Ministerul grec de Interne a suspendat din functie sapte politisti ai principalei sectii din Corint, printre care si un ofiter superior, suspectati ca au batut si torturat un roman cu probleme psihice. Romanul, in varsta de 35 de ani, a fost arestat la inceputul acestei saptamani in urma unor reclamatii ale localnicilor, care s-au plans ca barbatul a sunat in repetate randuri la usile lor si ar fi incendiat mai multe portiuni cu iarba uscata din cartier. Cat timp s-a aflat in detentie, barbatul a fost torturat si batut cu brutalitate de mai multi ofiteri.
La scurt timp dupa arestare, romanul urma sa fie transferat la inchisoarea Nafplion, insa a fost dus intr-un loc izolat unde a fost din nou agresat de cei patru politisti care l-au escortat. Potrivit cotidianul Khatimerini, citat de Mediafax, acestia au plecat ulterior de la fata locului, lasandu-l pe barbat inconstient. Romanul a fost gasit de un angajat al unei ferme din zona, care a chemat ambulanta. Potrivit unuia dintre anchetatorii care se ocupa de caz, romanul a stat in coma timp de mai multe ore. "Asteptam raportul medical pentru a stabili exact ceea ce s-a intamplat", au declarat anchetatorii.
Potrivit Newsin, seful sectiei de politie - al carui nume nu a fost facut public - ar fi fost cel care le-a ordonat politistilor sa-l lase pe roman pe drumul izolat, in loc sa il duca la inchisoare, asa cum ar fi trebuit. Politistii risca sa fie acuzati oficial de tortura si provocarea de rani grave.
Bataia spaniola
La sfarsitul anului trecut, sase politisti spanioli acuzati ca au torturat un imigrant roman arestat din greseala dupa ce a fost confundat cu un infractor, au fost trimisi in judecata de un magistrat din Barcelona.
Ancheta Parchetului a stabilit ca cei sase politisti l-au arestat din greseala pe romanul Lucian P., care a declarat ca atat in momentul arestarii, cat si in timpul transferului sau la comisariatul de politie, a fost insultat si amenintat cu moartea de agentii de ordine, care l-au batut, provocandu-i hematoame si contuzii multiple, desi el le spusese ca sufera de hemofilie.
Potrivit Procuraturii spaniole, politistii s-au apropiat de roman pe la spate, l-au imobilizat si l-au obligat sa se culce la pamant, cu mainile la spate. Fara a se legitima ca agenti de politie, acestia i-au aplicat romanului lovituri cu piciorul si cu pumnii pe tot corpul, l-au calcat cu bocancii pe cap si l-au strans de gat, pentru a-l impiedica sa strige dupa ajutor.
Organizatia Amnesty International a acuzat dupa acest incident politia spaniola de rele tratamente si tortura, pe fondul unei "totale impunitati" a autorilor acestor fapte, potrivit unui raport al organizatiei, realizat in urma unor anchete desfasurate pe o perioada de un an. Raportul organizatiei, intitulat "Sare pe rana", a aratat ca multe din denunturile de tortura au o componenta rasista si constituie cazuri pe rol. (B.C.G.)