Senatorul republican Richard Lugar s-a pronuntat impotriva participarii presedintelui rus Vladimir Putin la Summit-ul NATO de la Bucuresti, argumentand ca seful de la Kremlin se va folosi de acest prilej pentru a lansa noi amenintari la adresa blocului occidental. Lugar a fost contrazis de reprezentantii diplomatiei americane, ca si de secretarul general NATO. Senatorul Lugar (foto), care a colaborat cu Moscova la programul de distrugere, demontare si securizare a mii de ogive nucleare si alte arme de distrugere in masa, considera cel putin indoielnica invitarea de catre NATO a presedintelui rus Vladimir Putin la Summitul Aliantei Nord-Atlantice din 2-4 aprilie de la Bucuresti, relateaza Rompres.
Luand cuvantul in fata membrilor Comisiei pentru relatii externe a Senatului american, Lugar le-a amintit colegilor sai o declaratie recenta a liderului de la Kremlin, potrivit caruia Rusia isi va reorienta rachetele nucleare spre Ucraina in cazul aderarii acesteia la NATO sau a amplasarii pe teritoriul ucrainean a unor elemente ale scutului american antiracheta.
Reactie la amenintari
"Cred ca a-l invita pe Putin la o asemenea reuniune inseamna a-i oferi tribuna pentru a face amenintari in continuare. De aceea consider drept o idee cel putin dubioasa invitatia adresata presedintelui rus de a participa la Summitul NATO de la Bucuresti". De alta parere a fost insa Daniel Fried, asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia. In discursul rostit la aceeasi sedinta a comisiei Senatului american, el a opinat ca participarea presedintelui Putin la Summitul NATO de la inceputul lunii aprilie ofera posibilitatea de a identifica noi modalitati de cooperare cu Rusia.
Divergentele Rusia-NATO
Rusia si-a exprimat dezacordul categoric in legatura cu apropierea infrastructurii NATO de granitele sale, prin aderarea Ucrainei si Georgiei, doua foste republici sovietice, in prezent membre ale CSI (Comunitatea Statelor Independente, toate fostele republici sovietice, mai putin statele baltice) la blocul nord-atlantic. Kremlinul ameninta autoritatile de la Tbilisi cu recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud, doua regiuni separatiste proruse. Saptamana trecuta, intr-un interviu pentru cotidianul Vremia Novostei, ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a explicat de ce liderul rus a acceptat aceasta invitatie, intr-un context tensionat al relatiilor dintre Moscova si Occident. "Putin este convins de justetea argumentelor rusesti si a considerat important sa recurga la tribuna Consiliului Rusia-NATO pentru a expune pozitia Moscovei in probleme importante", precum separarea Kosovo de Serbia, proiectul american de amplasare a unor elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Cehia si continuarea extinderii NATO spre Est", a afirmat Rogozin.