Ziua Logo
  Nr. 4242 de marti, 27 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Farsa referendumului din Birmania
Project Syndicate 
Suferinta enorma a populatiei din Birmania (Myanmar), provocata de recentul ciclon, care a cauzat zeci de mii de morti, merita compasiunea intregii lumi. Este insa necesar mai mult decat sentimente de compasiune, intrucat incompetenta juntei militare din Burma si opresiunea brutala practicata de aceasta au agravat si mai mult consecintele tragice ale dezastrului natural. In mijlocul devastarii provocate de ciclon, generalii aflati la conducere in Birmania au trecut peste orice si au tinut un referendum pe marginea unei noi Constitutii. Dar, conform Legii privind Referendumul Constitutional din Burma, membrii organizatiilor religioase, care fac obiectul acuzatiilor penale, si membrii gruparilor etnice care nu au fost de acord sa incheie un armistitiu cu guvernul nu au dreptul de a merge la vot.
Prin urmare, toti fostii sau actualii prizonierii politici, in jur de 500.000 de calugari budisti, si peste mai mult de jumatate din membrii gruparilor minoritare etnice, aflati in puscarii, au avut interdictie in a vota.
Mai mult, conform noii constitutii a Birmaniei care, zice-se ca a fost "aprobata" prin referendum, Daw Aung San Suu Kyi, care nu a fost niciodata judecata, dar se afla in arest la domiciliu, are interdictie de a participa la alegerile generale din 2010, sub pretextul ca fostul sau sot, care a murit, era britanic. Oare este lumea dispusa sa accepte o astfel de absurditate?
Sprijinim cu toata puterea campania opozitiei birmaneze, care a facut apel la cetatenii tarii sa respinga constitutia, care nu promoveaza drepturile omului, ci doar confirma rolul politic detinut de militari. Multi activisti pentru drepturile democratiei au fost arestati in toata tara. Draconica "lege" (5/96) a regimului birmanez interzice criticarea proiectului de constitutie, iar cei care indraznesc sa se confrunte cu reprezentantii regimului risca o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare.
Date fiind reprimarea violenta a amplelor demonstratii din septembrie 2007 (Revolutia de sofran) conduse de calugarii budisti din Birmania si constantantele reprimari din tari, nu e deloc surprinzator faptul ca junta militara incearca sa-si acopere tendintele despotice prin asa - zise masuri pseudo-democratice precum falsul proces electoral al referendumului.
Din pacate, comunitatea internationala nu a raspuns la arestarile masive ale unor aparatori ai drepturilor omului, din toamna trecuta. A venit timpul sa fie condamnata excluderea unui numar considerabil de persoane de la procesul de vot si sa se insiste pentru eliberarea prizonierilor politici din Birmania.
ONU Si UE ar trebui sa fie pregatite pentru a respinge rezultatul referendumului si sa intareasca sanctiunile impotriva regimului. Iar vecinii Birmaniei din ASEAN trebuie sa nu mai inchida ochii la incalcarile drepturilor cetatenilor de catre liderii birmanezi.
Consiliul de Securitate al ONU ar trebui sa ia in calcul introducerea embargoului universal privind armele, iar UE ar trebui sa adopte sanctiuni de ordin bancar care sa loveasca in regimul militar. Mai mult, ONU trebuie sa puna capat celei mai mari atrocitati care are loc in prezent: obstructionarea, de catre regim, acordarii de ajutoare victimelor ciclonului. Actiunile regimului militar reprezinta o terifianta crima impotriva umanitatii.
Referendumul militarilor care conduc tara nu va aduce democratie in Birmania, nici nu va ajuta poporul birmanez, care acum sufera nu doar din cauza regimului autoritar si a saraciei, ci si a acestui dezastru natural. Liderii Birmaniei au esuat in ceea ce priveste datoria lor de a proteja poporul birmanez, dar o actiune politica decisiva a comunitatii internationale impotriva regimului ar putea avea succes.
Semnatari: Vaclav Havel, fostul presedinte al Republicii Cehe, Desmond Tutu, casigator al Nobelului pentru Pace, Richard von Weizsacker, fost presedinte al Germaniei, Karel Schwarzenberg, fost ministru de Externe al Cehiei, Andre Glucksmann, filosof francez, Frederik Willem de Klerk, fost presedinte al Africii de Sud, Mike Moore, fost director al Organizatiei Mondiale a Comertului, Grigory Yavlinsky, liderul partidului Yabloko din Russia.
Copyright: Project Syndicate, 2008.
www.project-syndicate.org
 Afisari: 239  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
REVOLUTIA DE SOFRAN   de ug
500.000   de ug
Semnatari unu' si unu'   de Tudor190
A r h i v a
  Bestiarul extremistilor europeni    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Piata imobiliara in cadere libera (5292 afisari)
 Se rupe Phoenix (3820 afisari)
 Stapanii inelelor (2463 afisari)
 Celula extremista din UE (1764 afisari)
 Carter: "Israelul are 150 de focoase nucleare" (1727 afisari)
 Soros: Scumpirea pretului petrolului este doar un balon de sapun (3737 afisari)
 Socant: O femeie a fost violata de 800 de ori de propriul tata (3231 afisari)
 Fiica "monstrului" din Austria, Josef Fritzl, s-a trezit din coma (1938 afisari)
 Dustin Hoffman: "Monogamia este anormala" (1864 afisari)
 Becul cu apa si clor (1781 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86313 sec.