Ziua Logo
  Nr. 4210 de marti, 15 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bucuresti plocon
-- Primarii generali si consilierii muncipali au jefuit in ultimii 11 ani tot terenul disponibil al Capitalei * 114.192 de metri patrati au ajuns, prin concesiune,la firme, politicieni, oameni de afaceri, printre care se numara Cocos, Creteanu, Taher, "Bebe" Ionescu sau Gabriel Oprea. Acestia vor plati cativa euro pe luna pe metru patrat pentru suprafete din centrul Capitalei
Consiliul General al Municipiului Bucuresti urmeaza sa adopte, pe baza unei expuneri de motive a primarului general Adriean Videanu, un proiect de hotarare prin care se solicita Guvernului Romaniei trecerea unor terenuri din domeniul public al statului in cel al municipiului Bucuresti, pentru realizarea ansamblelor "Esplanada" si "Dezvoltarea urbanistica Izvor". Primaria Capitalei este nevoita sa ceara terenuri pentru a le acorda in compensatie celor care detin suprafete pe locul unde se vor realiza cele doua proiecte. Aceasta solicitare demonstreaza ca Primaria incepe sa ramana fara terenuri. Vina pentru aceasta situatie apartine tot celor care au condus Capitala in ultimii 11 ani: primarii Viorel Lis, Triana Basescu, Adriean Videanu si toti consilierii municipali din aceasta perioada.
In perioada 1997-2008, primarii generali au concesionat in nestire sute de mii de mp catre diferiti oameni de afaceri, societati si politicieni, contra unor redevente modice. Sute de persoane, dar mai ales firme, au intrat in posesia unor suprafete de teren situate in zone foarte bune din Bucuresti pentru preturi de nimic. Printre acestia se numara oameni de afaceri precum Dorin Cocos, Fahti Taher, Sorin Creteanu, Gheorghe "Bebe" Ionescu prietenul si partenerul de afaceri al lui Adriean Videanu, dar si fostul prefect al Capitalei, Gabriel Oprea. Toti acestia au primit diferite suprafete de teren pentru care platesc redevente de cele mai multe ori de ordinul catorva euro pe metru patrat in centrul Capitalei. Toti insa obtin profituri uriase de pe urma imobilelor pe care le ridica de pe aceste terenuri.
Liste la secret
Un rol important il au si consilierii generali. Acestia voteaza pe banda rulanta orice concesionare atunci cand nu este vorba despre un om simplu. Primaria Capitalei tine la secret toate aceste date. Concret, Bogdan Sosoaca, directorul Directiei Generale de Dezvoltare Investitii si Planificare Urbana, in subordinea caruia se afla Directia Administrare Patrimoniu, a refuzat sa ne comunice numele celor care au beneficiat de toate aceste concesionari si perioadele pentru care terenurile au fost cedate. ZIUA a intrat insa in posesia listei cu numele celor care in ultimii ani au primit, contra unor sume modice si pe perioade de cel putin 49 de ani, suprafete de teren.
Campionul Basescu
Campionul concesionarilor este de departe actualul presedinte Traian Basescu. In perioada in care s-a aflat in fruntea Primariei Capitalei, acesta a concesionat 60.395 mp pentru o redeventa totala anuala de 894.194 USD. Adica 14,81 USD/mp/an. Predecesorul sau, Viorel Lis a cedat in schimb 21.049 mp contra unei redevente anuale situata la o suma totala anuala de 273.141 USD. Ceea ce inseamna o medie a redeventei de 12,98 USD/mp/an. In ceea ce-l priveste pe Adriean Videanu, acesta a concesionat pana acum 32.748 mp contra unei redevente anuale totale de 1.148.658 de euro, adica 35,08 euro/mp/an.
Pe banda rulanta
Dupa ce solicitarile pentru concesionarile de terenuri sunt depuse la Primaria Generala, cererile sunt avizate de serviciile de specialitate si de primari, apoi intra in Consiliul General unde sunt aprobate dupa interese. Practic, coloratura politica diferita aproape dispare, consilierii se sprijina reciproc si voteaza aprobarea cererilor respective. Majoritatea concesionarilor sunt acordate unor firme, oameni de afaceri si politicieni. Sunt extrem de rare cazurile in care un om simplu primeste teren din partea Primariei. De cele mai multe ori, consilierii nici macar nu verifica daca sunt intrunite toate conditiile pentru a primi un teren. Mai mult, concesionarea este aprobata chiar si atunci cand cineva sesizeaza o anumita problema. Stenogramele sedintelor CGMB dovedesc aceste lucruri. Prezentam discutiile de la doua sedinte ale Consiliului pentru a exemplifica cele de mai sus.
