Ziua Logo
  Nr. 4273 de miercuri, 2 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
SRI gandit de NATO
-- Serviciul Roman de Informatii are o noua schema de organizare facuta cu ajutorul expertilor din serviciile secrete ale Aliantei * Din noua structura nu lipseste generalul trecut in rezerva Dumitru Zamfir, care va ramane adjunct al directorului SRI
Serviciul Roman de Informatii a dat publicitatii noua schema de organizare a principalului serviciu de informatii din Romania. Organigrama postata, ieri, pe site-ul oficial al SRI nu contine foarte multe date si este mult diferita de cea reala, unde directiile generale, directiile si unitatile operative ale SRI sunt trecute cu alte indicative care au caracter secret de stat.
Chiar daca in urma cu ceva timp, directorul SRI lasa sa se inteleaga ca in momentul in care se va reorganiza institutia pe care o conduce, posturile de adjuncti ai directorului vor fi reduse, acest lucru nu s-a intamplat. Directorul SRI va avea in continuare un prim adjunct si trei adjuncti. Culmea este ca generalul Dumitru Ion Zamfir, care a fost trecut in rezerva saptamana trecuta, va continua sa conduca operatiunile tehnice ale SRI din postura de adjunct al directorului SRI. Proaspat pensionar, Zamfir va incasa in continuare de la SRI un salariu de aproape 100 de milioane de lei pe luna la care se va adauga si pensia de general de patru stele care se ridica la aproximativ 70 de milioane de lei. Se pare ca SRI nu dispune de o alta persoana specializata in coordo�narea operatiunilor de interceptari telefonice si ambientale daca nu a renuntat la serviciile lui Zamfir sau acesta are suficiente relatii in mediul politic si al comunitatii de informatii si a reusit sa traga sforile pentru a ramane in sistem.
Reforma cu experti straini
Noua organigrama a SRI intrata in vigoare a fost aprobata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in data de 25 martie 2008. Reprezentantii SRI sustin ca pentru adoptarea noii scheme de organizare au beneficiat de consilierea "unor experti din cadrul unor prestigioase servicii de informatii din statele membre NATO."
La 18 ani de la infiintare, SRI se confrunta cu cel mai amplu proces de transformare. Chiar daca oficial, SRI precizeaza ca a desfiintat unele structuri intermediare de decizie, (e vorba de inspectorate-n.r.), pentru moment nu au fost date publicitatii eventualele treceri in rezerva a generalilor care coordonau aceste inspectorate. Practic, respectivele inspectorate s-au transformat in directii generale, ramanand pentru moment sub conducerea acelorasi generali.
Mai eficient, mai modern
Intr-un comunicat oficial difuzat de SRI se mentioneaza ca reorganizarea aduce ca principale elemente de noutate trei aspecte fundamentale. Primul se refera la cresterea capacitatii operationale printr-un management modern al activitatii de informatii.
Acest lucru se va realiza prin: "desfiintarea unor structuri intermediare de decizie (inspec�toratele), o mai buna cooperare pe orizontala si o capacitate de reactie ridicata in situatii de criza; cresterea capacitatii de analiza si prognoza si extinderea evaluarilor cu privire la oportu�nitatile de promovare a intereselor strategice ale Romaniei; dezvoltarea unor documente de planificare moderne, adaptate sistemelor existente in statele membre NATO si UE - elaborarea unei Strategii de Informatii a SRI; trecerea la un sistem de planificare de tip corporatist, orientat spre alocarea resurselor pe prioritati, in cadrul unor programe multianuale si definirea unui nou sistem de management al carierei de ofiter de informatii care sa constituie un reper pentru atragerea in sistem a expertizei pe zone critice pentru securitatea nationala."
Al doilea element de noutate prezentat de SRI este cel care priveste dinamizarea activitatii SRI si adaptarea la noile riscuri de securitate. Acest lucru se va face prin "abordarea extinsa a noilor riscuri de securitate emergente in plan national si european - pe zona securitatii cibernetice, a securitatii energetice, noilor forme de terorism si criminalitate transfrontaliera, proliferarii armelor de distrugere in masa - unele dintre acestea pe baza deciziilor de la Summitul NATO de la Bucuresti; extinderea colaborarii cu serviciile similare din state membre NATO si UE in gestionarea amenintarilor comune de securitate si definirea unui concept de cooperare internationala a SRI; dezvoltarea analizei din surse deschise, domeniu de baza pentru noile evolutii in intelligence din cadrul UE si NATO si dezvoltarea unor zone de expertiza specializata care sa constituie baza pentru un management modern al sistemelor IT ale Serviciului Roman de Informatii".
