Ziua Logo
  Nr. 4258 de sambata, 14 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Reforma UE, s-a poticnit in Irlanda
-- Chemat, joi, la urne, pentru a se pronunta asupra Tratatului de la Lisabona, electoratul irlandez a ignorat argumentele autoritatilor de la Dublin si avertismentele oficialilor de la Bruxelles, spunand "nu" documentului menit sa resusciteze proiectul constitutional european blocat, in 2005, de alegatorii francezi si olandezi.
In asteptarea rezultatelor oficiale ale unicului referendum organizat pe marginea Tratatului de la Lisabona in spatiul comunitar, Dublinul pregatea, ieri, Bruxelles-ul de o dezamagire, confirmand pesimismul sondajelor de opinie efectuate in ajunul consultarii populare. "Se pare ca vom avea un vot negativ", declara ministrul de Justitie irlandez, Dermot Ahern, potrivit Reuters, in conditiile in care agentia EFE plasa voturile negative la aproximativ 60% din totalul optiunilor exprimate. Conceput in ideea restructurarii institutionale a Uniunii extinse, prin recuperarea, in cea mai mare parte, a Constitutiei UE careia i s-au opus electoratele francez si olandez in 2005, Tratatul a fost respins in mai bine de trei sferturi din cele 43 de circumscriptii electorale ale tarii, relata, la randul sau, EUObserver, atribuind rezultatul negativ al referendumului irlandez in principal populatiei din mediul rural si clasei muncitoare. Documentul nu a avut prea multi adepti nici in randul clasei de mijloc, acestia respingandu-l in proportie de 60%, conform datelor preliminare prezentate de publicatia citata.
Referendumul organizat, joi, in Irlanda, nu a ramas fara replica in spatiul comunitar, Franta, in calitate de urmatoare detinatoare a presedintiei inca rotative a UE, avand, in prima faza, o reactie fatalista. "Daca populatia irlandeza decide sa respinga Tratatul de la Lisabona, evident, Tratatul de la Lisabona nu va mai exista", a declarat premierul francez, Francois Fillon. Oficialii de la Paris aveau sa pledeze, ulterior, in favoarea continuarii procesului de ratificare, avansand posibilitatea incheierii unui "aranjament juridic" intre Irlanda si celelalte 26 de state-membre. Deloc descurajata de rezultatul negativ al referendumului din Irlanda, Marea Britanie anunta, in schimb, cu optimism, ca intentioneaza sa continue procesul de ratificare a Tratatului, deja incheiat in mai bine de jumatate din statele-membre. Desi considerata drept cea mai pro-europeana tara din spatiul comunitar, Irlanda nu se afla la prima fronda de acest gen, electoratul insular respingand, in 2001, Tratatul de la Nisa pentru ca, un an mai apoi, referendumul in cauza sa fie reluat cu succes. Desi autoritatile de la Dublin au afirmat ca nu au in vedere o eventuala reluare a consultarii populare de joi, oficialii de la Bruxelles asteapta, saptamana viitoare, explicatii detaliate in acest sens, nefiind exclus ca Irlanda sa aleaga tusa in cazul reformei institutionale a UE. (A.M.L.)
 Afisari: 381  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
ambitiile constructorilor   de calator
gator   de gator
si nimeni n'a fost interesat   de silviana
la o discutie   de George-Felix
Noii "politruci" ai Europei    de Debran
   de Pinkie
Felicitari   de saccsiv
Intr-o tara democrata, o Constitutie ( fie ea si Tratat ), se supune unui referendum.   de Socrate
Irlanda inca mai e democratica   de Dan Deac
Excelent!   de Zenn
Dar daca oferim acesta constitutie lui Olmert, ce el saracu n-are niciuna?   de Push Kin
BASESCU PRESEDINTELE EU !!! atat si nimic mai mult,    de Push Kin
Au votat contra ....   de Pinkie
Nu-i nimic,   de roy
A r h i v a
  Papa il felicita pe Bush    19 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Planul lui Iliescu pentru Oprescu (3295 afisari)
 "Martorul" Iliescu a ordonat, Armata a tras (2892 afisari)
 A doua suspendare (2739 afisari)
 Ratacirea ierarhilor (1936 afisari)
 MAE o ia in brate pe ambasadoarea Pastarnac (1587 afisari)
 Natasha face striptease la televizor pentru victoria tricolorilor in fata Olandei (12929 afisari)
 Majordomul Paul Burell face o dezvăluire șocantă: Am făcut sex cu Prințesa Diana (8662 afisari)
 In Brasov a fost descoperita o cetate dacica, a doua ca marime dupa Sarmizegetusa (2489 afisari)
 O britanica si-a omorat cinci soti pentru a le incasa asigurarea de viata (2410 afisari)
 Creatie uluitoare cu ferofluide (2279 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00868 sec.