Bancile vor propune autoritatilor sa permita furnizorilor de servicii sa raporteze Biroului de Credit informatii despre clienti, potrivit unei hotarari a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat presedintele asociatiei, Radu Ghetea."In ultimul Consiliu de Administratie al ARB, comunitatea bancara a hotarat in unanimitate sa faca demersuri oficiale in ceea ce priveste raportarea de informatii a furnizorilor de servicii catre biroul de credit", a afirmat Ghetea la seminarul "Retail Banking", organizat de Finmedia.
Recent, Ghetea declara ca, in opinia sa, masura privind restrictionarea participarii prestatorilor de servicii la Biroul de Credit nu trebuia luata, cel putin in aceasta etapa, intrucat populatia nu este suficient de educata inca. "Sunt foarte multi oameni care au profitat de promotiile firmelor de telefonie mobila, au cumparat un telefon pe care il folosesc o luna, doua, apoi nu mai platesc, deci devin rau-platnici. Sunt multi tineri care ajung la concluzia ca se poate si se duc si la banca sa faca acelasi lucru, deci incurajam necinstea", a afirmat presedintele ARB la acea data.
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a impus o serie de restrictii precum neparticiparea la Biroul de Credit a furnizorilor de servicii, scaderea perioadei in care o persoana ramane in evidenta Biroului de la cinci la patru ani si notificarea clientilor cu 15 zile inainte sa le fie transferate informatiile catre Biroul de Credit, restrictii cu care ARB nu este de acord.
Credite mai scumpe
Presedintele ARB a aratat ca bancile nu pot fi pe deplin de acord cu recomandarile Bancii Nationale a Romaniei de a limita creditarea pentru populatie, intrucat trebuie sa isi sustina afacerile prin extinderea produselor si a serviciilor. Ghetea apreciaza ca perioada de scumpire a creditelor in lei nu va dura foarte mult, fiind posibil ca bancile sa revina la costurile din 2007. "Pentru finantarea in lei a aparut o crestere a costurilor, in special din cauza majorarii dobanzii de politica monetara, insa va fi o perioada scurta, pentru ca ne apropiem de anul 2012, cand ne asteapta niste jaloane importante si vom fi mai aproape de adoptarea euro", a spus Ghetea.
La randul sau, directorul general al Piraeus Bank, Catalin Parvu, apreciaza ca in actualele conditii ale pietei toate bancile isi vor adapta costurile printr-o usoara scumpire a creditelor in lei, determinata si de o crestere semnificativa a remunerarii depozitelor in ultima perioada.
Cresterea creditului neguvernamental a incetinit in aprilie, fata de aceeasi luna a anului trecut, la 64,4%, valoarea imprumuturilor ajungand la 168,73 miliarde de lei, iar componenta in valuta a continuat sa se majoreze intr-un ritm mult mai accelerat decat cea in lei, potrivit datelor BNR. (F.B.)