Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din G�ttingen, vinul afecteaza hipocampul, zona asociata memoriei si orientarii spatiale, una dintre primele regiuni din creier vizate de degenerare in maladia Alzheimer.
Rezultatele acestui studiu ii privesc mai ales pe consumatorii de alcool din clasa medie, majoritatea fiind convinsi ca vinul este benefic pentru sanatate. De asemenea, femeile sunt cele mai afectate, ele avand tendinta de a bea mai frecvent vin decat bere. Statisticile recente indica faptul ca 36% dintre femeile care merg in baruri beau vin, fata de doar 21% dintre barbati.
Cercetatorii au comparat radiografiile craniene realizate mai multor persoane dependente de alcool si unor voluntari sanatosi, cu ajutorul tomografului. In cazul persoanelor dependente de alcool, hipocampul era cu 10% mai mic. La persoanele non-alcoolice, hipocampul avea 3,85 ml, la cele consumatoare de bere - 3,5 ml, la persoanele consumatoare de bauturi alcoolice tari - 2,9 ml, iar la persoanele consumatoare de vin - 2,8 ml.
"Este primul studiu care a analizat modul in care tipul de bautura preferata provoaca o reducere a volumului creierului in cazul persoanelor dependente de alcool", au spus autorii.
Psihiatrii germani au mai descoperit ca persoanele care prefera berea prezinta in organism cel mai mic nivel de homocisteina, un compus asociat cu infarctul, accidentul cerebral, atrofierea creierului si dementa. Cercetatorii cred ca nivelul homocisteinei este redus de doua ingrediente din bere, vitaminele B si folatul (acid folic).
Consumul moderat regulat de vin a fost asociat cu reducerea colesterolului si a tensiunii arteriale. Vinul contine o molecula, rezveratrol, care poate preveni maladiile cardiace, accidentele cerebrale si cancerul.
Un studiu publicat anul trecut in International Journal of Cancer sustine, insa, ca persoanele care consuma zilnic un pahar de vin prezinta cu 10% mai multe probabilitati de a dezvolta un cancer de colon.
De asemenea, excesul de alcool, indiferent de tip, creste probabilitatile de instalare a maladiilor renale si hepatice si a degenerarii cerebrale.
(D.M.V.)