Videanu cere astazi terenuri de la Guvern
Astazi, in sedinta Consiliului general al Capitalei, urmeaza sa fie aprobata o hotarare prin care "se solicita Guvernului Romaniei emiterea unui act normativ privind trecerea unor terenuri din domeniul public al statului in domeniul municipiului Bucuresti si in administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru acordarea de masuri reparatorii prin echivalent persoanelor indreptatite potrivit legii".
Dupa ce s-au dat sute de terenuri, acum primarul Adriean Videanu, care se afla in spatele acestui proiect de hotarare, solicita suprafete de la Guvern pentru proiectele "Esplanada" (foto) si "Dezvoltarea urbanistica Izvor". In expunerea de motive, Videanu afirma ca "Municipiul Bucuresti inregistreaza un deficit major pe segmentul terenurilor destinate dezvoltarii si implementarii unor proiecte in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului si a unor proiecte in domeniul cultural. (...) In legatura cu situatia juridica a amplasamentelor care fac obiectul proiectelor de utilitate publica demarate de municipalitatea Bucuresti s-a constatat ca aceste zone cuprind terenuri dobandite de persoane particulare prin procedura administrativa prevazuta de Legea 10/2001 si prin hotarari judecatoresti. (...) Insa, in prezent, in patrimoniul municipiului Bucuresti nu exista terenuri care pot fi acordate la schimb persoanelor indreptatite sau terenuri care, potrivit legislatiei in vigoare pot fi acordate in compensare".
Sedinta CGMB din 06.03.2008 (stenograma)
Problemele nu conteaza
"(...) Trecem la urmatorul punct pe ordinea de zi proiect de hotarare privind concesionarea, fara licitatie publica, a unui teren situat in vecinatatea imobilului din Calea Grivitei nr. 164A, Sector 1, in suprafata de 149,95 mp, teren apartinand domeniului privat al municipiului Bucuresti, necesar extinderii unei constructii deja existenta cu o cladire avand destinatia de atelier de creatie.
Domnul consilier general Adir Victor
Doamna presedinta am gasit alte interpretari, de exemplu in expunerea de motive, in raportul de specialitate, in avizul de urbanism, in certificatul de urbanism se vorbeste in unele de garaj si atelier, in altele de atelier de creatie si garaj, iar in avizul de urbanism se vorbeste de garaj si atelier, in certificatul de urbanism atelier de creatie, nici nu mai stim ce se vrea. Deci sunt cinci documente in care este scris diverse, dumneavoastra imi spuneti acum ca este un atelier de creatie, ok cum scrie acolo sunt ateliere de creatie, dar toate celelalte mai putin certificatul de urbanism vorbesc de atelier si garaj. Stiti ce am inteles eu ca este un garaj, sau un service, un atelier de service si un garaj. Numai daca ma uit in certificatul de urbanism constat ca este un atelier de creatie, eu ma voi abtine pentru ca in patru documente am vazut lucruri diferite si ma voi abtine.
Doamna presedinte de sedinta Cosma Roxana
Multumesc, va supun la vot proiectul de hotarare citit anterior. Cine este pentru? 32 voturi, impotriva? 0 voturi, abtineri? 2 voturi (Adir V., Petrovici O.)
Acest proiect de hotarare a trecut".
Sedinta CGMB din 29.02.2008 (stenograma)
Pe banda rulanta
"(...) Trecem la urmatorul punct pe ordinea de zi privind concesionarea, prin licitatie publica, a unui teren apartinand domeniului privat al municipiului Bucuresti, situat in Str. Serg. Nastase Pamfil nr. 40, sector 2, in suprafata de 370 mp, pentru realizarea unui imobil cu destinatia de locuinte si clinica medicala.
Cine este pentru? 34 voturi, impotriva? 0 voturi, abtineri? 0 voturi.
Acest proiect de hotarare a trecut.
Trecem la urmatorul punct pe ordinea de zi privind concesionarea fara licitatie publica a unei sectiuni din terenul apartinand domeniului privat al municipiului Bucuresti situat in str. Principatele Unite nr. 38-40, in suprafata de 168 m.p. pentru realizarea extinderii unei cladiri cu destinatia de birouri.
Cine este pentru? 35 voturi, impotriva? 0 voturi, abtineri? 0 voturi. Acest proiect de hotarare a trecut.