Departament specializat in racolari
Referitor la noua orientare si deschidere spre dezvoltarea cooperarii cu societatea civila se poate trage concluzia ca SRI va demara un amplu proces de racolare a persoanelor din afara serviciului care sa ofere expertiza pe diverse domenii Serviciului Roman de Informatii.
Acest lucru se va realiza prin "crearea unei Directii Programe de Comunicare cu responsabilitati pe dezvoltarea comunicarii active cu media si promovarea culturii de securitate; dezvoltarea cooperarii cu mediul universitar in derularea in comun a unor proiecte de cercetare academica in zona securitatii nationale si imbunatatirea in cooperare cu mediul academic a programelor proprii de formare profesionala in domeniul informatiilor si intelligence."
Din organigrama data publicitatii de SRI se poate observa ca institutia va avea trei piloane importante si anume: pilonul informatii, operatiuni, analiza si planificare, pilonul administrativ si cel de securitate si control. Cel mai important este primul, care va avea in compunere unitatile de informatii si operatiuni, unitatile tehnice si o zona de analiza, planificare si cooperare. Pilonul de informatii, operatiuni, analiza si planificare va fi coordonat direct de generalul Florian Coldea, generalul (r.) Dumitru Ion Zamfir si generalul de brigada Ion Grosu. Partea administrativa si cea de securitate si control va fi coordonata de generalul de brigada George Viorel Voinescu.
In subordinea directa a lui George Maior, directorul SRI, va functiona o noua structura. Este vorba despre Directia Programe de Comunicare. Aceasta va fi condusa de colonelul Adelina Palade (foto), cea care a coordonat pana in prezent Departamentul de legatura cu Autoritatea Publica si ONG-uri din SRI. Palade se va ocupa si de gasirea si atragerea in SRI a diverselor persoane care pot oferi expertiza pe diverse domenii Serviciului. Acest lucru se fa face prin racolarea tinerilor inca de pe bancile facultatilor si demararea unor proiecte prin intermediul mai multor organizatii neguvernamentale folosite de SRI pentru a-si promova interesele.
Pagina realizata de Doru DRAGOMIR 
 Afisari: 3062  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
ionion si ocupatia lui de pierde vara sau apropo ursul   de Atamild
Tradarea e pe fata   de Eufrosin
SRI gandit de NATO?   de rosu ovidiu
Da asociatia comunitatii romanesti evreiesti, ce zice? Zic si io! Matilda din SRI LANKA   de Atamild
Este un pas benefic, care nu putea fi realizat fara sprijin american, dar e mult de lucru   de crusho
Sa nu uitam de cei care au fugit in Vest (securistii) si in CE CONDITII au inceput sa colaboreze   de ionion
NATAO insa trebuie sa ia in considerati si mentalitatea autohtona, care este    de ionion
Democratia s-a consolidat   de Tudor190
Ce fals   de Sorin D
A r h i v a
  Dresorul de banci    10 comentarii
  Jean-Michel Jarre la Bucuresti    3 comentarii
  Colegiile uninominale la mana partidelor    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 SRI gandit de NATO (3062 afisari)
 Miza razboiului juridic romano-ucrainean (2921 afisari)
 Taxa RAR (2380 afisari)
 Logan nou la pret vechi (1654 afisari)
 Oala da-n clocot (1498 afisari)
 Oferta de nerefuzat: Cumperi o casa, te alegi si cu o nevasta frumoasa (2763 afisari)
 Jessica Simpson are cei mai frumosi sani de la Hollywood (FOTO) (2422 afisari)
 Noua cucerire a Mioarei Mantale: un procuror insurat (2345 afisari)
 Perle de la BAC': Luceafarul era indragostit de o fata de imparat, pacat doar ca s-a nasolit treaba... (2280 afisari)
 Primul top al bancilor din Romania (2256 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01232 sec.