Ziua Logo
  Nr. 4254 de marti, 10 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
UE ne cere alta Constitutie
-- Ministrul Justitiei declara ca blocarea dosarelor de mare coruptie in Parlament nemultumeste statele comunitare
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (foto), a dezvaluit ieri ca exista ingrijorari la nivelul statelor membre UE referitoare la trenarea procedurilor in Parlament privind dosarele de mare coruptie in care sunt acuzati parlamentari romani, ce se bucura de o imunitate nejustificata. In viziunea lui Predoiu, o solutie pentru rezolvarea acestora este modificarea Constitutiei. "Ingrijorarile sunt legate de trenarea procedurilor in Parlament vizavi de dosarele care ar trebui sa primesca, potrivit Constitutiei, un aviz pentru a se continua investigatia de catre procurori", a declarat ministrul, la resedinta ambasadorului Marii Britanii, Robin Barnett, unde s-a anuntat inchiderea unui program multianual de colaborare romano-britanic in domeniul justitiei si reformei administrative.
Sapatamana trecuta, Cristian Predoiu a avut o intalnire la Londra cu omologul sau britanic, Jack Straw, cu care a discutat despre reforma justitiei si combaterea coruptiei in Romania. Ulterior, demnitarul roman a participat la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg. "In preziua Consiliului JAI am avut o intalnire cu domnul Jose Barosso (presedintele Comisiei Europene) in care am discutat despre mecanismul de cooperare si verificare. A fost o intalnire substantiala, foarte buna, cooperanta, de ambele parti si am avut ocazia sa explic in detaliu toate evolutiile inregistrate pe cele patru conditionalitati - atat unde am inregistrat progrese in opinia noastra, cat si acolo unde mai avem probleme, unde lucrurile stagneaza si care produc ingrijorare intr-o serie de state membre", a declarat Predoiu. Ministrul a adaugat ca, inainte de JAI, a fost invitat la Londra si a participat la o intalnire bilaterala cu Jack Straw, cat si cu anumiti parlamentari cu atributii in domeniul justitiei, membri ai Guvernului din umbra, ai opozitiei, unde "s-au discutat cam aceleasi probleme si in care au fost exprimate cam aceleasi ingrijorari legate de conditionalitate privind combaterea coruptiei la nivel inalt". "Cred ca toate aceste intalniri au dat posibilitatea partii romane sa explice o serie de evolutii. Anumite informatii pe care interlocutorii mei le aveau erau oarecum depasite de anumite evolutii si, in acelasi timp, am avut si ocazia sa receptez de la sursa care ar fi natura acestor ingrijorari, critice si, eventual, sa degajam impreuna solutii pentru viitor", a explicat Predoiu.
Probleme la Parlament
Catalin Predoiu a afirmat ca, in acest moment, problema nu este in portofoliul Ministerului Justitiei, ci se localizeaza la nivelul Parlamentului. "In primul rand, avem de-a face cu un text constitutional; doi - este o decizie a Curtii Constitutionale si, de aici plecand, concluzia care se degaja este ca, daca in viitor nu dorim la nivelul structurii constitutionale o astfel de procedura, va trebui modificata Constitutia. Mai departe, ceea ce poate face Ministerul Justitiei, este sa arate ca exista o ingrijorare legata de aceasta procedura, pentru ca ar impune o imunitate nejustificata", a spus Predoiu, adaugand ca, din punct de vedere al atributiilor legale si a pozitiei constitutionale pe care o are, nu este caderea ministrului sa judece actele Parlamentului. "Sigur ca putem exprima o opinie, iar aceste proceduri sunt de natura sa ingrijoreze. Dar, in acelasi timp, am aratat ca nu trebuie localizata sau epuizata analiza reformelor in justitie sau a rezultatelor in lupta impotriva coruptiei, chiar si la nivel inalt, la cele trei dosare care se afla in Parlament. Exista sute de dosare, unele au fost trimise in judecata, altele finalizate cu condamnari si toate aceste lucruri trebuie luate in calcul. Chiar si in ceea ce priveste dosarele mai delicate, cele 11 dosare ale fostilor ministri", a sustinut Predoiu.
El a completat ca dosarele "nu trebuie trenate, blocate in discutii, care au loc la nivelul Parlamentului". "Ar fi bine ca aceste lucruri sa se finalizeze si sa nu treneze foarte mult, pentru ca dau ocazia unor discutii inutile care nu ne fac bine", a incheiat ministrul Justitiei. (Andrei GHICIUSCA)
Critici in raportul CE
Cristian Predoiu a evitat sa faca vreun comentariu in legatura cu raportul Comisiei Europene privind progresele Romaniei in domeniul justitiei, care este asteptat la jumatatea lunii viitoare.
Ministrul a declarat ca nu este corect si nici responsabil sa faca speculatii pe marginea raportului, iar eventualele critici trebuie luate in mod constructiv, intrucat o justitie mai buna foloseste tuturor. "Sunt constient ca va fi un mix de lucruri, de critici, nu neaparat laude, dar cred ca raportul va inregistra si progresele care s-au facut in ultimele luni in domeniul reformelor sistemului judiciar", a spus Predoiu, completand ca raportul CE trebuie primit "nu relaxat, dar in orice caz in mod rational". (A.G.)
Ioana CARLIG - Ziua foto
Mandatul lui Morar in discutii
Ministrul Justitiei s-a referit si la mandatul lui Daniel Morar (foto) in fruntea DNA, care expira peste doua luni, declarand ca este prematur sa se discute acum despre acest subiect.
