Pentru proiectul Netcity municipalitatea a concesionat infrastructura pentru fibra optica catre compania UTI System.
"Avem anumite indoieli (...) daca nu cumva proiectul incalca legea concurentei", a spus comisarul european. Ea a precizat ca nu a studiat inca dosarul in detaliu, dar ca informatiile pe care le detine o indreptatesc sa isi exprime dubii in legatura cu legalitatea contractului.
Viviane Reding a precizat ca "nu se mai pot accepta monopoluri" privind conectarea cu fibra optica. Ea a avertizat ca la nivelul Comisiei se va analiza minutios proiectul Netcity si ca un eventual proces ar insemna tragerea la raspundere a Romaniei ca tara, nu doar a Primariei Capitalei. "S-ar putea sa nu se fi respectat reglementarile europene", a conchis ea, adaugand ca va discuta aceasta chestiune in detaliu cu reprezentantii Guvernului.
Chestiunea a fost ridicata de deputatul Liviu Nistoran, exclus din partid dupa ce a intrat in conflict cu conducerea si nu a semnat motiunea de cenzura a partidului din sesiunea trecuta.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, in sedinta din 6 martie, hotararea privind aprobarea contractului de concesiune a infrastructurii pentru fibra optica catre compania UTI System, care, astfel, va realiza si va administra reteaua de telefonie, internet si cablu TV.
Hotararea CCMB a fost aprobata cu 32 de voturi pentru, unul contra si 3 abtineri.
Contractul de concesiune, incheiat de municipalitate cu UTI System in august 2007, se intinde pe o durata de 49 de ani. In acest timp, compania va investi peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane.
Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) este nemultumita de concesiunea catre UTI, considerand ca monopolul astfel constituit, ar putea impinge firmele de profil spre faliment. "UTI ne va putea impune tarife de inchiriere a retelei care sa-i ajute sa-si recupereze cat mai repede investitiile. Daca firmele de cablu nu-si vor permite sa plateasca aceste tarife, nu vor inchiria reteaua si astfel vor muri din punct de vedere economic", sustine presedintele ACC, Radu Petric.
In replica, municipalitatea este de parere ca initiativa de concesiune a infrastructurii pentru fibra optica, numita si proiectul NETCITY, nu va prejudicia intereselor firmelor de cablu. "Reteaua subterana de fibra optica este alternativa pe care ne-o dorim la reteaua actuala, facuta pe stalpii Electrica si RATB. Nimeni nu va impiedica firmele de cablu sa-si constuiasca in subteran propria retea", a declarat directorul Coordonare - Reglementare din Primaria Capitalei, Radu Alexandru.