Ziua Logo
  Nr. 4243 de miercuri, 28 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Alegeri
Oprisan - "Renato" pentru Securitate
-- "Renato" Marian Oprisan, "Virgil" Viorel Coifan si alti candidati la alegerile locale au primit de la CNSAS adeverinte de necolaborare cu fosta Securitate, dar Colegiul a admis pentru prima data ca acestia au avut nume de cod. Presedintele Basescu a criticat ieri activitatea de deconspirare, spunand ca exista din partea CNSAS o retinere si o teama nejustificata fata de dosare.
CNSAS intra in legalitate si respecta propria lege de functionare dupa trei luni de la aparitia ei in Monitorul Oficial, publicand pe site-ul institutiei informatii din dosarele politicienilor verificati, chiar daca acestia au primit adeverinte de necolaborare. Marian Oprisan, care primise de-a lungul timpului mai multe certificate de buna purtare din partea membrilor Colegiului, a fost racolat de Securitate si a avut numele de cod "Renato", conform datelor publicate de CNSAS. In aceeasi situatie se afla si candidatul PNL pentru presedintia Consiliului Judetean (CJ) Timis, Viorel Coifan. Fost sef al Institutului National de Administratie, liberalul a avut dosar de informator, si a avut nume de cod "Virgil". "Dosarul personal de informator a fost distrus in 1989", se arata in actul aditional elaborat de CNSAS la adeverinta de necolaborare. Vicepresedintele CJ Dambovita, pesedistul Trifan Mihai, a fost racolat de Securitate in perioada 1971 - 1972 si a avut nume de cod "Tatarescu". Si liberalul Costinel Milescu, primarul municipiului Oltenita, a avut numele de cod "Carol" si "Orfeliu". Toti au primit insa adeverinta de necolaborare, considerandu-se ca nu au lezat drepturile fundamentale ale omului. Decizia Colegiului poate fi contestata in instanta de contencios administrativ, de catre orice persoana interesata, in termen de 30 de zile de la data publicarii pe pagina de internet a CNSAS. Un caz aparte este cel al primarului municipiului Iasi, Gheorghe Nechita. Desi surse din Colegiu sustin ca acesta are nume de cod, o decizie in cazul sau a fost amanata dupa alegeri, cerandu-se date suplimentare.
Basescu loveste CNSAS
Intr-un dialog purtat ieri de seful statului cu Constantin Ticu Dumitrescu la lansarea volumului acestuia, "Marturie si document", Traian Basescu s-a aratat ingrijorat de modul in care decurge procesul de deconspirare a fostilor securisti. "In momentul de fata, mai vedem, poate e gresit spus reziduuri, si vedem pe baiatul lui Mizil, pe nepotul nu stiu cui, pe baiatul nu stiu cui, pe toate televiziunile. Marea lor problema este ca nu au un sistem cu institutii care sa ii sustina. Marea putere e ca pun articole", a sustinut presedintele Basescu. El a fost contrazis de Ticu Dumitrescu, care a spus ca "cei care au ramas sunt cei care ne conduc si mai ales care au puterea economica. Sunt atat de puternici, incat fac ce vor. Ii consider mai puternici decat in sistemul fostei Securitati, cand se temeau de anumite masuri. In acest moment, CNSAS trece printr-o incercare". Replica sefului statului a sunat radical: "incercare pe care o va trece prost".
Replici
"Oamenii ar trebui sa se uite la viitor, si nu sa stea in continuare tot timpul cu fata la trecut pentru ca asa vor partidele care au introdus in viata publica o retorica violenta si un comportament brutal bazat numai pe minciuna si calomnie", a fost replica sefului CJ Vrancea, Marian Oprisan, dupa ce au aparut informatii din dosarul sau. Viorel Coifan se apara si el, spunand ca documentul CNSAS este o facatura. Si primarul municipiului Iasi neaga vreo colaborare, declarand ca nu a dat niciodata vreun angajament, dar recunoaste ca a dorit sa se inscrie in Securitate. (C.A.)
Cristian ANDREI 
 Afisari: 372  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cind a dat foc a fost in serviciu comandat ..   de sorge
dar Basescu sub ce nume actiona?   de Adame
A r h i v a
  Alianta anti-UDMR    
  Stiri pe scurt    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Securistii arsi la pensii (4049 afisari)
 Cele 500 de bombe atomice ale Israelului (2918 afisari)
 Dosarul care a invins-o pe Schrotter (2870 afisari)
 Femei pe Muntele Athos (2526 afisari)
 Ucraina pune la zid Romania (2489 afisari)
 Nu au notiunea violului (2736 afisari)
 Si-a urmat iubita in frigiderul de la morga  (2424 afisari)
 Documente secrete, femei focoase si un ministru demis (2284 afisari)
 Masele scoase fara durere (2229 afisari)
 Peugeot construieste o fabrica la Cluj (1697 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01917 sec.