Trecem la urmatorul punct pe ordinea de zi privind concesionarea prin licitatie publica a unui teren apartinand domeniului privat al municipiului Bucuresti, situat in str. Spataru Milescu Nicolae nr. 53 Sector 2, in suprafata de 288 mp., pentru realizarea unui imobil cu destinatia de locuinta.
Cine este pentru? 31 voturi, impotriva? 0 voturi, abtineri? 0 voturi.
Acest proiect de hotarare a trecut.
Trecem la urmatorul punct pe ordinea de zi privind concesionarea, fara licitatie publica, a unui teren apartinand domeniului privat al municipiului Bucuresti, situat in Str. Vasile Gherghel nr. 55, Sector 1, in suprafata de 145 m.p., necesar realizarii extinderii unei cladiri cu destinatie de locuinta.
Cine este pentru? 34 voturi, impotriva? 0 voturi, abtineri? 0 voturi.
Acest proiect de hotarare a trecut".
Favoritii concesionarilor
Lis, Basescu si Videanu, in complicitate cu trei generatii de consilieri
municipali, au dat practic pe gratis 114.192 metri patrati din Bucuresti
In perioada februarie 1997 - martie 2008, in Bucuresti a fost concesionata o suprafata de 114.192 mp. Cele mai multe contracte au fost incheiate pe perioade de 49 de ani, insa exista si contracte parafate pe durata existentei constructiei
si altele o perioada de 99 de ani.
In continuare, vom prezenta cele mai importante nume care se regasesc pe lista ce au primit in concesionare terenuri de la Primaria Capitalei. Societati comerciale, oameni de afaceri si politicieni care au primit sute de hectare pentru care platesc niste redevente care ajung si la 1,5 euro/mp pe Calea Victoriei sau in Primaverii. Evident ca favoritii concesionarilor au castiguri fabuloase de pe urma imobilelor ce le ridica pe aceste terenuri.
Incepem sirul exemplelor cu firma SC Erbasu SA. Acesteia i-a fost concesionata, in iulie 1998 o suprafata de 5400 mp, situata pe Calea Vitan/str. Foisor zona H1, din Sectorul 3, contra unei redevente de 28.239 USD pe an, pe durata existentei constructiei. La respectiva adresa, firma familiei Erbasu a construit o uriasa cladire de birouri, cu peste zece etaje, pe care apoi le-a inchiriat pe sume importante, "la valoarea de piata". Redeventa anuala a ajuns astfel un mizilic pentru concesionar.
Tot un contract de concesionare pe durata existentei constructiei a incheiat si firma Procema SA, a controversatului om de afaceri Sorin Creteanu. In iunie 2000, compania lui Creteanu a obtinut 756 mp pe strada Docentilor nr. 14, Sectorul 1, pentru construirea unui imobil de locuinte. Totul in schimbul sumei de doar 9981 USD pe an.
Firma Romania Data Soft SRL a primit o suprafata de 351,70 mp, situata pe bulevardul Primaverii nr. 9, Sector 1, pe o perioada de 99 de ani, contra unei redevente anuale de 9600 USD pe an. Conform contractului, compania a construit un imobil de locuinte. Intre timp, firma a fost radiata deoarece a fuzionat prin absorbtie cu Kepler-Rominfo SA, controlata de compania Kepler Software SA, cu sediul in Luxemburg, si de cetateanul francez Michel Stanovici. Stanovici este prieten si partener cu afaceristul romano-american Bogdan Bartolomeu, sotul Ilincai Preoteasa, fiica fostului ministru de Externe comunist Grigore Preoteasa si prima sotie a lui Adrian Nastase. Bartolomeu are un cerc de prieteni si de parteneri foarte influenti, de la fostul premier pesedist pana la Irinel Columbeanu si Calin Popescu Tariceanu, cu care este asociat in exclusivista firma Clubul vinului SRL. Stanovici mai este si membru al consiliului de administratie al Rolast Pitesti, si controleaza societatea de telecomunicatii Equant Romania SA si firma de imobiliare Mir Asset Management SRL.
Tot pentru 99 de ani a primit o suprafata de 615,75 mp, pe strada Sfintii Voievozi nr. 65, si firma Romproiect SA. Conform contractului, Romproiect plateste anual, incepand cu octombrie 1998, suma de 20.448,70 USD, pe respectiva suprafata urmand sa construiasca un minihotel.
