Ziua Logo
  Nr. 4178 de sambata, 8 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Drepturi contra teritorii
-- "Este un fapt de necontestat: noi (n.r. - natiunea maghiara) am pierdut Transilvania! Ca recompensa pentru aceasta pierdere, ar trebui sa ne fie acordate drepturi ", a declarat Laszlo Tok�s, care face o paralela cu situatia din Palestina
Europarlamentar roman Laszlo Tok�s a acordat un interviu ziarului ZIUA in care vorbeste despre autonomia Tinutului Secuiesc si chiar a intregii Transilvanii, regiune pe care o considera a natiunii maghiare.
Care este pozitia dvs. in acest moment in Parlamentul European, dupa episodul cand grupul de colegi romani din PPE s-a opus cererii dvs. de a intra in acest grup?
Cererea mea de admitere este in curs de rezolvare. Mi s-a promis ca, intr-o saptamana, voi avea un raspuns si am tot sprijinul conducerii grupului PPE din Parlamentul European, dar si al Partidului Popular European in frunte cu presedintele sau, domnul Wilfired Martens. Ma necajeste foarte mult taraganarea rezolvarii acestei situatii. Din dorinta de a evita un conflict deschis, nu am ridicat glasul in legatura cu aceasta obstructionare a admiterii mele in PPE, obstructionare facuta de delegatia romaneasca. Ma supara foarte mult atitudinea lor, deoarece intentia mea initiala a fost chiar contrara cu ceea ce s-a intamplat, adica am vrut sa previn orice eventual conflict, respectiv exportarea la Bruxelles a conflictului romano-maghiar de acasa. N-am reusit, dar sper ca lucrurile sa se rezolve pe o cale pasnica, prin metode diplomatice.
Care ar fi argumentele care ar putea face ca grupul romanesc sa-si schimbe pozitia?
Admiterea mea este tot atat in interesul delegatiei romanesti cat si in al meu personal. Eu cred ca, pana la urma, intelepciunea va izbandi, deoarece Romania nu are nicidecum interesul sa faca din mine un dusman. Nici n-o poate face, fiindca eu sunt loial Romaniei si situatia de acum nu face decat sa ma impiedice sa reprezint interesele generale ale Romaniei ceea ce, in nici un caz, nu poate fi interesul tarii noastre. Eu cred ca-i pot convinge pe colegii mei romani, asa cum a fost de acord cu mine si domnul presedinte Traian Basescu, ca locul meu este laolalta cu delegatia romaneasca.
Politica externa autonoma
Ati afirmat ca nu ati dorit sa exportati la Bruxelles conflictul romano-maghiar existent la noi acasa.
Aveti argumente pentru a afirma ca exista in acest moment un asemenea conflict romano-maghiar?
In tot cazul, desi acest lucru nu este evident pentru opinia publica, este vorba despre doua alternative ale politicii maghiare din tara. UDMR-ul are o atitudine oportunista si si-a subordonat politica sa intereselor politice pur romanesti, fara sa dobandeasca un loc pentru interesele specifice ale comunitatii maghiare. In raport cu aceasta atitudine politica, partea nationala a politicii maghiare din care face parte si Consiliul National Maghiar din Transilvania, Consiliul National Secuiesc si o parte a organizatiilor civice, aripa nationala maghiara din Transilvania doreste sa duca o politica externa autonoma, avand in vedere interesele specifice ale minoritatii maghiare.
Care este, in raport cu aceste deziderate ale dvs., impactul declaratiei unilaterale a independentei de catre Kosovo, mai ales in legatura cu ceea ce dvs. ati numit "o politica externa autonoma"?
Este foarte probabil ca UDMR-ul a avut dintotdeauna un pact secret cu puterea romaneasca si, potrivit acestei intelegeri secrete, au cazut de acord si asupra problemei autonomiei sau privind politica externa a UDMR-ului. Pe noi nu ne leaga acest pact in situatia aceasta a declararii independentei Kosovo si a sprijinului dat de SUA si UE pentru faurirea unui nou stat, noi consideram ca Europa si SUA au recunoscut in acest moment principiul drepturilor colective ale unei comunitati etnice. Cazul Kosovo nu este unul singular. Sa ne aducem aminte si ca anexarea Transilvaniei la Romania a fost recunoscuta prin vointa colectiva a comunitatii romanesti din Transilvania. In comparatie cu cazul Kosovo, noi nu avem de gand sa cerem independenta, deoarece aceasta nu are nici o baza reala politica si sociala, dar tinem la autonomie, la autoguvernarea comunitatii maghiare, fara ca prin aceasta sa fie jignita suveranitatea romaneasca. Pentru noi, cazul Kosovo reprezinta un model in privinta aceasta si consideram situatia oportuna pentru a pune un accent si mai mare pe revendicarile noastre de autonomie.
