Invitatia lui Bush adresata Ucrainei si Georgiei a iritat Rusia la maxim: in Parlamentul de la Moscova s-a anuntat ca masurile vor merge pana la denuntarea tratatului de baza cu Kievul. Presedintele SUA a sustinut ieri planul pro-ucrainean chiar la Kiev, in ciuda disensiunilor din cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko s-a declarat increzator ca tara sa va obtine "un semnal pozitiv" in timpul summit-ului NATO de la Bucuresti, pentru a deveni candidat oficial la integrarea in Alianta, in ciuda pozitiilor contrare exprimate deja de Franta si Germania. Candidatura Ucrainei este sustinuta de tarile baltice, SUA si Canada, alaturi de Romania. Avand in vedere unanimitatea necesara pentru orice fel de decizie in Consiliul NATO si opozitia deschisa a Frantei si Germaniei - o eventuala deschidere a drumului pentru Ucraina pare improbabila. In acest context readucerea in atentia publicului a Tratatului de baza dintre Romania si Ucraina poate fi interpretata ca o retragere a sprijinului romanesc pentru Kiev.
Intrebat despre masurile care vor fi luate daca Ucraina nu va obtine statutul de candidat oficial in cadrul summitului de la Bucuresti, Iuscenko a raspuns: "Nu va exista nici un daca. Va fi o victorie". Populatia ucraineana este divizata privind o eventuala aderare a Ucrainei la Alianta, mai mult de jumatate declarandu-se impotriva acestui proiect, potrivit sondajelor de opinie. Rusia "nu va avea drept de veto" la summit-ul NATO de la Bucuresti, de saptamana aceasta, care urmeaza sa decida daca Ucraina si Georgia vor deveni candidati oficiali pentru aderarea la NATO, a declarat ieri, la Kiev, presedintele american George W. Bush, citat de AFP. Intrebat daca Moscova face presiuni impotriva aderarii celor doua tari, Bush a subliniat ca "Rusia nu va avea drept de veto cu privire la ceea ce se intampla la Bucuresti".
Furie la Moscova
Aderarea Ucrainei la NATO ar provoca o "criza profunda" intre Kiev si Moscova, a declarat in replica adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, citat de agentiile ruse, transmite Mediafax. "Aderarea Ucrainei la NATO ar antrena o criza profunda in relatiile ruso-ucrainene, ceea ce ar avea un impact negativ asupra securitatii europene", a declarat Karasin in fata deputatilor rusi.
Franta a anuntat ieri ca nu va sustine demersurile fostelor republici sovietice Georgia si Ucraina de a deveni membre ale NATO. "Franta nu isi va da acordul pentru aderarea Ucrainei si Georgiei", a declarat premierul Francois Fillon. De asemenea, Guvernul de la Berlin a anuntat clar ca va bloca initiativa celor doua foste republici sovietice de a se alatura Planului de Actiune pentru Aderare al NATO. In consecinta, Alianta trebuie sa gaseasca, in declaratia summitului de la Bucuresti, o formula care sa nu stanjeneasca Georgia si Ucraina, si care sa evite sa nemultumeasca Rusia.
Balet la Bucuresti
Presedintele Basescu a repus pe tapet, luni seara, la TVR1, problema tratatului de baza dintre Romania si Ucraina.
"Oricine ar intelege imposibilitatea de a accepta o clauza sau alta. Daca ai un subiect pe care nu te intelegi, il scoti din Tratat, dar nu il semnezi impotriva interesului national. Aici vom discuta si cu marii fosti ministri de Externe care astazi dau lectii, dar nu au fost capabili sa-si apere interesul national".
Cel mai probabil, in cursul intalnirii bilaterale cu presedintele ucrainean, Basescu va incerca sa obtina rezolvarea setului de probleme bilaterale - de la canalul Bastroe, procesul privind delimitarea platoului continental al Marii Negre si situatia minoritatii romanesti. (George DAMIAN)
Basescu ii critica pe semnatarii Tratatului cu Ucraina
Seful statului i-a criticat aspru pe cei care in 1996 au semnat Tratatul cu Ucraina si care "nu au fost capabili sa isi apere interesul national", respectiv ministrul de Externe de la acea data, Adrian Severin si presedintele Emil Constantinescu, consiliat de Zoe Petre.
"Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa discutam cinstit conditiile in care politicienii romani au semnat Tratatul cu Ucraina", a afirmat Traian Basescu luni, intr-un interviu pentru postul public de televiziune, precizand ca "anumite zone" din document ar fi trebuit negociate altfel.
