lumea credintei", numarul din iulie, profesorul teolog Radu Preda iscaleste un articol stralucit. Nu mai putin stralucita este interventia scriitorului Mircea Platon in presa electronica pe marginea textului unui filolog care isi justifica acolo jalnic impartasirea anarhica.
In articolul despre Nicolae Corneanu, Radu Preda arata ca o comuniune sacramentala autentica trebuie precedata aprioric de comuniunea dogmatica. "Altminteri - scrie autorul -, avem de-a face nu cu un gest de unitate, ci cu unul de sincretism". In continuare, autorul releva, textual, "vedetismul eclezial" al Mitropolitului Nicolae, formuland o indenegabila observatie: gestul calculat al ierarhului de la Timisoara nu foloseste nici catolicilor, nici ortodocsilor, ci exclusiv autorului sau. Mi-a venit in minte un vers dintr-o poezie a lui Caragiale: "Mare farsor, mari gogomani..."
Generatiile clericale inaintate in varsta stiu cum l-a "lucrat" Nicoale Corneanu pe inaintasul sau, Mitropolitul Vasile Lazarescu, ctitorul catedralei ortodoxe din Timisoara, si prin ce mijloace a ajuns sa-i ia locul. Aceiasi oameni cunosc rolul sau, in calitate de Exarh al plaiurilor, in incercarea statului roman de-a aduce sub ascultarea Bucurestiului, la mijlocul anilor '70, Biserica romana din Paris. Dupa decembrie '89, Mitropolitul Nicolae a jucat pe degete atat Sinodul cat si, vai!, societatea civila, Casa Regala, GDS-ul si "elitele". Acum, in urma, a dat lovitura de teatru decisiva in aplauzele zgo�mo�toase ale gogomanilor extaziati. Intr-un limbaj neutru, academic, care a facut posibila publicarea articolului sau si in revista "22", profesorul Radu Preda a pus degetul pe rana.
Cabotinajul spiritual al Mitropolitului Nicolae pe de o parte ne-a lovit si discreditat Biserica, inclusiv in lumea ortodoxa de dincolo de hotarele tarii, iar pe de alta a inveninat raporturile dintre ortodocsi si catolici. Cred ca daca s-ar fi aflat la Timisoara pe 25 mai, Monseniorul Perissez, un om care ne pretuieste cultura, Biserica si tara, acesta i-ar fi sugerat Mitropolitului Nicolae sa se mai gandeasca inainte de a se cumineca anarhic. S-a aflat insa acolo un alt nuntiu papal, care n-a sesizat cinismul "ecumenic" al ierarhului-actor. Nu catolicii s-au folosit de Mitropolitul Nicolae, ci el s-a folosit de acestia.
Indiferent de hotararea Sinodului in cazurile celor doi ierarhi schismatici, raporturile noastre cu catolicii, inclusiv cu unitii, s-au racit si inasprit din nou. Ne-au determinat sa ne aducem iarasi aminte de ceea ce ne desparte.
 Afisari: 3639  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Rusine aduna(tu)rii nesfinte de ierei lasi si prosti!!!   de alex dalaion
Mare gogoman si TAVARASUL CIACHIR   de Basescu
Tradare , schismatici - ce cuvinte tari, ca dupa 1948, Bravo baieti!   de Ion Ionescu de la Brad
NU E NIMIC DE JUDECAT ! TRBUIE DOAR APLICATE CANOANELE APOSTOLICE !!!   de Romeo2004
spune nemernicul...   de huedineanul
Scrieri securistice cu Ciachir   de DanBruma
Mare farsor,   de demetrius
D-le Ciachir , in multe privinte ader la ideile d-voastra, dar, TALIBANISMUL nu va rezolva    de traian lazar
Retractez   de S.O.S.
Razboi intru Cuvant mincinos   de S.O.S.
la zidul Babilonului   de Daniel St.Paul
Nea Dane,   de george nemteanu
Uf ! Titlul m-a inselat si am trecut pe langa el. Si aici va rog mult sa    de briel
Domnule Ciachir ...   de gili
A r h i v a
  Liniile erotice ale CFR-ului    3 comentarii
  Suporterii nerusinarii!    6 comentarii
  Asociatii ale clerului, nu "sindicate"!    2008-06-25
  Intre Oprescu si Tismaneanu    2008-06-11
  Delict cu autor necunoscut    2008-05-14
  Pana cand vom nesocoti canoanele?    2008-04-02
  Pestele de la cap se-mpute    2008-03-26
 Top afisari / comentarii 
 Mare farsor, mari gogomani (3639 afisari)
 Mitropolitul Corneanu va fi judecat azi (2805 afisari)
 Aoleu, ma doare inima! (2320 afisari)
 Fuga de la Steaua! (2243 afisari)
 Liniile erotice ale CFR-ului (2059 afisari)
 Iubita Prinului Harry, Chelsy Davy, beat i in ipostaze deloc demne de Familia Regal (3715 afisari)
 Fetita violata i-a trimis scrisori de dragoste unchiului care a lasat-o insarcinata (2490 afisari)
 Cea mai dorita femeie din lume, pe coperta din august a revistei pentru barbati GQ (2430 afisari)
 Un vaccin menit sa previna cancerul de col uterin ar putea provoca paralizii si chiar moartea (2274 afisari)
 Si-a dat nevasta in urmarire generala (2120 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12627 sec.