Ziua Logo
  Nr. 4243 de miercuri, 28 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Ucraina pune la zid Romania
-- "Daca primarul Moscovei a primit ceea ce a primit, de ce nu si Romania?", afirma stanga de la Kiev cu referire la interdictia impusa lui Iuri Lujkov
Liderul marcant al stangii de la Kiev, Volodimir Litvin, a cerut aplicarea de sanctiuni drastice din partea autoritatilor ucrainene la adresa Romaniei, pe fondul intensificarii retoricii nationalist-xenofobe de pe scena politica a fostei republici sovietice.
Controversatul politician ucrainean Volodimir Litvin, fost presedinte al Radei Supreme (parlamentul unicameral) de la Kiev, a criticat in termeni duri guvernul ucrainean pentru "prudenta" de care ar da dovada in relatiile cu Romania, din cauza pozitiei acesteia de membru al Uniunii Europene si al Aliantei Nord-Atlantice, relateaza agentia de presa ucraineana ZIK. Vorbind la conventia anuala a Partidului Poporului, principala formatiune politica din cadrul Blocului electoral Litvin, desfasurata in orasul vest-ucrainean Lutk, fostul presedinte al Radei Supreme a acuzat Ministerul de Externe de la Kiev ca a ramas fara reactie, limitandu-se sa afirme ca "studiaza problema", dupa ce "presedintele roman a declarat ca sudul Ucrainei ar trebui sa apartina Moldovei". "Spuneti-mi, va rog, este aceasta o politica externa nationala? Sunt prudenti cu Romania pentru ca este in UE si in NATO", a adaugat politicianul extremist ucrainean. "Daca primarul Moscovei a primit ceea ce a primit, de ce nu si Romania?", s-a intrebat el retoric, facand aluzie la interdictia impusa la 12 mai lui Iuri Lujkov, un apropiat al lui Litvin, de a intra pe teritoriul Ucrainei, dupa ce acesta a revendicat orasul-port Sevastopol din Crimeea (sudul Ucrainei). Guvernul ucrainean este incapabil sa duca o politica externa echilibrata, iar criza politica din tara are un impact negativ asupra politicii interne si externe, a concluzionat Litvin.
Anterior, seful statului roman a declarat ca in Ucraina exista voci care cer ca "Transnistria sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei, care ar trebui sa revina Moldovei". Totodata, chiar inaintea summitului NATO din aprilie, presedintele Basescu a afirmat ca politicienii care au semnat Tratatul cu Ucraina in 1997 si-au dat tara pe nerasuflate si au lasat interesul national dupa usa.
KGB-ist "reformat"
Volodimir Litvin si-a inceput cariera in cadrul aparatului Comitetului Central al Partidului Comunist al URSS, fiind acuzat de fosti dizidenti sovietici de apartenenta la structurile KGB. Dupa declararea independentei Ucrainei, Litvin devine in 1999 sef al administratiei prezidentiale de la Kiev, controland de facto serviciile de informatii ucrainene. In aceasta calitate a jucat un rol important in rapirea si asasinarea prin decapitare in 2000 a jurnalistului Gheorghi Gongadze, acuzatiile impotriva lui nefiind anchetate de sistemul de justitie corupt din Ucraina. Mediile politice rusofone de la Kiev l-au sprijinit in 2002 pentru a ocupa functia de presedinte al Radei Supreme, calitate in care s-a remarcat prin numeroasele declaratii drept un adversar redutabil al Romaniei. Conducerea Blocul Litvin, a cincea forta politica din actualul Legislativ ucrainean, este compusa in principal din foste cadre ale KGB sau fosti inalti oficiali ale armatei sovietice, partizani ai Uniunii Rusia-Belarus-Ucraina, Volodimir Litvin detinand o serie de distinctii ale regimului separatist de la Tiraspol.
Ipocrizie ucraineana
In pofida declaratiilor publice ale Guvernelor ucrainene, indiferent de culoarea lor politica, privind respectarea de catre Kiev a tratatelor internationale, fostul stat sovietic incalca sistematic orice intelegeri semnate cu statul roman. Continuarea lucrarilor la canalul Bastroe, colonizarea agresiva de catre Kiev a stancii cunoscute drept Insula Serpilor, precum si etnocidul cultural perpetuat impotriva romanilor din Ucraina sunt doar o parte din problemele nerezolvate ale clasei politice ucrainene.
MIhai ISAC 
 Afisari: 2489  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Articol de umplutura. Cuvantul lui Litvin la Kiev este folosit la sperierea soaricilor.   de ionion
Plictiseala mare la kiev... Apropo - ati mancat morcovi a la kiev ? Va sfatuiesc sa nu... deoarece    de Omul cu Picioare foarte Paroase
Lipsa reactiei romanilor il irita   de Duras
HIIMMMM!!!!!!!!!!!   de Vlahos
A r h i v a
  Darfur in atentia MAE    
  Arhiepiscopul Desmond Tutu s-a strecurat in Gaza    5 comentarii
  Moscova anti-scut    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Securistii arsi la pensii (4049 afisari)
 Cele 500 de bombe atomice ale Israelului (2918 afisari)
 Dosarul care a invins-o pe Schrotter (2870 afisari)
 Femei pe Muntele Athos (2526 afisari)
 Ucraina pune la zid Romania (2489 afisari)
 Nu au notiunea violului (2736 afisari)
 Si-a urmat iubita in frigiderul de la morga  (2424 afisari)
 Documente secrete, femei focoase si un ministru demis (2284 afisari)
 Masele scoase fara durere (2229 afisari)
 Peugeot construieste o fabrica la Cluj (1697 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01977 sec.