Doua terenuri pentru Taher
Cele mai multe contracte de concesiune sunt incheiate pe perioade de 49 de ani. Pentru 100 de mp primiti in mai 1998, pe strada C-tin Radulescu Motru, nr. 13, Sector 4, firma Royal Team SA, detinuta de afaceristul iordanian Fahti Taher (foto jos), plateste anual 886,45 USD. Pe 18 august 2000, firma lui Taher a mai primit o alta suprafata de 100 mp, contra unei redevente anuale de 885 USD, la aceasi adresa, pentru "birou, parcaj subteran". Interesant este ca la adresa respectiva figureaza si alte firme de imobiliare ale unor afaceristi iordanieni, printre care si a celor care detin restaurantul "La Fantana", din Calea 13 Septembrie.
1,5 euro pe mp in Calea Victoriei
Majestic Tourism SA, detinuta de afaceristi turci si de Lido SA societate controlata de fratii Paunescu, a primit doua suprafete de teren. Primul, de 140 mp, este situat pe Calea Victoriei nr. 40 si a fost cedat in octombrie 1998 contra unei redevente anuale de 4004 USD. Pe el urma sa se execute o "extindere hotel". Un an mai tarziu, in decembrie 1999, Majestic SA a mai primit o bucata de teren pentru "extindere hotel", in suprafata de 140 mp, tot pe Calea Victoriei, la nr. 38, pentru care plateste o redeventa de 4004 USD pe an.
In iunie 1999, Bucharest Corporate Center a primit 231 mp pe str. Polizu nr. 58-60, sectorul 1, contra unei redevente anuale de 2369 USD. Conform contractului, acolo urma sa se construiasca "birouri, spatii comerciale, parcare subterana". In realitate, firma de imobiliare detinuta de afaceristi austrieci si israelieni, ridica un mastodont imobiliar de pe urma caruia vor obtine profituri uriase.
Hotelul lui Cocos si prietenul lui Videanu
Dintre beneficiarii concesionarilor nu putea sa lipseasca nici familia Udrea-Cocos. Astfel, pe 7 noiembrie 2006, in timpul mandatului de primar al lui Adriean Videanu, firma Euro Hotels International Co SRL, detinuta de Dorin Cocos, a primit 518 mp pe str. Gheorghe Polizu nr. 6, contra unei redevente anuale de 31.389 euro. Pe terenul respectiv, familia Cocos-Udrea ridica un hotel de lux.
Acelasi Adriean Videanu i-a concesionat un teren de 450 mp situat pe strada Vidin nr. 52 din Sector 2 si unui prieten si partener de afaceri de-al sau. Este vorba despre Gheorghe "Bebe" Ionescu, fost director taranist al FPS. Ionescu a primit 450 mp pentru "locuinta" pentru care plateste o redeventa de 380 euro/an.
Din nou Creteanu
O alta firma a lui Sorin Creteanu, Comnord SA, a primit in iulie 1999, pentru "locuinte, birouri" o suprafata de 965 mp, situata pe Amiral Balescu nr. 31 A, sector 1, contra unei redevente anuale de 13.410 USD. De data aceasta, contractul a fost incheiat pe o perioada de 49 de ani. Si firma Geordan Com SRL a primit trei terenuri de la edilii Capitalei. In 2000, a primit doua suprafete, una de 325 mp situata pe b-dul Ion Mihalache nr. 128, Sectorul 1, in luna aprilie, si o alta, de 200 mp, la aceeasi adresa, in Piata Domenii, in luna iunie. Pentru cei peste 500 de mp firma plateste o redeventa anuala totala de 14.257 USD. Ambele terenuri au fost cedate pentru "spatii comerciale". In august 2006, firma de imobiliare Geordan Com SRL, controlata de afaceristul Iordan Istrate, a mai primit suprafata de 738,6 mp, situata pe
Iordache Golescu nr. 14, Sectorul 1, contra unei redevente anuale de 53.223 euro. Conform documentelor, terenul a fost cedat pentru "birouri, parcare subterana".
Daruri pentru greci si Millenium
In martie 2000, pe ultimele zile de mandat ale lui Lis, Intrarom Construct, detinuta de grecii care au luat compania Romtelecom, a primit pe str. Fabrica de Glucoza nr. 15 A, Sector 2, 3493 mp, contra unei redevente anuale de 25.547,64 USD. Terenul a fost cedat pentru "birouri, hala de productie".
