Ziua Logo
  Nr. 4198 de marti, 1 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ultima confruntare a lui Putin
Andres ASLUND 
-- In perioada 2-4 aprilie, NATO va organiza cel mai mare summit din istoria sa la Bucuresti, Capitala noului sau stat membru, Romania. Incredibil, dar NATO l-a invitat sa participe la acesta pe cel mai indarjit critic al sau - presedintele rus, Vladimir Putin. Iar acesta, pentru prima data dupa anul 2002, a acceptat. Prezenta sa este deranjanta pentru NATO, dar reprezinta o neplacere si mai mare pentru Rusia.
Cele doua subiecte de anvergura ale agendei de la Bucuresti vor fi invitarea Albaniei, Croatiei si Macedoniei sa se alature Aliantei, respectiv includerea sau nu a Ucrainei si Georgiei in Planul de Actiune in vederea Aderarii (MAP). Cele doua chestiuni ar trebui decise de catre statele membre NATO, nu de catre tarile din afara Aliantei.
In februarie 2007, Putin, intr-o tirada anti-Occidentala sustinuta la M�nchen, declara urmatoarele: "Cred ca este evident faptul ca extinderea NATO nu are nici o legatura cu modernizarea Aliantei in sine sau cu asigurarea securitatii in Europa. Dimpotriva, reprezinta o provocare serioase, care reduce nivelul increderii reciproce".
Asadar, parerile lui Putin despre NATO sunt clare. Va scandaliza audienta de la summit, incercand sa ii intimideze pe fostii clienti ai URSS prezenti la acesta.
O atitudine atAt de agresivA nu avantajeaza politica externa a unei tari decat pana la un anumit punct, unul depasit de Putin demult. Initial, acesta s-a prezentat drept un diplomat abil si inpaciuitor, insa, odata cu interventia de la M�nchen, Putin a inceput sa uneasca Occidentul impotriva Rusiei. (...)
CAnd Putin a devenit preSedinte in 2000, acesta a nominalizat accederea tarii sale in Organizatia Mondiala a Comertului drept principala prioritate a politicii sale externe. A esuat din acest punct de vedere deoarece a cedat in fata unor interese meschine (...).
Politica externa a Rusiei este axata pe interesele unor corporatii dominate de stat, in special ale Gazprom, care a incheiat acorduri cu multe state si companii in vedere asigurarii unor livrari tip monopol. (...) Insa consumatoruii nu au incredere in furnizorii care isi sisteaza livrarile, umfla preturile de pe o zi pe alta, isi elimina competitorii si care lasa productia sa scada asa cum fac Gazpromul si alte companii de stat rusesti. (...)
Politica externa a lui Putin are, de asemenea, drept scop promovarea sovinismului populist. Ostracizarea strainilor poate ca ii consolideaza autoritarismul, insa si aceasta are pretul sau. Nu numai SUA si Europa, ci fostele republici sovietice se simt alienate de tacticile agresive ale lui Putin. Multe dintre ele incearca sa se adaposteasca de embargourile capricioase ale Rusiei cautand surse alternative de energie, de exemplu.
Pe de alta parte, Rusia si-a imbunatatit relatiile cu China in perioada mandatului lui Putin, dar cu costul cedarii in fata solicitarilor Beijingului cu privire la cele doua insule pe care si le disputa si pentru care s-au razboit in 1969. (...)
Nationalistii rusi sunt, de asemenea, intrigati de politica externa a lui Putin, de vreme ce aceasta a indepartat fostii sateliti sovietici si a slabit capacitatile militare ale Rusiei. (...) Si, totusi, in pofida acestui aspect, Putin pare sa fie obsedat de a se lansa in gesturi inutile si provocatoare, cum ar fi, de exemplu, reluarea zborurilor bombardierelor strategice in apropiere de regiunea de coasta americana.
La inceputul anilor 1990, multi occidentali si rusi au dorit ca Federatia sa devina membru cu drepturi depline al UE si NATO, cu conditia ca Rusia sa devina o democratie cu acte in regula. Din nefericire, Occidentul nu i-a facut niciodata o astfel de oferta, iar democratia rusa s-a indepartat de cursul asteptat.
Rusiei ar trebui sA i se acorde o noua sansa, insa doar dupa plecarea lui Putin. Nu Rusia, ci Vladimir Putin este inamicul Occidentului.
Copyright: Project Syndicate, 2008.
www.project-syndicate.org
 Afisari: 686  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
NATO   de gaina
Ucraina nu are ce cauta in NATO !!!   de Aladin
Nici pe departe ultima   de Nikon
S-ar putea ca domnul Aslund...   de Cantilli
A r h i v a
  Romania destinatie zero    10 comentarii
  "Domnisoara (doamna), n-ati vrea sa ne intalnim la varf?"    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Prostituata geniala (5003 afisari)
 Basescu a stricat filajul SRI (2994 afisari)
 Cum cad la pace Putin si Bush (1537 afisari)
 Gazprom contra NATO (1514 afisari)
 Mogulul F1 filmat intr-o orgie sexuala nazista (1404 afisari)
 Gigi Becali s-a suparat pe ziarista Andreea Cretulescu si a parasit platoul Realitatea Tv (4124 afisari)
 Curcubeu pentru Bush (3273 afisari)
 BBC a descoperit pinguini zburatori (2604 afisari)
 Calculati-va singuri taxa auto (2442 afisari)
 Viseaza la titlul Miss Anglia, desi are cu 30 de kilograme in plus fata de dimensiunile ideale (2391 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88850 sec.