Chiar daca deschiderea oficiala a sezonului estival a avut loc in acest an la 1 mai, mai devreme decat de obicei, multi agenti economici (restaurante, terase, magazine, discoteci) si-au tinut portile inchise pana la inceputul acestei luni.
"Ar fi necesar ca autoritatile locale sa oblige agentii economici sa isi inceapa activitatea de la startul oficial al sezonului. Primele serii de turisti straini (germani, francezi, scandinavi) au inceput sa soseasca in jurul datei de 10 mai iar programul "Litoralul pentru toti" (1 mai - 15 iunie), initiat de Asociatia de Promovare Litoral si sprijinit de ANAT se afla in plina derulare" afirma reprezentantii Asociatiei Nationale Agentiilor de Turism.
De asemenea, agentiile de turism atrag atentia ca este necesar sa se creeze cat mai multe evenimente pe litoral si investitii multe. "Din pacate, an de an se inregistreaza prea putine structuri de cazare noi sau renovate, desi, evident, s-au inregistrat progrese. De asemenea, ar fi necesara aparitia mai multor structuri de cazare tip all-inclusive (concept complex, care nu implica doar serviciile de restauratie), tinand cont de succesul pe care l-a inregistrat in tari precum Turcia, Bulgaria, Tunisia sau Egipt", este de parere Dragos Anastasiu, presedinte ANAT. In plus numarul hotelurilor deschise pe tot parcursul anului este foarte mic iar cele care ofera servicii all inclusive sunt si mai putine.
Evenimentele salvatoare
Unul dintre hotelurile de pe litoral care a anuntat ca din acest an nu-si va mai inchide portile in sezonul rece este un hotel din Mamaia cu care Peacock Hotels/Global Hotel Management, a semnat in acest an contractul de management pentru o perioada de cinci ani. "Pe litoral indiferent daca ploua sau nu, hotelierul trebuie sa-i dea motive turistului sa se bucure si sa iasa din tiparele de zi cu zi. Pentru asta trebuie sa ai o echipa cu care sa lucrezi in mod corect si dedicat in relatia cu oaspetele. Sa-l inciti sa faca lucruri pe care de obicei nu le face. In momentul in care comunici frumos, elegant si deschis, cu fiecare dintre oaspeti, cu copiii oaspetilor, incepi sa le inveti obiceiurile ii determini sa se intoarca", ne-a declarat Paul George Marasoiu, presedinte & CEO PEACOCK Hotels / Global Hotel Management si director regional pentru Romania, Moldova si Bulgaria - Golden Tulip Hotels, Inns & Resorts.
Marasoiu crede ca daca pe riviera romaneasca s-ar putea organiza foarte multe evenimente pe tot parcursul anului. In aceasta zona se concentreaza aproape 38% din capacitatea de cazare totala a Romaniei care si asa este mica (2% in raport cu numarul populatiei). "Am putea gazdui evenimente de mare avengura pe litoral, lucru pe care nu-l poate face nici Bucurestiul si nici o alta localitate din zona. Asta ar insemna ca cele mai multe dintre hotelurile cu capacitate mare sa aiba centre de conferinte. De asemenea, ar fi necesar ca zona Mamaia, Constanta, Eforie sa aiba centre de conferinte cu sali de plen si zeci de sali pe sectiuni. Asta ar schimba esential ceea ce se intampla pe litoral si am avea o activitate aproape de jur imprejurul anului.
Concurenta cu bulgarii
"In ideea noastra de a aduce ceva nou in calitatea serviciilor am reusit sa contracaram oferta litoralului bulgaresc castigand o licitatie pentru organizarea unui eveniment pentru 1000 de persoane, fiind un semnal bun pentru litoralul romanesc si pentru turism", a adaugat Paul Marasoiu. El apreciaza ca, in ceea ce priveste pietele externe ar trebui dezvoltata relatia cu piata rusa fiind o piata extrem de consistenta. "Vorbim aici de un numar foarte mare de potentiali turisti, cu o capacitate financiara buna si cu disponibilitatea de a calatori catre litoral si in capete de sezon".