O alta firma greceasca, Pantechniki SA, a primit, in decembrie 2000 si in aprilie 2002, doua suprafete de teren, in suprafata totala de 14.467 mp, contra unei redevente anuale totale de 502.366 USD. La prima vedere, suma platita pentru cele doua terenuri ar putea parea mare, fiind de aproape 35 USD/mp. Numai ca respectivele parcele, aproximativ egale, sunt situate de o parte si de alta a intrarii centrale la Romexpo, din Piata Presei. Ele au fost cedate pentru "birouri, restaurant, parcare subterana, comert, banci, alimentatie publica". Concret, pe cele doua suprafete defrisate de greci urmeaza sa se ridice doua cladiri uriase de birouri de lux. Asa ca redeventa este chiar mica fata de profiturile uriase care vor fi obtinute.
Societatea care ridica un colos langa Catedrala Sf. Iosif, Millenium Building Development SRL, a primit, in septembrie 2002, 70 mp pe str. Luterana/Gen. Berthelot, pentru 2137 USD pe an. In decembrie 2005, Videanu a dat si el inca 116 mp contra unei redevente anuale de 10.056 euro. Conform contractului, terenul a fost cedat pentru "birouri, spatii comerciale, sali conferinta, parcaj subteran".
Gabriel Oprea si-a luat teren cat era prefect PSD
Deputatul PSD Gabriel Oprea figureaza printre cei care au primit concesionari. Pe Calea 13 Septembrie nr. 133, acestuia i s-a dat conform contractului nr. 627 din 30 aprilie 2002, incheiat in perioada in care Oprea era prefect al Capitalei, un teren in suprafata de 71 mp pentru "spatiu comercial", contra unei redevente anuale de 625 USD.
Deputatul PSD a recunoscut ca a primit terenul atunci cand era prefect, dar a precizat ca cererea sa a fost depusa inainte de a fi numit in aceasta functie. "Cererea pentru teren a fost depusa inainte de a fi prefect, prin 2001. Imediat ce am fost numit in functie, in ianuarie 2002, am demolat chioscul de pe acel teren, care apartinea fratelui meu, iar suprafata a preluat-o Gigi Netoiu. Contractul probabil ca a fost incheiat mai tarziu pentru ca asa se misca birocratii romani", ne-a spus Gabriel Oprea.
Pagina realizata de Marian GHITEANU si George TARATA 
Alte articole
  Turul II la Bucuresti    (Politica, 2008-04-22)
  Pretentiile primarilor din Ilfov    (Politica, 2007-11-01)
  PNL si PSD si-au dat mana pentru ca liberalii sa castige mandatul de deputat de Bucuresti pentru care se fac alegeri anticipate    (2009-12-29 12:32)
  Tariceanu: E inutil sa votam la referendum    (2007-11-24 11:00)
  Mircea Geoana este optimist    (2007-11-24 10:37)
  Basescu a votat printre primii    (2007-11-24 10:34)
  Sesizare la BEM    (2007-11-24 10:27)
 Afisari: 47799  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Totul vine de la REVOLUTIA FURATA   de Ion Ionescu de la Brad
FPS   de un politist
Furati de PD minus L   de gigimuschi1
mafia imobiliara   de popescu ion
Si Consiliul General cui il lasam ?   de alwis46
Lis, Basescu si Videanu si-au facut plinul. Se pregateste Blaga.   de Socrate
Articol gen Rosca Stanescu   de edg
Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita !!!!   de Mariteea
Politicienii indiferent de culoarea politica sunt niste hoti si talhari.   de ionion
Bucuresti plocon   de georgems
NESTE NEMERNICI ...   de Liviu2002j
NISTE HOTI   de danie1
A r h i v a
  Guvernul naste un monstru energetic    10 comentarii
  Inflatia majoreaza dobanzile    1 comentariu
  Biserica de vanzare    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Bucuresti plocon (47799 afisari)
 Guvernul Basescu (2991 afisari)
 O comoara, 86 amante, sute de copii (2380 afisari)
 Sursele noului conflict mondial (2087 afisari)
 Doctorul "Valuta" la "spalari de bani" (1695 afisari)
 Spaima Brailei: "Premiantul" viola copile de 12 ani in lift (3229 afisari)
 Casatorie de lux: Ivana Trump, trei tinute de mireasa, tort de patru metri si un sot tanar (2885 afisari)
 "Razboinicul" Gigi cusut pe viu dupa ce a refuzat "amortizarea" (2659 afisari)
 Adriana Saftoiu si-a gasit masina zgariata si mesajul "Tine-ti gura!" (2589 afisari)
 Fanii Universitatii Cluj au luat la bataie un tramvai intreg (2118 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03422 sec.