Un bun amic de la Terasa Muzeului Literaturii mi-a adus deunazi un articol care, in opinia lui, se voia demolator la adresa statuii lui Carol I a lui Florin Codre, a carei macheta, in marime naturala, a fost amplasata in fata Bibliotecii Universitare. Articolul este semnat de dl Erwin Kessler si a aparut in urma cu aproximativ o luna in revista "22". Ei, ia sa vedem noi cum se demoleaza azi statuile! - mi-am zis si-am purces la lectura. Marturisesc ca m-am amuzat enorm. Dl Kessler are ceva din psihologia studentului de anul I care dupa cateva ore de lectura virgina la Biblioteca Universitara vrea sa-si impresioneze colegii si profesorii cu o terminologie critica de tip neologistic, pe care a notat-o constiincios pe fise. Drept urmare, Domnia Sa, in cateva fraze, foloseste, aiuritor, notiuni si sintagme precum "paseism", "nombrilism", "defetism", "scepticism lucrativ", intelectualitate "localista, refractara, resentimentara", "note secesioniste, dulceag-sentimentale" etc. etc.
De fapt, ce-i reproseaza dl Kessler statuii lui Florin Codre? Din incalceala de fraze si notiuni, poti ghici anume ce: monumentalitatea. Si asta pornind de la ideea naucitoare ca Regele Carol I a fost - citez cu delicii - "nu cu mult mai inalt la stat decat Stefan cel Mare". Ca si cum nu tot ceea cea infaptuit Carol I pentru proaspatul sau stat n-a fost monumental sau ca si cum - urmand logica argumentatiei dlui Kessler - pe Stefan cel Mare, fiindca era un "om nu mare de stat, dar degraba varsatoriu", ar trebui sa-l infatisam langa sau pe o olita de noapte. O olita de Venetia, certamente...
Dar culmea umorului involuntar o atinge dl Kessler atunci cand, ca suprem argument al diatribei sale, ne invita sa privim macheta statuii lui Florin Codre din curtea Muzeului National de Arta, interpunand intre privirea noastra si Carol o mica lucrare ("Mihai Nebunul") a sculptorului... na, ca i-am uitat numele! Vom vedea, ne asigura dl Kessler, ca Regele Carol "pare sa-l calareasca pe deselate pe agitatul Mihai Nebunul". Din curiozitate, am verificat perspectiva propusa de dl Kessler: o obtii cu oarecare greutate, numai daca te asezi pe vine in fata "agitatului" Mihai Nebunul. Nu cred ca e o pozitie prea estetica.
Nu stiu ce inaltime are dl Kessler, dar perspectiva pe care-o propune este aceea a unui om mic. Foarte mic. O piticanie, de fapt.