Batalia pentru presedintia consiliilor judetene, deosebit de importanta pentru partide in ecuatia bani/putere la nivel zonal, a fost castigata de PSD si PD-L, cele doua formatiuni reusind ca obtina la aceste alegeri cele mai multe fotolii de "baron" local. Situatia votului politic acordat echipelor propuse de partide la conducerea judetelor, considerat un indicator important pentru alegerile generale, arata aceasi favoriti: PSD si PD-L (vezi tabel). Potrivit rezultatelor partiale raportate ieri, o performanta notabila a realizat si UDMR, pe cale sa-si instaleze reprezentantii in fruntea a patru judete din Ardeal. PNL se bizuia pe obtinerea a cel putin sase presedintii de CJ. Rezultatele finale in competitia pentru judete vor fi cunoscute astazi.
Functia de sef al consiliului judetean, esentiala pentru controlul resurselor si acapararea puterii in teritoriu, a dobandit si mai multa greutate incepand cu actualele alegeri locale, datorita introducerii votului uninominal intr-un singur tur. Desi atributiile presedintelui de CJ raman aceleasi, este de asteptat ca legitimitatea data de votul direct sa ii sporeasca influenta si autoritatea in fata consiliului, dar si a partidului din care provine. Astfel, in urmatorii patru ani, sefii judetelor vor controla distribuirea miliardelor de euro provenite din fonduri europene si a banilor alocati de la bugetul de stat; vor coordona activitatea institutiilor si serviciilor publice aflate sub autoritatea CJ; vor propune numirea si eliberarea din functii a sefilor institutiilor publice din subordine.
Pesedistii anuntau ieri, evocand numaratoarea paralela, ca au castigat sigur 15 presedintii de consilii judetene si sunt "in carti", date fiind diferentele mici de voturi, pentru alte sase. La randul lor, pedelistii spuneau ca vor instala cel putin 14 sefi de CJ, cel mai optimist fiind Vasile Blaga, care aprecia ca "ne apropiem de 20". Liberalii mergeau la sigur pe sase fotolii, maximum opt. UDMR avea sanse mari in patru judete, iar PCM si PC in Covasna, respectiv Braila.