Ziua Logo
  Nr. 4182 de joi, 13 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Piratii secolului XXI
Piratii nu mai sunt demult personajele "legendare" cu cate un picior de lemn, papagali pe umar si pistoale vechi. Acum, piratii secolului XXI au salupe, mitraliere AK-47 si tehnologii de ultima ora cu care terorizeaza echipajele vaselor din intreaga lume.
Jafurile si atacurile pe marile si oceanele planetei nu fac parte din istoria secolului XVIII-lea si nici din literatura sau filmele Hollywood-ului - este un fenomen care da batai de cap autoritatilor prezentului.
90% din comertul mondial se desfasoara inca pe cai maritime, astfel incat nu este surprinzator ca piratii mai ataca vapoarele cu marfa si ca reprezinta inca un pericol destul de mare pentru firmele comerciale. Specialistii estimeaza ca piratii secolului XXI cauzeaza pagube anual de zeci de milioane de dolari.
Numai in 2003 au avut loc peste 445 de atacuri in toata lumea, si de atunci, evenimentele de acest gen sunt departe de a se incheia. In 2006, s-au constatat 239 de atacuri ale piratilor, iar anul trecut, jefuitorii marilor au lovit de peste 250 de ori.
Cu toate acestea, Rupert Herbert-Burns, un expert al securitatii maritime al Lloyd's Intelligence Unit, a declarat ca, desi atacurile piratilor au scazut comparativ cu inceputul anilor '90, fenomenul este inca ingrijorator: "atacurile au crescut cu 14% comparativ cu sfarsitul anului trecut, in special din cauza incidentelor din nord-estul Africii, mai ales in apele Somaliei sau in imediata vecinatate a apelor Somaliei" a declarat acesta.
Tintele piratilor, potrivit Biroului Maritim International, care conduce un birou anti-piraterie in Kuala Lumpur, sunt foarte variate, acestia atacand nave de diverse dimensiuni, din motive multiple. De exemplu, in Nigeria, piratii prefera sa atace vase implicate in afacerile cu petrol, pe cand in sud-estul Asiei, acestia se orienteaza catre vapoarele mai mici, barje sau remorchere. Deseori barjele sunt golite de incarcatura, iar marinarii sunt rapiti si tinuti prizonieri pentru recompense.
In Somalia, orice vapor comercial este o tinta potentiala iar marinarii sunt sfatuiti sa stea la cel putin 200 de mile marine de coasta somaleza. De fapt, Somalia constituie o problema unica, pentru ca aici nu exista o flota care sa protejeze apele teritoriale si pentru ca aceasta tara se afla in razboi de aproape 20 de ani, pirateria a devenit o cale usoara de a face bani.
Andrew Mwangura, care conduce o asociatie keniana de comert maritim din Mombasa, este de parere ca pirateria a ajuns sa fie un mod de viata pentru tinerii somalezi, care pur si simplu nu stiu sau nu au cum sa faca altceva: "ei nu au de ales, nu prea stiu sa faca altceva, asa ca, daca le pune cineva un pistol in mana si le spune ca vor face bani, merg inainte fara nici o problema, pentru ca majoritatea nu au scoala si nu inteleg legea si implicatiile ei".
Somalia nu are flota, astfel incat militiile locale au luat afacerea in maini si se ocupa singuri de pescuitul ilegal si alte afaceri dubioase. "Pescuitul ilegal costa Somalia sase milioane de dolari anual, iar braconierii produc pagube la nivel mondial".
"Toate atacurile de pe coasta somaleza urmaresc rapirile de echipaje pentru recompensa pana cand proprietarii navelor platesc ca sa-si primeasca vaporul si echipajul inapoi. Nu a existat caz in care armatorii sa nu plateasca", povesteste unul dintre oficialii biroului de combatere a pirateriei. In iunie 2007, de exemplu, piratii somalezi au sechestrat un vapor danez, Danica White, iar recompensa care a fost platita s-a ridicat la suma de 1,5 milioane de dolari. (B.M.)
 Afisari: 894  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Au bagat la TV un film despre Malacca , Marea Chinei, Somalia...   de Giorgi_Buj
A r h i v a
  Femeia perfecta    5 comentarii
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Moartea lui Stalin, bucuria romanilor (4134 afisari)
 Cioroianu, din nou in ofsaid protocolar (2615 afisari)
 Cu tristete despre generatia mea (2491 afisari)
 Magyar Zoo (2015 afisari)
 Vita de ministru (1543 afisari)
 Nu s-a ridicat doi ani de pe WC (4744 afisari)
 Desfigurata de o tumoare cumplita, asteapta de la Sarkozy acceptul de a fi eutanasiata (4078 afisari)
 Ea e prostituata care l-a dat jos pe guvernatorul New York-ului (3898 afisari)
 Ce (nu) fac vedetele pentru a avea o silueta de invidiat (2715 afisari)
 Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a parasit scena vietii (2522 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00964 sec.