"Este o decizie care va fi luata la un moment dat, dupa ce vom reflecta cu grija asupra acestor lucruri, dar nu vad nici un motiv ca sa exacerbam aceste discutii", a spus Cristian Predoiu. Cat despre eficienta DNA, ministrul a declarat ca nu face aprecieri "pe picior, sau pe coltul mesei, inainte de o analiza temeinica". Mandatul lui Morar la sefia DNA se incheie la 12 august, iar potrivit legii poate fi reinvestit in functie pentru inca trei ani. (A.G.)
Demnitarii cu probleme
In momentul de fata, mai multi demnitari au dosare penale, aflate in lucru sau finalizate. In multe dintre cazuri, desi au fost trimise in instanta, dosarele se afla acum pe masa comisiilor parlamentare, care, in baza legii privind raspunderea ministeriala, trebuie sa studieze cauzele si sa dea un "verdict", favorabil sau nu, pentru reluarea actiunilor penale impotriva fostilor ministri.
Demnitarii cu probleme sunt fostul premier Adrian Nastase, ex-ministrul Transporturilor Miron Mitrea, ministrul Muncii Paul Pacuraru, fostul ministru al Economiei Codrut Seres, ex-ministrul Justitiei Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy fost ministru al Comunicatiilor, Victor Babiuc fost ministru al Apararii, si fostii ministri ai Agricultuirii, Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan. De asemenea, ex-ministrul Apararii Teodor Atanasiu a fost suspendat din functie dupa, intrucat era cercetat de Parchetul General. In final, acesta a primit insa solutie de neincepere a urmaririi penale. Un alt caz este cel al fostului vicepremier George Copos, trimis in judecata in dosarul Loterie. Pentru acesta nu a fost nevoie de nici un aviz, intrucat faptele de care este acuzat nu au fost comise in timpul mandatului. (A.G.)
Basescu vrea sa umble in Legea fundamentala
Seful statului a decis, saptamana trecuta, constituirea Comisiei de Analiza a Regimului Politic si Constitutional Romanesc. Comisia este condusa de Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti. "Nu discutam despre posibilitatea sa scriem o Constitutie, nu este treaba mea si nici a unei comisii, este treaba Parlamentului, dar m-ar interesa ca intr-un timp rezonabil sa avem un document care pe de-o parte sa constate si sa va asumati ca specialisti, ca tehnicieni, ca oameni de drept, din punct de vedere tehnic, critici asupra deficientelor Consitutiei si, poate, intr-o lucrare, alaturi de partea critica, si solutii, nu trebuie sa fie una singura, ci mai multe. Cred ca ar fi de mare interes in primul rand o dezbatere publica, in al doilea rand un material stiintific care sa poata fi pus la dispozitia Parlamentului", a declarat Traian Basescu la sedinta de constituire a Comisiei. El a explicat ca este "de mare importanta ca un grup de specialisti neutri sa priveasca putin in Constitutia Romaniei, (...) in regimul politic din Romania asa cum el este infatisat de Constitutie", a spus Basescu. "Este clar ca acesti ultimi trei ani au aratat deficiente consistente ale Constitutiei si o lucrare de analiza a regimului politic din Romania, facuta intr-o asemenea echipa, cred, ar fi de interes public deosebit", a concluzionat presedintele. (A.H.)
 Afisari: 2041  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Ghitza,binea-ar fi sa fi bizon la vorba,nu la port.   de vida clara
ue ne cere oameni adevarati,nu fel de fel de papusi comuniste   de silviana
Ue nu ne cere. Propunem noi ca sa ne aflam in treaba si sa avem motiv sa batem pasu pe loc   de Ghita Bizonu'
problema e cea a abuzului din functiile statului,   de silviana
AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE   de sibianul_bun
Fiecare vede ce are el nevoie sa vada.   de vida clara
Sunt sau nu sunt legale si democratice alegeriloe locale din Romania?   de rosu ovidiu
incet incet...   de generatia de sacrificiu
Constitutie ? Pai romanul el conduce pe baza decretelor bolsevice din 1948 incoace   de ionion
expresia "demnitar roman" ? ce-i aia ? ha ha ha ha - cica acea tara Romania are si    de ionion
Nu,fii fara grija.Desi ai libertatea sa tzi se para ce vrei,Basescu e cel mai potrivit garant-   de vida clara
Dar de ce crezi tu ca un om mai inalt ca tine,e providential?   de vida clara
S-a intimplat ce-am spus cumult timp in urma   de HERUT
Cui ii e frica de o noua Constitutie?   de vida clara
Pacuraras   de Budapestanul
A r h i v a
  Teapa elvetiana    21 comentarii
  Scoala pumnului    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Va fi Blaga? Sau Oprescu? (2738 afisari)
 Teapa elvetiana (2661 afisari)
 UE ne cere alta Constitutie (2041 afisari)
 De ce nu-l voi vota pe Sorin Oprescu (1958 afisari)
 Regele Mihai si Regina Ana Nunta de Diamant (1941 afisari)
 Fara sutien, la... "Opera": Noul cod de eleganta marca Pamela Anderson (3614 afisari)
 Mariah Carey, prinsa cu liposuctia (2497 afisari)
 Patronul lui Ionut Iftimoaie asasinat in plina strada (2422 afisari)
 Timisoara: Miting in sprijinul IPS Nicolae Corneanu  (2187 afisari)
 Reprezentanti ai 14 case regale europene participa la celebrarea nuntii de diamant a Regelui Mihai si Reginei Ana  (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01353 sec.