"Nu as vrea sa spun ca am exagerat putin, iar azi cei care au exagerat mai au si gura mare si semnau tratate cu Ucraina dictate de Kiev, stii, in postura de slugi absolute, ca, uite, am intrat in NATO si Uniunea Europeana fara sa avem Tratat cu Republica Moldova. Dar dai si de astfel de politicieni in Romania, care pe urma vin si fac teorii patriotarde gratuite. Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa discutam cinstit si conditiile in care politicienii romani au semnat Tratatul cu Ucraina, dar nu acum...", a aratat presedintele. "Oricine ar intelege imposibilitatea de a accepta o clauza sau alta. Daca ai un subiect pe care nu te intelegi, il scoti din Tratat, dar nu il semnezi impotriva interesului national. Aici vom discuta si cu marii fosti ministri de Externe care astazi dau lectii, dar nu au fost capabili sa-si apere interesul national", a adaugat Basescu, fara sa faca vreo nominalizare.
Seful statului a insistat ca, desi interesul era intrarea in NATO, "trebuiau clarificate lucruri, iar cele care nu erau clarificate trebuiau scoase din tratat si lasate sa fie negociate la o perioada urmatoare, nu sa te repezi la Kiev sa scrii dupa dictare". El a adaugat: "Datorita slabiciunii cu care s-a negociat acum mergem la Haga, incercam sa ne ajustam niste interese legitime". "Imi pare rau ca am facut aceasta paranteza, dar am rabdat de prea multi ani obraznicia unora care si-au dat tara pe nerasuflate sau au lasat interesul national dupa usa cand au semnat Tratatul cu Ucraina", a mai spus Basescu, mentionand ca sustine fara rezerve "un statut de Membership Action Plan care sa fie oferit Ucrainei". (Anca HRIBAN)
Emil Constantinescu, fost presedinte
Am asigurat protectia "minoritatii moldovenesti"
Fostul sef al statului, Emil Constantinescu, a calificat drept "alegatii" afirmatiile presedintelui referitoare la Tratatul cu Ucraina, apreciind ca acesta slujeste interesul national al Romaniei si "a asigurat cadrul juridic pentru protejarea minoritatii romanesti (si moldovenesti) din Ucraina".
"Alegatiile dlui presedinte Basescu, dupa care tratatul cu Ucraina ar fi fost incheiat in conditii <<dictate de Kiev>> este falsa, si ca membru al Guvernului Romaniei din momentul incheierii tratatului stie prea bine ca nu au existat niciun fel de presiuni", se arata intr-un comunicat remis de Biroul de presa al fostului presedinte. Constantinescu sustine ca declaratiile lui Basescu pun in evidenta "incompetenta" acestuia in domeniul politicii externe, intrucat, in 2006, in calitate de sef al statului putea provoca renegocierea Tratatului, ceea ce nu a facut. Fostul presedinte apreciaza ca deschiderea unui contencios intre Romania si Ucraina in momentul in care summit-ul NATO se pregateste sa discute despre aderarea Ucrainei la Alianta este un semnal foarte ingrijorator cu privire la pozitia Romaniei, iar "Basescu pare a sustine mai degraba pozitia Federatiei Ruse decat pe cea a Statelor Unite, al caror aliat fidel se pretinde". (O.B.)
Adrian Severin, fost ministru de Externe
"A avut o valabilitate de 10 ani"
Europarlamentarul Adrian Severin (PSD), ministru de Externe in 1997, i-a replicat sefului statului ca declaratia sa privind Tratatul cu Ucraina "nu este doar demagogica si nefondata, ci si profund daunatoare Romaniei". Severin ii atrage atentia presedintelui ca "Tratatul cu Ucraina a avut o valabilitate de numai 10 ani, cu posibilitate de prelungire". "Tratatul a expirat in anul 2007, domnul Basescu avand posibilitatea, la incetarea acestuia, sa decida terminarea tratatului, prin notificarea optiunii de a nu-l prelungi. Daca tratatul ar fi fost pagubitor pentru interesul national, atunci din doua una: fie domnul Basescu, ca presedinte al Romaniei, trebuia sa ceara terminarea sa, fie, in cunostinta de cauza, a decis sa nu o faca si atunci se face vinovat de abandonarea interesului national pe care il clameaza", a aratat fostul ministru de Externe, intr-un comunicat de presa. Severin a subliniat: "Daca singurul lucru care il deranjeaza este faptul ca Romania se afla in proces cu Ucraina la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, trebuie spus ca acesta este unul din marile succese ale Tratatului, favorabil Romaniei. Fara tratat, Ucraina nu ar fi recunoscut competenta Curtii de la Haga de a interveni in problema delimitarii platoului continental din Marea Neagra si Romania ar fi fost lipsita de acest mecanism in solutionarea problemei". (A.H.)