Ziua Logo
  Nr. 4251 de vineri, 6 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Actuale
Vesna G., Julian B. si Mihai Sin
Vesna Goldsworthy este o minunata scriitoare sarboaica devenita cetateana britanica dupa sot si autoare englezoaica dupa noua limba adoptata. Julian Barnes este un foarte important scriitor britanic cu puternice afinitati filofranceze - studii si chiar lungi sejururi dincolo de "Chanel" - dar si cu o vizibila reputatie internationala. Mihai Sin este un prestigios prozator roman care traieste in Romania si nu are decat o putin mediatizata recunoastere nationala. Toti trei scriu proza, dar si "studii culturale", in noua acceptiune anglo-saxona a termenului. Eseuri, glose, paranteze. Sunt acum pe piata romaneasca - si recent inaguratul Targ de carte "Bookfest" le prezinta si ofera cartile celor mai putin interesati de fenomenul electoral Stefanesti - cu trei lucrari importante. Extrem de bine scrise. Extrem de miezoase, fiecare in felul ei. Extrem de interesante si incitante prin continutul lor intelectual, extraliterar.
Vesna Goldsworthy scoate la editura "RG Publishing" un volum de proza confesiv-amintirista, cu paranteze istorice si psihologice, decodand viata unei tinere din Est care ajunge sa traiasca si sa-si alcatuiasca o noua identitate si prin Vest. Cu bune inserturi epice, sub un titlu ce deja face cariera europeana, "Capsuni cu iz de Cernobil". Traducerea, buna, Sanziana Dragos. (Cu toate ca un "pub" britanic nu e chiar "carciuma romaneasca", cum ni se propune). Editura Nemira continua exceptionala serie de autor Julian Barnes cu volumul de eseuri si glose "Something to declare" din 2002, care devine in 2008 "Tour de France", in varianta romanesca a lui Mihai Miroiu, dupa numele unui excelent tur prin bucataria franceza, viata lui Flaubert, dar si prin lumea sportului cu pedale. Care vor incita in mod sigur nu doar pe Radu Cosasu, din Bucuresti, ci si pe Nicolae Manolescu, Bucuresti-Paris, tur-retur.
Mihai Sin propune "Marea miza", tot la editura Nemira, un studiu laborios, echilibrat si bine documentat despre romanul romanesc si destinul lui. Scris fara idiosincrazii si partizanate ideologice, cu o temeinica documentare si minutioasa argumentare, polemica pe alocuri si fluenta la tot pasul, "Marea miza" relanseaza - sau ar trebui - dezbaterea necesara in jurul prozei romanesti. O noua necesara relectura si reevaluare. A locului si rolului romanului in istoria noastra nu doar culturala. De citit cu participare toate trei cartile, poate chiar in ordinea propusa de noi.
Bedros Horasangian 
 Afisari: 133  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Ortodocsii au noua noi sfinti    6 comentarii
  Strada culturala    1 comentariu
  Bal la Muzeu    
  Senso TV devine Canal 1    
 Top afisari / comentarii 
 Asa ne vede Europa! (4686 afisari)
 Basescu vrea alta harta (2435 afisari)
 Jurnalul lui Rasputin (2386 afisari)
 Partida liberala e in carti (2170 afisari)
 Senso TV devine Canal 1 (1681 afisari)
 Cum ar fi aratat la batranete Marilyn Monroe, Bruce Lee si Adolf Hitler (2631 afisari)
 Actrita Kate Beckinsale: Sunt prea buna la pat ca sa stau la cratita (2235 afisari)
 Prima fotografie spion cu Dacia Sandero SUV (2057 afisari)
 MIG lovit de patru obiecte zburatoare neidentificate (1820 afisari)
 Finala romaneasca la Roland Garros (1728 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01611 sec.