Ziua Logo
  Nr. 4222 de sambata, 3 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Justitia stresata
-- Magistratii Inaltei Curti de Casatie au decis, contrar unei legi votate de Parlament, ca toti judecatorii si magistratii din Romania, impreuna cu personalul auxiliar, sa primeasca un spor de 50% din salariu pentru "stres" * Decizia va costa statul zeci de milioane de euro pentru ca se aplica retroactiv incepand cu anul 2000
Guvernul este fortat sa gaseasca resurse financiare de zeci de milioane de euro pentru a plati, retroactiv, leafa pe ani de zile a tuturor judecatorilor, procurorilor si personalului auxiliar din Romania. Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie au admis, in regim de urgenta, un recurs in interesul legii promovat de Procurorul General al Romaniei. Dar nu in formula dorita de acesta. Laura Codruta Kovesi solicitase sa se constate ca judecatorii si procurorii nu mai au dreptul la sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%, de la 1 octombrie 2000, intrucat acesta a fost abrogat prin OG nr. 83/2000. Judecatorii instantei supreme au decis invers. Ei si-au votat sporul de stres de 50%, la salariul lunar, din 2000 si pana in prezent, de care vor beneficia insa toti magistratii tarii, dar si personalul auxiliar. Interesant este ca aproape toti judecatorii Inaltei Curti au pe rolul Tribunalului Bucuresti procese pentru acordarea sporului de 50%. Astfel, gratie deciziei, care are caracter obligatoriu, ei si-au garantat castig de cauza in aceste procese.
Desi au venituri dintre cele mai mari, cei circa 10.000 de magistrati ai tarii sunt de peste cinci ani intr-un nesfarsit razboi judiciar cu Guvernul pentru fel de fel de sporuri salariale: "40% spor pentru dosare de coruptie", "spor de risc", "spor de confidentialitate" sau alte tipuri de drepturi banesti. Instantele de judecata sunt bombardate de plangeri ale judecatorilor si procurorilor din toata tara, care isi solicita plata retroactiva a drepturilor banesti. In unele cazuri extreme s-a ajuns chiar la instituirea de sechestru asiguratoriu pe bunurile Ministerului Justitiei. Din vara anului trecut, a aparut un nou motiv pentru darea in judecata a Executivului: un spor de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, instituit in Legea nr. 50/1996 - spor care a fost abrogat prin OG nr. 83/2000, ordonanta aprobata de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 334/2001. Sute de magistrati au actionat in judecata institutiile statului si propriile instante si parchete la care lucreaza, pentru a solicita acordarea retroactiva a acestui spor. Solutiile instantelor de judecata au fost diferite: unele au respins actiunile, altele le-au admis, semn ca in Romania, actul de justitie e inca departe de a fi o "stiinta exacta", ci mai degraba o "loterie". Pentru a impune o practica unitara, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a promovat la 26 februarie 2008 un recurs in interesul legii, in care a solicitat sa se stabileasca ca magistratii nu mai au dreptul la sporul de 50% incepand din data de 1 octombrie 2000, cand acest spor a fost abrogat prin OG nr. 83/2000 - ordonanta aprobata prin Legea 334/2001. Laura Kovesi a motivat punctul sau de vedere prin faptul ca ordonanta de abrogare a sporului de 50% a fost emisa in baza prevederilor Constitutiei si a unei legi care abilita Guvernul sa emita asemenea acte normative. In plus, OG nr. 83/2000 a fost aprobata prin Legea 334/2001, fapt ce contrazicea opiniile unor instante potrivit carora o ordonanta nu putea abroga prevederile unei legi. Foarte important, Procurorul General a atentionat asupra faptului ca ordonanta de abrogare a sporului a instituit un nou sistem de salarizare pentru magistrati si personalul auxiliar, majorand semnificativ veniturile acestora. Ciudat, desi pana la acest episod, recursurile in interesul legii nu erau solutionate de Sectiile Unite ale Inaltei Curti (care sunt compuse din toti judecatorii instantei supreme), mai devreme de trei, patru luni, sau uneori chiar sase, cauza a primit termen in timpul record de doar 12 zile.
Deasupra legii
La 10 martie 2008 (dosar nr. 5/2008), Sectiile Unite ale ICCJ au decis prin Decizia nr. 21 sa admita recursul Procurorului General, dar nu in sensul formulat de acesta.
"Admite recursul in interesul legii, declarat de Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (...) constata ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, precum si personalul auxiliar de specialitate au dreptul la un spor de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, calculat la idemnizatia bruta lunara, respectiv salariul de baza brut lunar si dupa intrarea in vigoare a OG nr. 83/2000, aprobata prin Legea nr. 334/2001. Obligatorie", au stabilit judecatorii instantei supreme.
