O reteta de vara, usor de facut si de mancat chiar daca nu aveti chef sa iesiti la un gratar la padure, din cauza caldurii: pastravii "cresc" azi la aproape toate supermarketurile, iar pentru bucataria de apartament s-a inventat gratarul de pus pe aragaz. Evident, iese mult mai gustos la jar - dar cu mare grija, sa nu-l ardeti!
Marele secret al acestui peste delicat nu este, insa, jarul, ci umplutura si garnitura: odata eviscerat si spalat bine inotatorul, burta pastravului din povestea noastra trebuie indesata cu un sfert de lamaie, care-i va intensifica aromele, si 2-3 crengute de rozmarin, care-i vor da o savoare interesanta. Mai trebuie doar "mangaiat" cu o lingura de ulei de masline extravirgin si apoi presarat cu putina sare grunjoasa (sare marina, daca se poate).
In ceea ce-l priveste pe domnul pastrav, cam asta e tot. Dar n-am incheiat treaba, fiindca si la frigaruile de legume e un secret, mai mic: trebuie sa le alegem astfel incat sa aiba texturi si gusturi complementare, fara sa se arda! Luam ceapa, praz, ciuperci, rosii si dovlecel, le taiem in cuburi de vreo 3 cm, le infigem (alternativ, adica o bucata de dovlecel, una de ciuperca, una de rosie si tot asa) pe tepuse de lemn si le ungem si pe ele cu putin ulei de masline extravirgin.
Pestele si frigaruile de legume pot fi puse deodata pe gratar, chiar daca pastravul se poate intampla sa se faca mai repede; legumele vor fi mai "al dente". Nu trebuie sa stea mai mult de 15 minute pe gratar.