Ziua Logo
  Nr. 4187 de miercuri, 19 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Legea martiala in Kosovo
-- NATO a ordonat fortelor de ordine sarbe sa nu mai patruleze prin orase si a ocupat sectiile de politie
NATO a plasat practic provincia Kosovo sub legea martiala dupa ce a ordonat politiei locale sarbe sa-si suspende activitatile. Politistilor sarbi li s-a cerut sa isi parcheze masinile si sa nu mai patruleze prin orase, informeaza Reuters. Avand in vedere faptul ca fortele de politie ale ONU au fost deja retrase din nordul provinciei Kosovo inca din cursul zilei de luni, practic aceasta zona locuita de sarbi se afla in prezent sub controlul trupelor franceze, belgiene si spaniole din cadrul NATO prezente la fata locului.
"KFOR a pus Mitrovica sub legea martiala", a precizat pentru Reuters o sursa din serviciile de securitate. La principala sectie de politie din Kosovska Mitrovica masinile de politie ale sarbilor erau pazite de blindate belgiene. "In urma evenimentelor de ieri (ciocnirile dintre sarbi si politia ONU, n.red.) KFOR a preluat autoritatea asupra zonei de nord din Mitrovica si a ocupat sectiile de politie. Am primit ordin de la fortele ONU sa stam acasa pana cand vom fi rechemati", a declarat pentru Reuters capitanul Milija Milosevici.
Romanii n-au intervenit
Un ofiter de politie ucrainean din cadrul fortelor ONU din Kosovo a murit din cauza ranilor suferite in ciocnirile violente cu sarbii inregistrate luni, informeaza Mediafax. Ministerul de Interne de la Kiev a confirmat aceasta informatie si a precizat ca numarul ucrainenilor raniti in confruntari a ajuns la 20, fata de 14, cum se anuntase anterior. NATO si ONU au sustinut ca sarbii au utilizat arme automate si grenade de mana in aceste confruntari, cele mai grave de la proclamarea independentei Kosovo, la 17 februarie. Sarbii protestari, din randul carora au fost raniti peste 150, au afirmat ca au folosit doar pietre. Pe de alta parte, presa sarba de ieri aplauda faptul ca militarii romani din KFOR si ONU nu au participat la interventia in forta.
Tensiuni diplomatice
Ambasadorul Rusiei la NATO a reprosat Aliantei ca a folosit o "forta disproportionata" pentru evacuarea manifestantilor sarbi din tribunalele ONU de la Mitrovita, in nordul Kosovo, si a avertizat asupra riscului escaladarii situatiei. In timpul Consiliului NATO-Rusia, "am intrebat de ce s-a folosit o forta disproportionata impotriva manifestantilor, inclusiv femei si copii, care se aflau in cladire", a declarat ambasadorul Dmitri Rogozin. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat drept "amorala" incurajarea tendintelor "separatiste", cerand tarilor care au recunoscut independenta Kosovo sa mediteze la responsabilitatea lor fata de un proces calificat drept "periculos". "Vedeti ce se intampla in regiunea autonoma chineza Tibet, cum actioneaza separatistii acolo. Si albanezii din Macedonia cer deja un grad de autonomie care constituie primul pas spre independenta", a precizat seful diplomatiei ruse.
Spania arata spre "Capcana Kosovo"
Daca existau motive pentru ca Spania sa-si reconsidere actiunea in Kosovo, ciocnirile de luni de la Mitrovica au adus un nou argument, scrie presa spaniola citata de Rompres. Un gardian civil spaniol, membru al contingentului de politisti trimis de ONU, a fost ranit de o schija intr-o explozie intervenita in incidentele de la Mitrovica. Guvernul trebuie sa revizuiasca in profunzime sensul misiunii spaniole in Kosovo in contextul escaladarii pericolului in aceasta regiune, dupa ce comunitatea internationala - UE inclusiv - a secondat o secesiune care afecteaza dreptul international si care nu a fost si nici nu trebuie sa fie recunoscuta de Spania, se arata in influentul cotidian de dreapta spaniol ABC. Fortele NATO ar fi putut sa stie ca misiunea lor pacificatoare in Balcani se va lovi de proteste si sabotaje similare, ca estetica si procedura, celor suferite de tancurile sovietice trimise la Budapesta in 1956 si la Praga in 1968, se scrie intr-un material intitulat "Capcana Kosovo". Pentru sarbii din Kosovo, soldatii NATO sunt cei care contribuie la supunerea lor de catre majoritatea albanezo-kosovara. Independenta ar putea fi reclamata acum si de sarbii din Bosnia, turcii din Cipru si chiar separatistii basci si catalani. Fiind o chestiune de coerenta, executivul ar trebui sa retraga cei 585 de soldati spanioli din Kosovo in loc sa-i inlocuiasca in aprilie, conchide ABC.
George DAMIAN 
Alte articole
  Serbia si NATO fata in fata pentru Kosovo    (Externe, 2007-09-27)
  NATO ar putea ramane in Kosovo inca cinci ani    (2008-05-29 19:42)
  Forte speciale sarbesti la granita Kosovo    (2008-02-19 12:56)
  Belgradul doreste o reuniune urgenta a Consiliului de Securitate al ONU    (2008-02-13 11:46)
  Sarbii ameninta Kosovo cu razboiul    (2007-12-07 15:32)
  Alerta pe granita: Sarbii se pregatesc de razboi    (2007-12-05 19:35)
 Afisari: 2033  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Quote of the day   de Zenn
Daca nu sint de nici un folos...   de JohnGreen1
Lege Martiala...   de JohnGreen1
Legea martiala este un nimic in comparatie cu ce va fi.   de ionion
Acu' sa vina si martzienii daca tot s-a dat legea "martziana"...   de Zenn
Si ma rog de ce aia din Mitrovica n-ar    de Ghita Bizonu'
Se pregateste introducerea legii martiale in provincia basca.   de Socrate
A r h i v a
  Loto pentru Felix    10 comentarii
  Anarhistii anti-NATO    12 comentarii
  Dalai Lama demisioneaza daca violentele se extind    9 comentarii
  Recesiune in America    48 comentarii
  Nunta la cort interzisa    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Elena Basescu si Arhiepiscopul Laurentiu (4214 afisari)
 Recesiune in America (3997 afisari)
 Liber de Rusalii (3160 afisari)
 Anarhistii anti-NATO (2319 afisari)
 Legea martiala in Kosovo (2033 afisari)
 Socant: A violat bebelusul de cinci luni al prietenei sale (2646 afisari)
 Dinu Patriciu: Piata imobiliara din Romania va cadea foarte abrupt in urmatoarele luni (2448 afisari)
  S-a internat pentru o operatie la picior si s-a trezit cu un nou anus (2282 afisari)
 Actorul Patrick Swayze ar putea fi salvat de medicii britanici (2219 afisari)
 Actrita Winona Ryder a fost prinsa, din nou, la furat (1847 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01912 sec.