Ziua Logo
  Nr. 4200 de joi, 3 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Copiii poltergeist
-- Imaginea unei fetite blonde care se uita la televizor este garantat inspaimantatoare pentru cei care au vazut filmul american Poltergeist.
Acum insa, oamenii de stiinta au emis o teorie uluitoare: cei care se tem, au dreptate. Copiii pot genera o activitate de tip poltergeist canalizandu-si energia intr-un mod unic.
Pierro Brovetto, care a lucrat la Institutul de Fizica Superioara, din Cagliari, Italia, si colega sa Vera Maxia au dorit sa explice originile fenomenului poltergeist, care este caracterizat de obiecte care zboara prin incapere "purtate parca de o energie proprie".
Cercetatorii au observat ca fenomene de tip poltergeist au fost raportate ca avand loc in intreaga lume, indiferent de cultura sau civilizatie, si au, in mod foarte bizar, un singur lucru in comun: "tulburarile de tip poltergeist apar de cele mai multe ori in vecinatatea unui copil aflat la pubertate sau a unei tinere femei" au declarat oamenii de stiinta in studiul lor.
Acum, Brovetto si Maxia au explicat concluziile lor, avand ca argument si un mecanism care explica de ce doar femeile si copiii pot crea acest fenomen extrem de ciudat. Cei doi sunt de parere ca vinovata este - ca in foarte multe alte probleme - pubertatea.
"Pubertatea este o modificare a trupului copilului care implica diverse organe, chiar si creierul" explica cei doi.
Telekinezia
Ipoteza lui Brovetto si Maxia sustine ca, la pubertate, schimbarile de la nivelul creierului implica fluctuatii in activitatea cerebrala care, in cazuri extrem de rare, pot crea perturbari pe o arie de cativa metri in jurul individului respectiv.
Aceste perturbari sunt similare caracterului unor expertimente reale de mecanica cuantica, in vacuum, unde se inregistreaza miscari ale particulelor si antiparticulelor.
Cei doi cercetatori cred ca aceste extrafluctuatii determinate de un creier la pubertate ar putea influenta substantial mediul din jurul lor, putand sa creasca progresiv presiunea aerului din jur, ceea ce duce la ridicarea obiectelor si chiar deplasarea lor prin incapere. Studiul celor doi a fost publicat in revista de specialitate New Scientist.
Nu toata lumea este incantata sau de acord cu noua teorie a celor doi oameni de stiinta, Brian Josephson, fizician laureat la premiului Nobel, declarandu-se destul de sceptic in ceea ce priveste noua teorie, pe care o considera "cam bizara".
Termenul de poltergeist provine din limba germana, din termenul "poltern", care inseamna "a face zgomot" si "Geist" care se traduce ca "fantoma" sau "spirit" sau "intruchipare". Astfel, termenul de poltergeist ar insemna un spirit sau o fantoma care se manifesta prin miscarea sau influentarea obiectelor din jurul ei.
Intre fizica si paranormal
Desi acest fenomen este extrem de popular in literatura si cinematografie, el nu a fost niciodata elucidat, existand diverse teorii si explicatii, de la cele mai fanteziste ipoteze paranormale si pana la cea mai pura fizica cuantica.
De exemplu, dupa peste 70 de ani de cercetare asidua, oamenii de stiinta de la Rhine Research Center din Carolina de Nord au ajuns la concluzia ca efectul poltergeist poate fi o forma de psihokinezie, fiind generat de mintea umana. Potrivit cercetatorilor de la Rhine Center, "efectul poltergeist" este o manifestare a unei traume psihologice.
Exista si alti oameni de stiinta care explica acest fenomen prin intermediul electricitatii statice, campurilor electromagnetice etc. dar si mistici care sustin ca este vorba despre fenomene paranormale, care se refera la posedari si manifestari ale Raului. Fiind vorba despre teorii atat de atat de populare, cartile sau filmele care dezvolta acest subiect au avut succese rasunatoare. Este vorba si despre filmul "Poltergeist" din 1982, care a fost nominalizat la trei Oscaruri si care apare in top 100 al celor mai inspaimantatoare filme de groaza din istoria cinematografiei. (M. BICA)
 Afisari: 1956  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Oradenii, cei mai glumeti romani    1 comentariu
  Lapovita la munte    
 Top afisari / comentarii 
 Garcea in NATO (4572 afisari)
 Anarhia de la Marea Neagra (2387 afisari)
 Varianta a zvasticii in "Romania Mare" (1979 afisari)
 Copiii poltergeist (1956 afisari)
 Fuga de pe mosia lui Voronin (1708 afisari)
 Cum puteti obtine cazierul pe loc (5319 afisari)
 Cea mai frumoasa sotie de la Summit: Prima Doamna a Azerbaijanului (5267 afisari)
 Mitul celor doi litri de apa pe zi, demontat de cercetatori (4459 afisari)
 Ingerul adoptat s-a transformat intr-un diavol deghizat in copil (3469 afisari)
 Summitul NATO: Risipa de mancare si bautura pentru jurnalistii acreditati la summit (2048 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01875 sec.