Ziua Logo
  Nr. 4258 de sambata, 14 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Elevii migreaza la Capitala
-- Mii de elevi din alte judete au luat cu asalt liceele din Bucuresti, profitand de admiterea fara examen * Goana dupa note risca sa transforme inscrierea la liceu intr-o cacealma
Peste 3.000 de elevi s-au inghesuit in prima zi sa-si completeze fisele de inscriere la Scoala Nr. 1 "Sf.Voievozi", unde Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a infiintat un centru special pentru candidatii din alte judete care vor sa studieze in Capitala. Cererea este acum mult mai mare fata de anii trecuti, cand numarul acestora era de maxim 2000, si se datoreaza faptului ca admiterea se va face fara examen.
Criteriul de departajare a elevilor este media generala a claselor V-VIII (50%) si rezultatul tezelor unice (50%). Cum insa in provincie notele mari se obtin mai usor, iar elevii din Capitala nu au de gand sa studieze in alte orase, aceasta migratie reduce an de an sansele ca cei din Bucuresti sa fie acceptati la liceele considerate "bune". Lipsa unor examene corecte si realiste, care sa permita elevilor sa studieze in functie de cunostintele dobandite, si nu pe baza unor note "vanate" pentru a intra la un liceu de renume, ii dezavantajeaza din start pe cei bine pregatiti, dar fara "noroc". Batalia pe locurile din licee a transformat invatamantul intr-o goana dupa note. Pana acum, trierea se facea printr-un examen de Capacitate sau prin Testele Nationale. De anul acesta insa, tezele unice sunt principalul criteriu de departajare. Cum insa multi elevi au luat note sub 5 la una dintre teze, metodologia a fost modificata de MECT in luna mai, in asa fel incat li se permite si acestora sa participe la repartizarea computerizata. Astfel, nota de la teza are "putere" cand e vorba de inscriere la liceu, insa ramane fara valoare cand se stabileste daca elevul ramane sau nu corigent.
Note miraculoase
Tot pe ultima suta de metri, Ministerul Educatiei a publicat pe pagina sa de internet notele elevilor la tezele unice, iar rezultatele sunt de-a dreptul uimitoare: in foarte multe comune din tara elevii au obtinut medii peste 9.
In Bucuresti insa, numai 1088 dintre cei 12.550 de absolventi de gimnaziu au medii de admitere la liceu peste 9,50, potrivit datelor comunicate de ISMB.
Conform procedurilor si calendarului de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional din acest an, in toate unitatile de invatamant din Bucuresti in care sunt completate fisele de inscriere pentru anul scolar 2008-2009 au fost afisate listele absolventilor, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere. Cei mai multi elevi au medii cuprinse intre 8,50 si 8,99 si anume 1792 de absolventi. Urmeaza mediile cuprinse intre 9 si 9,49, pe care le au 1.750 elevi, cele intre 8 si 8,49 - 1710 elevi, si cele intre 7,5 si 7,99 - 1603 elevi.
Candidatii din alte judete mai au timp sa se inscrie la liceele din Bucuresti pana pe 21 iunie, la centrul special infiintat. Astazi, centrul va fi deschis de la 9.00 la 13.00, iar de luni, 16 iunie, programul de inscriere este cuprins intre orele 9.00 si 17.00. Verificarea optiunilor si a datelor inscrise vor avea loc in perioada 16-21 iunie, intre orele 14.00 si 17.00.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 336  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
M_D_L - istule   de Bumerang
suprapopularea Bucurestiului   de brancoveanu
Romanii sunt cu foarte mult bun simt   de M_D_L
si de cind bucuresti este rezervorul de elevi buni la invatatura?!?,   de silviana
Astept comentariile forumistilor cu simbrie, de pe alte meleaguri   de M_D_L
Tariceanu si PNL-ul vor pierde alegerile    de M_D_L
Lupta impotriva coruptiei   de M_D_L
Sa se dea examen de admitere la liceu, in mai multe etape   de M_D_L
Sa analizam situatia pe bucati   de M_D_L
Dezastrul din invatamant are cauze politice - Suntem in situatia unei tari aflata sub ocupatie    de M_D_L
A r h i v a
  Icoanele in scoli sunt facultative    14 comentarii
  Agentia Nucleara nu vede pericole    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Planul lui Iliescu pentru Oprescu (3295 afisari)
 "Martorul" Iliescu a ordonat, Armata a tras (2892 afisari)
 A doua suspendare (2739 afisari)
 Ratacirea ierarhilor (1936 afisari)
 MAE o ia in brate pe ambasadoarea Pastarnac (1587 afisari)
 Natasha face striptease la televizor pentru victoria tricolorilor in fata Olandei (12929 afisari)
 Majordomul Paul Burell face o dezvăluire șocantă: Am făcut sex cu Prințesa Diana (8662 afisari)
 In Brasov a fost descoperita o cetate dacica, a doua ca marime dupa Sarmizegetusa (2489 afisari)
 O britanica si-a omorat cinci soti pentru a le incasa asigurarea de viata (2410 afisari)
 Creatie uluitoare cu ferofluide (2279 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00969 sec.