Decizia, in forma ei motivata, nu e cunoscuta inca la Parchetul General, pentru a se putea afla rationamentele judecatorilor. Mai precis cum au gandit ei ca o ordonanta de abrogare, aprobata prin lege a Parlamentului, nu li se aplica. Surse avizate ne-au declarat ca in motivare s-a considerat ca nu trebuia sa se abroge sporul printr-o ordonanta simpla, ci prin una de urgenta, si ca datorita "erorii" de tehnica legislativa nu mai conta ca ulterior ordonanta a fost aprobata prin lege. Singurul amanunt care se cunoaste cu certitudine este acela ca judecatorii ICCJ si-au votat practic si propriile drepturi banesti, ei urmand sa beneficieze retroactiv si pe viitor de sporul de 50% pe care si l-au acordat.
Autojudecata
Ceea ce contrariaza in aceasta "judecata" este ca aproape toti judecatorii instantei supreme au pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia de Litigii de munca, inca de anul trecut, actiuni civile in nume propriu pentru acordarea acestui spor, in care au chemat in judecata, in calitate de parati si Inalta Curte de Casatie.
Dovada in acest sens stau dosarele 32.198/3/2007, 32.555/3/2007, 33.170/3/2007, 34.055/3/2007, 34.478/3/2007, 34.479/3/2007 si altele (vezi facsimile) aflate pe rol si in care, in unele cazuri, judecatorii Tribunalului Bucuresti au facut cereri de abtinere. Peste 90 din cei 100 de judecatori ai Inaltei Curti sunt parti in aceste dosare, in care solicita acordarea sporului de stres. Asa stand lucrurile, decizia Sectiilor Unite, votata conform surselor noastre de 95 de judecatori din 100 prezenti, le va asigura castig de cauza garantat in aceste procese, intrucat aplicarea ei este obligatorie.
Nici la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, nici la Ministerul Justitiei, dar nici la Parchetul General, unde se cunoaste bine evenimentul, nu s-a auzit pana in prezent vreo voce care sa puna sub semnul indoielii aceasta maniera de judecare a propriilor venituri. Asta intrucat tuturor le prieste de minune verdictul Sectiilor Unite.
Tariceanu obligat sa caute bani
"Dupa parerea mea, in sistemul de justitie au aparut in momentul de fata, prin aceasta maniera de legiferare in interes propriu a judecatorilor, niste salarii care au ajuns la nivele pe care le consider absolut aberante si nejustificate. Au depasit orice limita, inclusiv cea a bunului simt. Nu este posibil ca in Romania un domeniu, fie el si Justitia, sa-si legifereze in nume propriu si beneficiu propriu", a declarat recent premierul Calin Popescu Tariceanu, la o conferinta de presa organizata de ministrul Justitiei.
Primul-ministru nu a specificat la ce anume situatie s-a referit. Dar in mediile Executivului se stie ca vor trebui sa se gaseasca acum resurse financiare imense, de peste 45 de milioane de euro numai in cazul celor circa 10.000 de judecatori si procurori. Acestei sume i se va adauga probabil inca pe atat pentru sporurile de 50% aferente personalului auxiliar (grefieri, arhivari, aprozi etc). Cert este ca Romania e singura tara din Uniunea Europeana in care mii de magistrati se afla in procese interminabile cu institutiile statului, pentru plata de diverse drepturi banesti. Si in care magistratii isi decid singuri ce anume li se cuvine.
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 1449  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
In invatamant ,10% stress ,la 100-120 de copii saptamanal!   de LENIO
O Lege noua SI pentru poporul roman:   de c.vieru
Imi vreau dreptul meu   de IRINUCA
pt. Razvan Savaliuc   de cristi1976
parlamentul,guvernul,anulate de judecatori&comp,   de silviana
Sporul de stress   de Cornel - Oradea
Sa nu le dea nimic   de jeu
Dar cei pe care judeca stramb ?   de demetrius
A r h i v a
  SPP a dresat lebede    20 comentarii
  Guvernantii tolereaza genocidul alimentar    33 comentarii
  "Am negociat cu Rusia, pot negocia si cu Consiliul General"    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Buldozerul de carton (2541 afisari)
 SPP a dresat lebede (2385 afisari)
 "Spaga Nastase" a explodat la Londra (1890 afisari)
 Guvernantii tolereaza genocidul alimentar (1854 afisari)
 Domnul Adrian Severin are memorie scurta (1687 afisari)
 Adevarul despre iubirea dintre Elena si Nicolae Ceausescu (4647 afisari)
 Actorul Patrick Swayze se pregateste sa isi incheie socotelile cu viata (4476 afisari)
 Secretul levitatorului a fost deslusit (3068 afisari)
 Tom Cruise s-a infuriat pe Oprah Winfrey cand l-a intrebat daca e tatal biologic al lui Suri (2861 afisari)
 Fiica monstrului din Amstetten povesteste, in premiera, atrocitatile la care a supus-o propriul tata (2834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01967 sec.