Ziua Logo
  Nr. 4198 de marti, 1 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
LPF va incasa 85.000.000 de euro din drepturile de televizare pentru urmatoarele trei sezoane (2008-2011)
Liga I la Antena 1 si RCS&RDS
Doar de cateva minute a avut nevoie LPF pentru a incasa 85.000.000 de euro, la licitatia de ieri pentru drepturile de televizare (inclusiv internet si telefonie mobila) ale sezoanelor 2008-2009, 2009-2010 si 2010-2011 ale Ligii I. Castigatorul a fost desemnat consortiul format din Antena 1 si RCS&RDS, care va plati, inclusiv cu TVA, 101.150.000 de euro! Ceilalti competitori inscrisi la licitatia cu strigare, organizata la sediul LPF, s-au oprit la 72.500.000 de euro (fara TVA) - Kanal D, respectiv la 84.500.000 de euro (fara TVA) - consortiul formal din Realitatea Media, GMG Media Box si Telesport. Suma de pornire a fost 54.000.000 de euro (fara TVA), iar pasul de licitatie a fost stabilit la 500.000 de euro (fara TVA). Caietul de sarcini pentru participarea la licitatie a costat 40.000 de euro, plus TVA, iar inscrierea la licitatie a costat 5000 de euro, plus TVA.
Asocierea Antenei 1 cu operatorul de cablu, Internet si date RCS&RDS s-a dovedit a fi mutarea castigatoare a licitatiei, in conditiile in care Realitatea TV plusase vineri dimineata, cu doar o ora inaintea teremnului-limita al inscrierii, cu preluarea Telesport, post care detine drepturile in acest moment si care, prin neinscrierea pe cont propriu la licitatie a pierdut si dreptul de preemtiune. Castigatorul trebuie sa semneze contractul cu LPF in termen de cinci zile si sa vireze banii astfel: pentru sezonul 2008/2009 - pana la 15 mai; pentru sezonul 2009/2010 - pana la 15 mai 2009, pentru sezonul 2010/2011 - pana la 15 mai 2010 (integral, in lei, la cursul BNR).
Strategie in asteptare
Directorul general al RCS&RDS, Alexandru Oprea, care a licitat in numele consortiului castigator, a afirmat ca, alaturi de Antena 1, era pregatit sa ofere pana la 91 de milioane de euro, plus TVA, si a mentionat ca este posibil sa fie difuzate partide in regim pay-per-view. "Deocamdata, nu putem sa facem publica strategia pentru ce va urma dupa ce am obtinut drepturile de treleviziune ale Ligii I. Avem mai multe variante, inclusiv transmitere in sistem pay-per-view, difuzare la liber si cresterea pretului la abonamente sau atragerea de noi clienti etc. Nu ne-am decis nici daca vom opri toate optiunile sau daca vom revinde si altor televiziuni. In cateva zile vom anunta mai multe printr-un comunicat", a spus Oprea. "Cand participam la o licitatie suntem foarte decisi!", a completat Cristian Cretu, seful Departamentului Sport al Antenei 1. Cosmin Cernat, directorul Departamentului Sport de la Kanal D, a comentat astfel licitatia: "Felicit castigatorul. S-a ajuns la o suma fabuloasa si nejustificata in opinia mea pentru ce ofera fotbalul din Liga I in acest moment. Fara indoiala ca Antena 1 si RCS&RDS si-au facut calcule astfel incat sa transforme toata aceasta afacere in una profitabila". In schimb, reprezentantii de la Realitatea TV au spus ca s-au oprit la plafonul maxim fixat, in timp ce Horatiu Nicolau, de la Telesport, a precizat ca preluarea acestui post de catre Realitatea TV n-a fost conditionata de castigarea licitatiei.
Castigatorul ia tot!