"Autonomia Transilvaniei"
Atunci cand vorbiti despre autonomie va referiti strict la problema autonomiei Tinutului Secuiesc sau aveti o viziune mai larga care cuprinde Transilvania in ansamblul sau?
Despre orice tip de autonomie am vorbi, ea ar putea fi declarata sau introdusa numai cu consimtamantul Parlamentului si Guvernului Romaniei. Problema este deschisa: in ce ne putem intelege? Noi propunem trei nivele de autonomie. Primul il reprezinta autonomia personala pentru intreaga comunitate maghiara din Romania. In al doilea rand, dorim autonomie teritoriala, mai ales in Tinutul Secuiesc. In al treilea rand, dorim recunoasterea unui statut specific pentru acele micro-regiuni sau localitati unde maghiarii sunt in majoritate. Insa, in cadrul subsidiaritatii si regionalismului, am putea vorbi si despre o autonomie mai larga, comuna, de exemplu autonomia Transilvaniei, incluzand atat pe maghiari, cat si pe romani. Un exemplu in acest sens ar fi situatia din Voivodina unde autonomia nu era una pe baza etnica, ci era acordata intregii populatii care traia in zona respectiva. Acestea sunt lucruri care trebuie negociate si, chiar in acest sens, luna trecuta, am inaintat domnului presedinte Traian Basescu un pachet de propuneri. Printre acestea se numara si organizarea unei mese rotunde romano-maghiare la nivel politic, reprezentativa, cu participarea tuturor factorilor importanti din politica si viata publica romaneasca, de ambele parti. Noi propunem si participarea bisericilor, asa cum a fost si in momentul unirii Transilvaniei cu Romania, cand bisericile au fost actori hotaratori in faurirea Unirii. Ar trebui sa ne intelegem intre noi si suntem constienti ca UE nici nu poate si nici nu vrea sa impuna in mod unilateral o solutie in cazul maghiarilor din Transilvania.
In urma cu un an si jumatate, in cadrul unui
alt interviu, spuneati ca ceea ce oferiti autoritatilor romane ar fi un echivalent al solutiei palestiniene "teritorii contra pace".
Va mai mentineti aceasta pozitie?
Sigur ca da. Chiar si mai mult decat atat. Chiar cazul Kosovo subliniaza si imprumuta si mai multa forta acestei conceptii, deoarece, dupa parerea noastra, Serbia a omis sa acorde albanezilor din Kosovo acele drepturi prin care ar fi putut preveni separarea regiunii Kosovo. Daca Serbia s-ar fi trezit la timp si ar fi acordat kosovarilor autonomie deplina, poate ca nu am fi ajuns la aceasta situatie.
Nu vreau sa fac o paralela, numai am vrut sa relev existenta unei psihoze politice: Romania ar trebui sa recunoasca faptul ca pierderea Transilvaniei, anexarea Transilvaniei, reprezinta o pierdere pentru natiunea maghiara. Dupa parerea mea, acesta este un fapt de necontestat: noi am pierdut Transilvania! Ca recompensa pentru aceasta pierdere, ar trebui sa ne fie acordate drepturi in schimbul acestei pierderi.
Dreptul nostru la auto-guvernare
Cum in Israel s-a aplicat principiul "pace contra teritorii", in cazul nostru am putea spune "drepturi contra teritorii", acesta reprezentand un principiu foarte echitabil pentru ambele parti. Dupa parerea mea, este vorba despre o revendicare justa din partea maghiarilor din Transilvania.
Ce veti face daca raspunsul va fi NU?
Vom continua incercarea de a convinge clasa politica romaneasca de viabilitatea acestei solutii.
Si daca nu va fi convinsa?
Si memorandistii au facut planuri pe decenii si pe secole. Noi avem rabdare, trebuie sa ajungem la o intelegere, rationamentul politic ne dicteaza sa fim foarte rabdatori.
Ati vazut ca, recent, Consiliul Europei a invalidat raportul Frunda despre ideea de natiune, ceea ce inseamna ca oficialii europeni vor sa transmita un mesaj clar: Kosovo nu trebuie sa reprezinte un precedent!
Din pacate, chiar presedintele Parlamentului European, domnul Pottering, a facut o declaratie in sensul ca independenta Kosovo nu poate constitui un precedent pentru alte zone, la fel au declarat si oficialii SUA. Noi suntem acum la inceputul unei lupte indelungate, cauzele nobile au necesitat intotdeauna timp si, in aceasta privinta, putem lua exemplu chiar de la romani care au luptat pentru cauza lor nationala timp de decenii si secole intregi. Noi trebuie sa convingem si comunitatea tarilor europene ca avem si noi locul nostru sub soare si avem dreptul la un statut special pentru comunitatea noastra. De altfel nici n-am avea alta sansa de supravietuire in Transilvania. Vedeti ca numarul nostru scade, pierdem teren, nu numai in numar, ci si pe plan social, pur si simplu nu avem o alta sansa decat sa concepem o politica de perspectiva a comunitatii maghiare, dobandind dreptul nostru la auto-guvernare.
