Ziua Logo
  Nr. 4238 de joi, 22 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra
-- Guvernul italian a aprobat, ieri, la Napoli, planul prin care vor fi expulzati infractorii romani * Cotidianul britanic "The Guardian" scrie ca aceasta intreaga campanie anti-romi a fost pusa la cale de mafia napoletana Camorra
La o luna de la realegerea fortelor de dreapta, Cabinetul Silvio Berlusconi s-a reunit, ieri, la Napoli, pentru a anunta pachetul de masuri destinate imigratiei clandestine din Italia.
Napoli nu a fost ales intamplator, in conditiile in care media italiana afirma ca scandalul gunoaielor, nerezolvat nici azi, a fost regizat de mafie in favoarea lui Berlusconi, care apare azi ca salvator al orasului. Pachetul de masuri anti-imigratie, pregatit de ministrul de Interne, Roberto Maroni, reprezentant al partidului Liga Nordului, urmeaza sa intre in vigoare dupa votarea sa de catre Parlament, cel mai probabil in luna iulie.
Printre masurile puse pe hartie de ministrul Maroni, care au ca scop temperarea afluxului de romi in peninsula, considerati drept principalii vinovati de cresterea ratei infractionalitatii, figureaza si un proiect de lege controversat conform caruia intrarea ilegala pe teritoriul Italiei poate fi pedepsita cu pana la patru ani de inchisoare. In plus, Guvernul urma sa numeasca un comisar extraordinar insarcinat cu problemele romilor din Milano, care va avea prerogative in amplasarea si evacuarea taberelor de tigani. Planul prevede si impunerea unui venit minim si a unei locuinte decente pentru imigrantii care vor sa ramana in Italia.
Gunoaiele si securitatea
Aceasta prima reuniune a Consiliului de ministri s-a tinut, in mod simbolic, la Napoli, orasul in care, de luni de zile, se consuma binecunoscuta criza a gunoaielor. Comentatorii politici din peninsula considera ca alegerea acestei locatii pentru prima sedinta a Guvernului nu este intamplatoare, gunoaiele si securitatea fiind principalele teme ale campaniei electorale duse de Berlusconi. Reuniunea a fost intampinata de manifestatii de protest. Asociatii de aparare a mediului, carora li s-au alaturat sute de imigranti, de diverse nationalitati si etnii, au protestat sub sloganul "Nici o fiinta umana nu este ilegala", a informat ziarul "La Repubblica". De asemenea, pe unele postere se putea citi "Sanctificare imediata pentru Berlusconi daca elimina gunoaiele si infractorii!".
Majoritate absoluta in Parlament
Coalitia de dreapta condusa de Berlusconi are majoritatea absoluta in Parlament, respectiv 340 de locuri din 617 in Camera Deputatilor, si 163 de fotolii din totalul de 315 in Senat. Opozitia de stanga este condusa de fostul comunist si primar al Romei, Walter Veltroni, care oricum s-a exprimat impotriva imigratiei ilegale si a taberelor de romi.
Diversiunea Camorrei
Membrii mafiei napoletane Camorra, care actioneaza in zona Napoli, identifica romii cu infractiunile, ca tehnica de diversiune, menita sa distraga atentia de la adevarata sursa de haos social din oras, pe care o reprezinta ea insasi.
Cotidianul britanic "The Guardian" scrie ca romii din Napoli platesc un pret teribil pentru esecul guvernelor italiene de a face fata mafiei locale.
Sub influenta nefasta a Camorrei, Napoli este acum in flacari, atat la propriu cat si la figurat. Ani de zile a descarcat gunoaie si deseuri toxice aduse din nordul Italiei, pe baza unor contracte lucrative. Acum, napoletanii, care s-au saturat de mirosurile pestilentiale si de coruptie, au dat foc gunoaielor, provocand criza sistemului public de sanatate si a serviciilor de ambulanta si pompieri. Berlusconi a convocat ieri o reuniune a cabinetului la Napoli pentru a aborda problema gunoaielor si mai nou a valului de xenofobie fata de tigani. Potrivit Rompres, care citeaza "The Guardian", xenofobia se dovedeste o tactica utila a diversiunii pentru Camorra, care distrage atentia de la reuniunea cabinetului si de la sursa reala a haosului social din oras, Camorra insasi. Potrivit Mediafax, membrii mafiei locale au incurajat populatia sa se alature atacului asupra taberelor ilegale ale romilor. Identificarea tiganilor cu principala sursa a criminalitatii s-a dovedit o tactica de diversiune de la adevarata problema a orasului, constituita de insasi mafia napoletana.
Taxa de protectie
La inceputul acestei luni, cotidianul italian "La Republica" scria ca romii dintr-o suburbie a orasului Napoli sunt nevoiti sa plateasca 50 de euro pe luna Camorrei, in schimbul acestei sume fiind lasati sa locuiasca in baraci improvizate, printre gunoaie si sobolani sau chiar sub cerul liber. Ei pot cersi, fura din apartamente si controla micile gropi de gunoi neautorizate, cu conditia sa ramana la periferie. Clanul mafiot care domina Ponticelli, periferia de est a orasului Napoli, le cere taxa de protectie si romanilor de etnie roma din aceasta zona. "Noaptea vedem flacari inalte. Romii ard cartoane si plastic. Si asta pentru ca vand cuprul pe care il fura sau il recupereaza din gunoaie", declara un locuitor al orasului Napoli. Potrivit publicatiei italiene, intr-un oras care se afla din nou in pragul unei crize a gunoaielor, unde centrul rezista, dar periferiile, ca Ponticelli, se confrunta cu mari acumulari de deseuri, tiganii au creat, cu acordul Camorrei, o "economie a gunoaielor". Pentru Camorra gunoiul reprezinta unul din domeniile cele mai profitabile. Cu cat sunt investiti mai multi bani publici pentru eliminarea starii de urgenta creata de gunoaie, cu atat mai mult clanurile de infractori "isi infig ghearele'' in ei.
