Ziua Logo
  Nr. 4254 de marti, 10 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Piticania
Ioan GROSAN 
Un bun amic de la Terasa Muzeului Literaturii mi-a adus deunazi un articol care, in opinia lui, se voia demolator la adresa statuii lui Carol I a lui Florin Codre, a carei macheta, in marime naturala, a fost amplasata in fata Bibliotecii Universitare. Articolul este semnat de dl Erwin Kessler si a aparut in urma cu aproximativ o luna in revista "22". Ei, ia sa vedem noi cum se demoleaza azi statuile! - mi-am zis si-am purces la lectura. Marturisesc ca m-am amuzat enorm. Dl Kessler are ceva din psihologia studentului de anul I care dupa cateva ore de lectura virgina la Biblioteca Universitara vrea sa-si impresioneze colegii si profesorii cu o terminologie critica de tip neologistic, pe care a notat-o constiincios pe fise. Drept urmare, Domnia Sa, in cateva fraze, foloseste, aiuritor, notiuni si sintagme precum "paseism", "nombrilism", "defetism", "scepticism lucrativ", intelectualitate "localista, refractara, resentimentara", "note secesioniste, dulceag-sentimentale" etc. etc.
De fapt, ce-i reproseaza dl Kessler statuii lui Florin Codre? Din incalceala de fraze si notiuni, poti ghici anume ce: monumentalitatea. Si asta pornind de la ideea naucitoare ca Regele Carol I a fost - citez cu delicii - "nu cu mult mai inalt la stat decat Stefan cel Mare". Ca si cum nu tot ceea cea infaptuit Carol I pentru proaspatul sau stat n-a fost monumental sau ca si cum - urmand logica argumentatiei dlui Kessler - pe Stefan cel Mare, fiindca era un "om nu mare de stat, dar degraba varsatoriu", ar trebui sa-l infatisam langa sau pe o olita de noapte. O olita de Venetia, certamente...
Dar culmea umorului involuntar o atinge dl Kessler atunci cand, ca suprem argument al diatribei sale, ne invita sa privim macheta statuii lui Florin Codre din curtea Muzeului National de Arta, interpunand intre privirea noastra si Carol o mica lucrare ("Mihai Nebunul") a sculptorului... na, ca i-am uitat numele! Vom vedea, ne asigura dl Kessler, ca Regele Carol "pare sa-l calareasca pe deselate pe agitatul Mihai Nebunul". Din curiozitate, am verificat perspectiva propusa de dl Kessler: o obtii cu oarecare greutate, numai daca te asezi pe vine in fata "agitatului" Mihai Nebunul. Nu cred ca e o pozitie prea estetica.
Nu stiu ce inaltime are dl Kessler, dar perspectiva pe care-o propune este aceea a unui om mic. Foarte mic. O piticanie, de fapt.
 Afisari: 981  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ioan Grosan e regalist ?   de Giurgiu Crisan
A r h i v a
  Rusia anunta culoarea jocului    8 comentarii
  De ce nu-l voi vota pe Sorin Oprescu    24 comentarii
  Fantomele noastre    2008-06-02
  Alegerile ca bal    2008-05-23
  Doamna Monica    2008-04-22
  Pacat de Sorin Oprescu...    2008-04-15
  In afara treburilor dinafara    2008-04-12
 Top afisari / comentarii 
 Va fi Blaga? Sau Oprescu? (2738 afisari)
 Teapa elvetiana (2661 afisari)
 UE ne cere alta Constitutie (2041 afisari)
 De ce nu-l voi vota pe Sorin Oprescu (1958 afisari)
 Regele Mihai si Regina Ana Nunta de Diamant (1941 afisari)
 Fara sutien, la... "Opera": Noul cod de eleganta marca Pamela Anderson (3614 afisari)
 Mariah Carey, prinsa cu liposuctia (2497 afisari)
 Patronul lui Ionut Iftimoaie asasinat in plina strada (2422 afisari)
 Timisoara: Miting in sprijinul IPS Nicolae Corneanu  (2187 afisari)
 Reprezentanti ai 14 case regale europene participa la celebrarea nuntii de diamant a Regelui Mihai si Reginei Ana  (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12356 sec.