Sunteti acuzat, si nu de putine ori, ca reprezentati discursul extremist al comunitatii maghiare.
Atata timp cat Yasser Arafat a castigat Premiul Nobel pentru Pace, precum si multi altii care nu au chiar un trecut pasnic in spatele lor, pentru mine o asemenea acuzatie este chiar caraghioasa. De altfel, este la moda ca dusmanii inoportuni sa fie etichetati drept extremisti. Eu sunt departe de a fi un extremist, am o conduita politica foarte clara si hotarata, dar nicidecum una de tip extremist.
Interviu realizat de Cristian UNTEANU, Bruxelles 
 Afisari: 3127  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 47 Afiseaza toate comentariile  
Bumerangule o-ti fi voi ai dracului dar Dumnezeu e mai tare decit voi!   de giculuca
Draga Bumerang,   de Adrian v.D.
   de Roxana
Ce pacat....se manifesta patriotismul de stadion...   de Rhodos
Un accident aviatic....   de Rhodos
Domnul Ghitza bizonul   de Budapestanul
pt. Katty, Zenn, Sobru si ceilati "romani verzi"   de Itic Strul, dezertor
Si cand va ziceau altii ce zice acu' popa Sile Toaca tipati ca e propaganda securista , nu?   de Ghita Bizonu'
Autonomie peronala? Ce-i aia?   de Ghita Bizonu'
se scumpeste iar ceva ?   de folclorist
Schimbam kilometri-patrati   de Giorgi_Buj
Un prost arunca piatra   de FB
da' un doctor psihiatru nu exista pe aci?   de George-Felix
Inainte de cel de-al doilea razboi mondial --Bucurestul -- era (Mecca -oportunitatilor)pentru ungari   de jan dinu
Pentru Bumerang sa mearga la arhive, pe net, sa dea raspuns si mie   de Hadrian Gaunescu
Pai nea indel   de Budapestanul
Este bine sa ne disputam pe drepturi+teritorii+limba+tari. CACI RAZBOIUL SI URA NU AR AVEA ROST   de cercetas
Federalizare   de indel
Gaunescule   de Budapestanul
Pentru....   de Alcor
Tokes si sabiile stramosesti   de sarkizian
parerea mea,ca previziune   de ionescu nicolaie
Ungurul are profesori iredentisti.........   de alex dalaion
Fertilitatea   de Hadrian Gaunescu
off topic-prima parte raspuns lui Ghita Bizonul   de andreifodor
continuare raspuns lui Ghita Bizonul   de andreifodor
Ca discurs,nu pare prelat!   de LENIO
oare Brasovu o sa fie in ungaria sau in romania ? astept provincia   de CHIORU
Va dam baieti, cum sa nu va dam.   de alwis46
UDRM - Uniunea Democratica a Romanilor Maghiarizati.   de Socrate
Ce inseamna loial Romaniei?   de Adrian v.D.
Un popa bezmetic   de balota
pt Pastorul Tokes mesaj : Stimate Domnule, partida este pierduta ptca Ion Iliescu nu mai conduce   de ionion
TRANSILVANIA NU II DAM, DAR II DAM DRACULA!    de cercetas
CE EXCEPTIONAL DE FRUMOASA E DEMOCRATIA! Dansul vorbeste ca are dreptu, noi ascultam ca avem dreptu   de cercetas
F.interesant .....   de cehow
teoches(ro)   de reluc
Si cu Transilvania si fara Transilvania - tot un drac !   de ionion
Voivodina se uneste cu Ungaria - s-a dat comunicatul !   de ionion
Fiecare pasare pe limba ei piere   de FB
Tokes   de contras
E ceva cu popii astia...   de Radu Dragan
sarpele crescut la sin   de cosor ion
Si ce super-drepuri mai vrea musiu Tokes?    de green day
Cu banii pe zece garsoniere cumparam juma' de Ungarie   de green day
Propunerea   de roy
Nu ne intereseaza...   de Tudor190
A r h i v a
  "Filiera arme" decapitata    11 comentarii
  Patriarhul lasat fara litera "s"    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 MISA, intre misiunea de salvare planetara si teoria conspiratiei (4195 afisari)
 Drepturi contra teritorii (3127 afisari)
 Putin, salvatorul Rusiei (2837 afisari)
 Dumnezeu a voit altfel decat Patriarhul (2517 afisari)
 Patriarhul lasat fara litera "s" (2504 afisari)
 Neamt: Elev roman obligat sa invete la scoala in limba maghiara (2414 afisari)
 Elena Basescu: Depoli.... depolitizarea... acestui sistem... sensibil.... acestui domeniu sensibil (2356 afisari)
 "Omul-plita" prajeste pestele in palme (2220 afisari)
 Masonii de la Palatul Buckingham (2062 afisari)
 Adomnitei revine la normal cu inscrierea la gradinita: 1-15 iunie (1599 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01673 sec.