Sindicatul crimei
Camorra este unul dintre cele mai puternice sindicate ale criminalitatii. In anii '90 a eclipsat mafia siciliana dupa ce aceasta a mers mult prea departe asasinandu-i pe justitiarii antimafia Paolo Borsellino si Giovanni Falcone. Crimele au declansat un recul popular care a permis agentiilor de aplicare a legii sa lanseze o campanie soldata aproape cu eradicarea mafiei. Cu toate acestea, anihilarea mafiei siciliene s-a dovedit extrem de benefica altor grupari ale criminalitatii din sudul Italiei, indeosebi 'Ndrangheta din Reggio Calabria si Sacra Corona Unita din Puglia. Dar cel mai mare invingator a fost Camorra. Detinand o retea internationala extinsa si un control efectiv asupra portului Napoli, Camorra a acaparat o mare parte din importul si exportul de cocaina si heroina pe care mafia siciliana l-a dominat. De altfel, cartierul Ponticelli gazduieste o piata cunoscuta drept Bronx, care desface bunuri si servicii ilicite la Napoli. Potrivit The Guardian, exista dovezi ca mafia napoletana s-a confruntat cu romii intr-un razboi minor in Bronx. Veniturile din narcotice si marfuri contrafacute importate din Asia au impulsionat capacitatea Camorrei de a compromite autoritatea statala. (Bogdan GALCA)
Comisia Europeana intervine
Cu o zi inainte ca Guvernul Berlusconi sa isi faca publica strategia cu privire la combaterea imigratiei ilegale, Executivul comunitar a recomandat, marti, oficialilor de la Roma sa se conformeze prevederilor europene in materie, condamnand cu fermitate violentele impotriva romilor recent comise in Peninsula.
"Violenta rasiala care se hraneste din populismul politic, din discursurile de incitare la ura si condamnare mediatica poate fi observata in numeroase state membre", a declarat comisarul european pentru Politici Sociale, Vladimir Spidla, in prezenta europarlamentarilor reuniti, marti, la Strasbourg, respingand "in maniera categorica orice stigmatizare sau asimilare a romilor cu infractorii". Statele membre "au obligatia de a ancheta atacurile rasiste si de a-i pedepsi pe cei care le incita sau le comit", a precizat Spidla, subliniind ca "lupta impotriva criminalitatii trebuie sa se efectueze respectand statul de drept". "Romanii se bucura de aceeasi libertate de circulatie ca si alti cetateni ai Uniunii", iar "Comisia se va asigura ca drepturile lor vor fi respectate", a mai spus comisarul european pentru Probleme Sociale, insistand ca deciziile de expulzare, intelese ca masuri "extreme", sa fie "luate exclusiv de la caz la caz". (A.M.L.)
Deces suspect
Doi senatori italieni au cerut Guvernului Berlusconi sa initieze o investigatie amanuntita privind presupusa sinucidere a romanului Cristian Lupu in sediul unui post de politie din orasul Fontana Liri. Barbatul, in varsta de 28 de ani, a murit la inceputul lunii, dupa ce s-a aruncat pe geam chiar inainte ca politistii sa il anunte ca e liber. Senatorii italieni apreciaza drept suspecte circumstantele in care s-a produs decesul romanului, sustinand ca acestuia nu i-a fost efectuata o autopsie detaliata. Solicitarea celor doi de reexaminare a cazului va ajunge in atentia ministrului de Interne, Roberto Maroni, si a celui al Apararii, Ignazio La Russa. (A.M.L.)
Luciana POP 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Acuma cine vor fi expulzati, romii sau romanii ca e neclar in articol   de georgems
CRONCANEALA   de soviet CCCP
50 de ani de comunism   de FB
Viorel Boratu   de soviet CCCP
N-ar fi rau,daca fiecare tara membra UE,ar lua de model Italia.   de vida clara
tiganii vor destrama UE?   de Incult
   de Viorel
Romanii din Italia cinstiti si muncitori se inscriu toti in Liga Nordului   de soviet CCCP
Asta-i inceputul- la Napoli au inceput constructia unor "puncte de ardere a deseurilor" care insa    de ionion
cred ca Italia are dreptate   de cosor ion
De fapt...   de Tudor190
Dreapta italiana isi afirma nationalismul   de MirceaS
A r h i v a
  Feriti-va de phishing!    1 comentariu
  Blocurile fantoma    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Al doilea front (2480 afisari)
 Feriti-va de phishing! (2458 afisari)
 Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra (1800 afisari)
 Homosexualii, dreptul si dreapta romaneasca (1753 afisari)
 Victoria de la Bastroe (1523 afisari)
 Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori (3116 afisari)
 Incalzirea globala opreste centrala de la Cernavoda (2244 afisari)
 Adolescenta violata in repetate randuri de propriul tata (2123 afisari)
 Bombardiere rusesti, escortate de avioane NATO deasupra Atlanticului (2012 afisari)
 Jodie Foster si-a parasit iubita pentru o scriitoare (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01370 sec.