Ziua Logo
  Nr. 4200 de joi, 3 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Basarabenii renunta pe capete la cetatenia moldoveneasca
Fuga de pe mosia lui Voronin
-- La inceputul anului, presedintele de la Chisinau, Vladimir Voronin, s-a declarat a fi exclusiv "presedintele moldovenilor", starnind iritarea basarabenilor. In ultima perioada, Voroni, a semnat cateva sute de decrete privind renuntarea la cetatenia moldoveneasca, relateaza postul german de radio Deutsche Welle, preluat de Mediafax. In plus, Vladimir Voronin - conform declaratiei sale de avere - este cel mai bogat om politic din stanga Prutului.
Bejenie in masa
"Monitorul Oficial al Republicii Moldova" a publicat decretele prezidentiale prin care se legifereaza renuntarea la cetatenia moldoveneasca de catre 289 de persoane. Aceasta tendinta de renuntare la cetatenie vine dupa ce, conform datelor neoficiale, peste un milion de cetateni moldoveni au parasit Republica Moldova in incercarea de a-si salva familiile de saracie. Este pentru prima data cand un numar atat de mare de moldoveni renunta concomitent la cetatenie, in pofida faptului ca liderii de la Chisinau au legiferat in urma cu cinci ani dubla cetatenie. In schimb, la inceputul acestui an, Legislativul moldovean a adoptat o lege care interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa ocupe functii publice si elective. Analistii politici sustin ca prin acest act legislativ puterea comunista incearca sa impiedice principalii lideri ai opozitiei, majoritatea detinatori si ai cetateniei romane, sa se inscrie in cursa electorala din 2009.
Voievod la Chisinau
Presedintele moldovean Vladimir Voronin a mentionat in declaratia de avere proprietati estimate la 2,19 milioane de lei (peste 132.000 de euro), cea mai mare avere declarata de functionarii de stat, potrivit Comisiei Centrale de Control (CCC), relateaza Mediafax. Seful statului detine doua loturi de pamant, o casa cu livada la Dubasari, satul Parata, un apartament si un garaj in municipiul Chisinau, doua autoturisme si un motoscuter. Ministrul Apararii, Vitalie Vrabie, este pe locul doi, cu bunuri in valoare de 1,96 milioane de lei, printre care o casa, un apartament si un lot de pamant la Ungheni, un apartament in Chisinau si un autoturism. Pe locul trei se afla deputatul Iurie Rosca, vicepresedintele Parlamentului, cu o avere de 1,29 milioane de lei. Deputatul detine un lot de pamant in Chisinau, o casa de locuit si un garaj. Noul premier Zinaida Greceanii, a carei avere este estimata la 1,23 milioane de lei, are in proprietate un lot de pamant, o casa in Chisinau si un autoturism. Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, are doua apartamente in capitala si un autoturism, in valoare totala estimata la 151.000 de lei.
Santaj energetic
Pretul gazelor naturale livrate de catre Federatia Rusa pentru Republica Moldova a fost majorat incepand cu ziua de ieri cu circa 15 la suta, informeaza Mediafax. Potrivit datelor preliminare, gazul rusesc va fi vandut cu aproximativ 211 USD pentru o mie metri cubi, a declarat presedintele Consiliului de administrare al Companiei moldo-ruse "Moldovagaz", Ghenadie Abaschin. Potrivit lui, pretul exact va fi determinat la 10 aprilie, dupa ce vor fi colectate datele cu privire la dinamica preturilor pentru produse petroliere pentru ultimele 9 luni. Din 2008, tarifele la gazele naturale livrate de catre Rusia Republicii Moldova sunt revizuite o data la trei luni, in baza contractului incheiat de Guvernul Moldovei si "Gazprom" in ianuarie anul trecut. Contractul este semnat pentru o perioada de cinci ani si mai prevede ca in urmatorii ani pretul gazelor sa ajunga la nivelul de peste 350 euro pentru mia de metri cubi.
George DAMIAN 
Alte articole
  Cum a furat comunistul Voronin alegerile    (Eveniment, 2009-04-14)
  Proorocirea unui astrolog britanic: Voronin ar putea sa fuga din tara in luna mai    (2009-04-15 20:57)
  Voronin: Aceasta actiune este bine plamadita si bine platita    (2009-04-07 17:20)
  Portretul lui Voronin, incendiat la Iasi de studenti    (2009-04-07 16:43)
  Geoana inspre Voronin: "Acest val de anti-romanism nu e tolerabil!"    (2009-03-30 15:08)
  Voronin cere modificarea Legii cetateniei impotriva cetatenilor romani    (2008-02-14 11:42)
 Afisari: 1708  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
La subiect   de Mannerheim
El ca el Dar seful Mafiei cioroiului e fii-su   de Rocky
A r h i v a
  Moscova, in fata dilemei separatiste georgiene    2 comentarii
  Bush, silit sa boicoteze    7 comentarii
  Blair, nedorit    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Garcea in NATO (4572 afisari)
 Anarhia de la Marea Neagra (2387 afisari)
 Varianta a zvasticii in "Romania Mare" (1979 afisari)
 Copiii poltergeist (1956 afisari)
 Fuga de pe mosia lui Voronin (1708 afisari)
 Cum puteti obtine cazierul pe loc (5319 afisari)
 Cea mai frumoasa sotie de la Summit: Prima Doamna a Azerbaijanului (5267 afisari)
 Mitul celor doi litri de apa pe zi, demontat de cercetatori (4459 afisari)
 Ingerul adoptat s-a transformat intr-un diavol deghizat in copil (3469 afisari)
 Summitul NATO: Risipa de mancare si bautura pentru jurnalistii acreditati la summit (2048 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01248 sec.