Imediat dupa anuntul privind castigatorul licitatiei pentru drepturile de televizare ale Ligii I au inceput si comentariile privind modul in care partidele vor fi transmise, mai ales ca Antena 1 si RCS&RDS n-au stabilit in prealabil vreo impartire a meciurilor. In ultimii trei ani (inclusiv actualul sezon), drepturile au fost detinute de Telesport (care a platit in total 27 de milioane de euro). In acest campionat, Telesport a vandut cele mai importante optiuni catre Kanal D (optiunile 1 si 4), Antena 1 (optiunea 2), National TV (optiunile 3 si 5) si TVR 1 (optiunea 6), pastrandu-si optiunile 7, 8 si 9.
Sorin Oancea, vicepresedintele Antenei 1, a declarat ieri pentru "Hotnews.ro" ca, cel mai probabil, consortiul castigator va opri toate optiunile, fara a revinde altor televiziuni! In aceste conditii, apar mai multe variante pentru recuperarea investitiei. Cea mai simpla este cresterea abonamentului la cablu de catre RCS&RDS, dupa stabilirea unui acord financiar cu Antena 1. O alta ar fi infiintarea unui post comun, fie pe platforma Digi TV (eventual pay-per-view), detinuta de RCS&RDS, fie FTA (free-to-air; adica la liber), in conditiile in care, din toamna, trustul Intact, care detine Antena 1, va lansa un alt post de sport, Arenna TV. De asemenea, se pot obtine bani si de la alti operatori de cablu, care vor plati pentru a avea in grila postul Antena 1, devenit mai scump dupa obtinerea drepturilor de televiziune ale Ligii I (caz in care si acestia pot creste pretul abonamentelor!). Oricum, in orice varianta, tandemul Antena 1 - RCS&RDS are toate sansele de a-si recupera investitia, fara a mai vorbi de avantajele de imagine, traduse mai ales in publicitate. In schimb, daca se decide totusi sa revanda - National TV si TVR 1 sunt posturile deja interesate - castigatorul poate recupera o parte din investitie, insa foarte putin daca va ceda optiunile neinteresante. Din aceste calcule nu trebuie uitat ca, pe langa banii platiti exclusiv pentru drepturile TV, castigatorul trebuie sa mai investeasca si in logistica: aparatura de ultima generatie, resurse umane etc. (MIG)
Dragomir braveaza
Presedintele LPF a declarat ca se astepta ca drepturile TV sa fie vandute pentru 150-160 de milioane de euro. "Este putin, ma asteptam la mai mult. Numai cancanurile din fotbalul romanesc fac banii astia! Eu ma asteptam la 150-160 de milioane, pentru ca stiu ce publicitate am facut acestui campionat", a declarat Dragomir. "Totusi, sunt mandru ca am adus acesti bani. Bine ar fi ca, acum, cluburile sa se intareasca, iar banii din televizari sa-i bage in jucatori
de valoare", a adaugat Dragomir. (MIG)
Marius GHERGHE 
 Afisari: 309  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Dorinel dat afara!    1 comentariu
  La umbra Coloanei Infinitului    
  Rednic pe axa Rapid-Dinamo-Vaslui    
  LIGA I - ETAPA A 26-A    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Spilul zilei    
 Top afisari / comentarii 
 Prostituata geniala (5003 afisari)
 Basescu a stricat filajul SRI (2994 afisari)
 Cum cad la pace Putin si Bush (1537 afisari)
 Gazprom contra NATO (1514 afisari)
 Mogulul F1 filmat intr-o orgie sexuala nazista (1404 afisari)
 Gigi Becali s-a suparat pe ziarista Andreea Cretulescu si a parasit platoul Realitatea Tv (4124 afisari)
 Curcubeu pentru Bush (3273 afisari)
 BBC a descoperit pinguini zburatori (2604 afisari)
 Calculati-va singuri taxa auto (2442 afisari)
 Viseaza la titlul Miss Anglia, desi are cu 30 de kilograme in plus fata de dimensiunile ideale (2391 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01284 sec.