Ziua Logo
  Nr. 4243 de miercuri, 28 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
America incapabila?
-- Cea de-a 60-a aniversare a Israelului a venit si a trecut. La fel a fost si cu vizita finala a presedintelui George W Bush in Orientul Mijlociu. In toiul celebrarilor si reflectiilor personale, la orizont nu pare sa se intrevada nici o cale de iesire la blocajul in care se afla negocierile israeliano-palestiniene. Exista motive clare pentru acest lucru: guvernul prim-ministrului israelian Ehud Olmert este slabit si impopular, in special din cauza razboiului impotriva Hezbollah din Liban, din 2006. Autoritatea Palestiniana sub Mahmoud Abbas este chiar si mai slabita, pierzand controlul Gazei, in fata Hamas-ului, dupa un puci violent produs anul trecut.
Privind In urmA la cei 60 de ani de implicare americana in regiune, se pot distinge doua secenarii in care SUA pot aduce protagonistii locali la gasirea unui acord.
Primul scenariu este cand un razboi real ameninta sa se extinda intr-un conflict mai grav, destabilizand regiunea si relatiile Marii Puteri. Intr-un astfel de moment, interventia inezitanta a Americii poate pune capat conflictului si poate impune daca nu pacea, macar o incetare a focului. In 1973, la sfarsitul Razboiului Yom Kippur, Israelul era gata sa inconjoare intreaga Armata Egipteana in Sinai. Trupele sale se aflau in drum spre Cairo, existand riscul unei infrangeri majore in Egipt. Interventia sovietica devenea o amenintare reala. Cateva mesaje dure ale presedintelui Richard Nixon au oprit atacurile israelienilor si le-au dat posibilitatea americanilor sa inceapa un lung proces al dezescaladei care a condus la incheierea mai multor acorduri.
Alt scenariu a fost cand cele doua parti, deja angajate intr-un proces al discutiilor bilaterale de pace, platind pretul politic pe plan intern, au reusit sa ajunga la o intelegere pe marginea multor chestiuni, desi unele probleme raman nesolutionate si ameninta sa deraieze procesul. In astfel de cazuri, America poate interveni, determinand cele doua parti sa mai faca un pas.
DupA vizita lui Anwar Sadat la Ierusalim in 1977, Israelul si Egiptul au negociat timp de un an si au ajuns la un acord pe marginea multor probleme: pacea, relatiile diplomatice si retragerea completa a Israelului din teritoriile egiptene ocupate din Sinai. La acest punct, presedintele Jimmy Carter, care initial s-a opus procesului, a invitat cele doua parti la Camp David pentru a semna un tratat de pace. In 1993, in negocieri bilaterale secrete tinute in Norvegia (fara stiinta americanilor), Israelul si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei au ajuns la o intelegere privind recunoasterea reciproca si crearea unei Autoritati Autonome Palestiniene provizorii. Cu toate astea, unele chestiuni au ramas nerezolvate. Presedintele Bill Clinton a intervenit si a insistat asupra celor doua parti sa solutioneze dezacordurile ramase. Cand aceste doua scenarii nu exista, initiativele americane sunt nascute moarte.
Asta s-a IntAmplat cu Clinton, la Camp David, in 2000, cand a esuat sa ii faca pe premierul Ehud Barak si presedintele OEP sa ajunga la un acord si cu Road Map-ul lui Bush, din 2003, cand cele doua parti au fost de acord, in principiu, cu planul general, dar nu au facut aproape nimic pentru a-l implementa.
AceeaSi dinamicA poate fi vazuta si in alta parte: cu toata puterea lor, SUA au esuat sa rezolve conflictele din Cipru, Bosnia sau Kosovo. Planul Annan a esuat in Cipru din cauza opozitiei uneia dintre parti. In mod similar, daca Belgradul isi va schimba pozitia inflexibila in privinta Kosovo, asta nu se va datora nici presiunilor SUA sau ale UE, ci schimbarilor politice interne din Serbia.
RecunoASTEREA limitelor puterii SUA nu inseamna ca America este irelevanta: ea poate stabiliza un conflict, poate aduce masuri de consolidare a increderii si poate negocia acorduri interimare. Dar, in cele din urma, in cazul israeliano-palestinian, ca in orice conflict dintre doua miscari nationale, cheia se afla in mainile protagonistilor locali. Nici un conflict national nu a fost rezolvat vreodata de puterile din afara, indiferent de cat de bine intentionate au fost.
Shlomo Avineri, profesor de Stiinte Politice la Universitatea Ebraica din Ierusalim, a fost director general in Ministerul de Externe in primul Cabinet al lui Yitzhak Rabin.
Copyright: Project Syndicate, 2008. www.project-syndicate.org
Shlomo AVINERI 
 Afisari: 675  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Off topic: Sfarsitul lui Olmert   de roy
Richard Nixon si Billy Graham au vorbit:   de Uliu_Roman
Normal ca este incapabila. Plus    de Ghita Bizonu'
Comuna Calineseti (jud Botosani), 1973 nitel dupa Yom Kippur   de Ghita Bizonu'
UITE DOMNULE CE AU FACUT SI CU AMERICA!   de nvt
Ce greu cade adevarul ,mercenarilor.   de Aladin
diferentele,prea mari dintre protagonistii locali,    de silviana
Restanta de ieri pentru alamar   de Mircea1
Un citat relevant   de Uliu_Roman
Niciodata   de Uliu_Roman
A r h i v a
  Sangele apa nu se face    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Securistii arsi la pensii (4049 afisari)
 Cele 500 de bombe atomice ale Israelului (2918 afisari)
 Dosarul care a invins-o pe Schrotter (2870 afisari)
 Femei pe Muntele Athos (2526 afisari)
 Ucraina pune la zid Romania (2489 afisari)
 Nu au notiunea violului (2736 afisari)
 Si-a urmat iubita in frigiderul de la morga  (2424 afisari)
 Documente secrete, femei focoase si un ministru demis (2284 afisari)
 Masele scoase fara durere (2229 afisari)
 Peugeot construieste o fabrica la Cluj (1697 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00978 sec.