Ziua Logo
  Nr. 4198 de marti, 1 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Variantele concepute de MECT sunt definitivate prea tarziu * Specialistii sunt platiti generos un an pentru munca de o luna
Bac-ul clocit pe ultima suta
-- Candidatii la examenul de bacalaureat din acest an vor cunoaste varianta finala a subiectelor doar cu doua luni inainte de probele scrise, Ministerul Educatiei urmand sa le afiseze pe site-ul propriu abia in 11 aprilie.
Cat priveste probele orale, specialistii din minister inca mai clocesc la ele, pana in 27 aprilie, cand le vor face publice si pe acestea. Cele 100 de variante de subiecte pentru scris au fost postate pe site-ul institutiei la 1 martie, pentru dezbatere publica de o luna. In urmatoarele 11 zile, aceiasi specialisti creatori ai variantelor de subiecte, platiti cu generozitate din bani publici, isi vor corecta erorile constatate si transmise MECT de vizitatorii site-ului www.subiecte2008.edu.ro.
Munca in zadar
Toti cei care posteaza pe pagina de internet a ministerului sunt profesori, parinti, elevi - in general cei care tremura de frica acestui examen dificil, care, in afara ca le va decide destinul, este conceput in asa fel incat sa nu arate pregatirea liceanului, ci sa-l incurce cat mai mult.
Mai mult, conducerea Ministerului Educatiei a anuntat acum, dupa ce variantele de subiecte au fost intocmite deja, ca va solicita reducerea gradului ridicat de dificultate al unor subiecte de la matematica, la sesizarile primite din partea mai multor elevi, profesori si asociatii profesionale. Reactia ar fi fost salutara daca s-ar fi produs inainte ca echipele de specialisti sa munceasca in jur de 7 luni la subiectele postate pe Internet.
Pe de alta parte, criticile au fost mai intense decat anul trecut, si asta pe buna dreptate, intrucat variantele de subiecte la matematica contin modificari pe care elevii ar fi trebuit sa le cunoasca inca de la inceputul anului scolar. Din acest motiv, AEACE a cerut ca aceste variante de subiecte sa fie valabile pentru generatia de absolventi de anul viitor, iar cei din promotia actuala sa le utilizeze pe cele de anul trecut. Cate 100 de variante de subiecte la fiecare proba scrisa - matematica, lb. romana, lb. moderna, lb. materna (dupa caz), geografie, istorie, biologie, fizica, chimie etc. - sunt suficiente pentru programul unui elev aflat in clasa a XII-a, aflat in pragul examenului de maturitate. Din acest motiv, acestea ar trebui sa ramana valabile cativa ani buni, atat timp cat materia nu se modifica. Ar fi facuta, in acest fel, si o economie de bani din partea MECT, institutie a carei conducere va constata ca a irosit banii pe niste subiecte la matematica mult prea dificile, si pe care trebuie sa le modifice, pe alta cheltuiala.
In fine, dupa incheierea intregii tevaturi, MECT va distribui inspectoratelor scolare DVD-uri cu subiectele la probele scrise si cu rezolvarile - numai pentru disciplinele matematica, fizica, informatica si chimie. La randul lor, inspectoratele scolare au obligatia sa distribuie aceste DVD-uri in scoli - lucru care, mai mult ca sigur, se va prelungi pana la jumatatea lunii aprilie.
Magda SEVERIN 
Alte articole
  Subiecte finale pentru Bac    (Social, 2008-04-12)
  Romania in timpul regimului comunist, subiect la bacalaureat    (2009-06-30 16:46)
  Minulescu la BAC' - VEZI SUBIECTELE    (2008-08-21 10:16)
  Nichita Stanescu, Eugen Lovinescu si Harap Alb - probe de Bac'    (2008-06-27 12:45)
  Ministrul Adomnitei s-a grabit sa acuze fraude la Bac', dar a aratat ca habar n-are cum se da examenul    (2008-06-23 17:40)
  Adomnitei are informatii ca s-ar fi divulgat subiectele la bacalaureat    (2008-06-23 14:44)
 Afisari: 598  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Invatamant   de gaina
Vai,vai,bietii elevi trebuie sa mai si invete! Nu mai pot urma exemplul unui clasic in viata   de Razvratitul
A r h i v a
  Locuri la gradinita    
  Contractul de sanatate in vigoare    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Prostituata geniala (5003 afisari)
 Basescu a stricat filajul SRI (2994 afisari)
 Cum cad la pace Putin si Bush (1537 afisari)
 Gazprom contra NATO (1514 afisari)
 Mogulul F1 filmat intr-o orgie sexuala nazista (1404 afisari)
 Gigi Becali s-a suparat pe ziarista Andreea Cretulescu si a parasit platoul Realitatea Tv (4124 afisari)
 Curcubeu pentru Bush (3273 afisari)
 BBC a descoperit pinguini zburatori (2604 afisari)
 Calculati-va singuri taxa auto (2442 afisari)
 Viseaza la titlul Miss Anglia, desi are cu 30 de kilograme in plus fata de dimensiunile ideale (2391 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01437 sec.