Ziua Logo
  Nr. 4178 de sambata, 8 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Putin, salvatorul Rusiei
-- Dupa opt ani la conducerea Rusiei, Vladimir Putin paraseste Kremlinul la apogeul popularitatii sale. O popularitate atat de mare, incat a fost suficienta pentru a-l impune la presedintie, cu o majoritate detasata, pe succesorul desemnat de el. Multi rusi au sperat, se pare, pana in ultimul moment ca Putin va pastra puterea si dupa expirarea celui de-al doilea mandat, in ciuda repetatelor sale asigurari ca va respecta jocul democratic. Constitutia nu a fost modificata si acum Dimitri Medvedev este, oficial, noul lider de la Kremlin. Vladimir Putin ramane, insa, cel putin deocamdata, cel mai influent personaj al Rusiei. In ciuda succeselor sale incontestabile, cariera sa nu este lipsita de controverse.
Tatal lui Putin a facut parte dintr-o unitate de pedepsire a NKVD
Biografia lui Vladimir Putin ascunde multe mistere si zone de umbra. Nici macar in legatura cu data nasterii, lucrurile nu sunt clare. Potrivit variantei oficiale, Vladimir Vladimirovici Putin s-a nascut pe 7 octombrie 1952, la Leningrad (azi St. Petersburg). Doi autori rusi - Vladimir Pribalovski si Iuri Felstinski - scriu in articolul "Cine este domnul Putin", publicat de "Subota" nr. 10, din 4 martie 2002, ca presedintele rus s-a nascut, in realitate, in 1950, la Metekhi, in Georgia sovietica. O teorie asemanatoare a lansat si I. Borova in "Rudele din Georgia ale presedintelui", articol publicat de "Moskovski Komsomolet" la 13 iunie 2006. Teoria originii georgiene a lui Putin ar putea fi luata in considerare din mai multe puncte de vedere. Cel mai important fiind acela ca Putin - in calitate de ofiter KGB, sub acoperire, la Dresda (RDG) - putea apela la toate mijloacele pentru a-si cosmetiza biografia.
Politica externa a lui Putin, care a strans relatiile cu China, Iranul, dar si cu fostele republici sovietice din Asia Centrala, a nemultumit Washingtonul, dar i-a incantat pe rusi
Ceea ce este sigur, insa, este faptul ca Vladimir Putin s-a nascut intr-o familie modesta. Mama lui - Maria Ivanovna Putina - lucra ca muncitoare intr-o fabrica. Tatal, Vladimir Spiridonovici Putin, si-a facut stagiul militar la inceputul anilor '30, in Marina sovietica, pe un submarin. A fost apoi recrutat de NKVD si a facut parte dintr-o unitate de pedepsire. Aceste unitati speciale au fost apoi reunite de Stalin, in 1943, sub denumirea de "Smersh", si puse sub comanda lui Viktor Abakunov, unul dintre adjunctii lui Lavrentie Pavlovici Beria (alt georgian de etnie mingreliana).
Inainte de nasterea lui Vladimir, sotii Putin mai avusesera doi fii: primul a murit la cateva luni de la nastere; al doilea a fost rapus de difterie in cursul asediului german al Leningradului, in care au pierit 800.000 de rusi.
Maria Putina era o ortodoxa practicanta, o pravoslavnica, intr-o perioada cand acest lucru implica un risc mare. De aceea, ea l-a botezat pe Vladimir in secret.
Adolescenta lui Vova
Despre greutatile si cenusiul anilor copilariei si adolescentei sale, Vladimir Putin vorbeste intr-un volum autobiografic, tradus in engleza sub titlul "From the first person"("La persoana intai"). Saptamanalul britanic "The Observer" a adunat, insa, marturii ale persoanelor care l-au cunoscut in acea epoca: prieteni, vecini, profesori.
Anatoli Rahlin a fost mentorul adolescentului Vladimir Putin din acea perioada, la inceputul anilor '60. El isi aminteste: "Putinii stateau intr-o casa veche, la comun, cu o intrare mizerabila; locuiau toti trei intr-o singura camera, dintr-un apartament impartit cu alte doua familii. Taica-sau era un fel de mecanic, iar mama muncitoare." Casa se gasea pe strada Baskov Pereulok, la nr. 12. Rahlin locuia tot la "kommunalka", pe aceeasi strada cu Putin, la nr. 21.
Anatoli (Tolea) Rahlin a fost cel care l-a initiat in judo pe Vladimir (Vova) Putin. "Daca nu stiai sa te bati, era de rau in cartier", explica Rahlin. El crede ca practicarea judo-ului l-a invatat pe Putin, inca din adolescenta, sa speculeze greselile adversarului. "Stie sa pandeasca momentul de slabiciune al acestuia si sa atace; lucru care i-a folosit mai tarziu si in politica" - considera Rahlin. "Stie foarte bine de unde sa te apuce, exact ca in judo", explica acesta.
"Cred ca avea vreo 16 ori 17 ani cand mi-a spus prima oara ca dorea sa-si dedice viata spionajului", sustine Rahlin. Pentru tineretul sovietic din acea vreme, KGB-ul exercita o mare atractie. Radioul, presa scrisa, televiziunea, dar mai ales filmele si cartile cu eroii cekisti, ai NKVD ori ai KGB, aventurile acestora - din revolutie, din al doilea razboi mondial, ori dupa -, toate creasera printre tinerii de atunci un adevarat mit al KGB, afirma Rahlin. Aproape fiecare tanar din URSS visa sa fie selectionat de redutabilul spionaj sovietic. Nu doar pentru ca ar fi avut mai multi bani. Ci pentru ca KGB-ul parea o alternativa spectaculoasa la cenusiul vietii din acel timp, explica Rahlin. El isi aminteste: "Filmul preferat al lui Vova era <<Sabia si scutul>>. Citea o multime de carti despre serviciile secrete, si baga la cap tot felul de scheme."
KGB: Agentul "Adamov" de la Dresda
In 1975, Vladimir Putin a absolvit Facultatea de Drept International din cadrul Universitatii Leningrad. In facultate devenise membru PCUS, calitate din care nu a demisionat niciodata. Isi pastreaza carnetul de partid si azi. La terminarea facultatii, Putin si-a vazut indeplinit visul adolescentei: a fost recrutat de KGB. In biografia sa, "La persoana intai", Putin sustine ca primele sale misiuni au vizat cercurile de "disidenti" leningradeni din cadrul Primului Directorat al KGB din Leningrad. Aici l-a cunoscut pe Serghei Ivanov. In 1979, Putin a urmat cursuri speciale organizate de KGB la Moscova. A revenit apoi la Leningrad, unde a lucrat in cadrul Primului Directorat in probleme externe, pana in 1983.
Intre 1983 si 1984, Vladimir Putin a urmat cursurile Scolii Superioare "Steagul Rosu" al KGB-ului din Moscova, fiind promovat maior, cu specializare germana. Din 1985 pana in 1990, a actionat sub acoperire la Dresda (RDG). Folosea numele "Adamov" si era directorul "Casei de Prietenie Sovieto-Germana". Unul din colaboratorii lui din acea epoca, Vladimir Usoltev (acum un prosper om de afaceri la Praga), spune ca misiunea lui Putin era, in realitate, recrutarea de spioni. In primul rand de la Universitatea Tehnica din Dresda, unde spera sa gaseasca cadre care sa formeze o retea de spionaj economic si industrial. In al doilea rand, Putin recruta pentru KGB studenti sud-americani aflati la studii in RDG. John Lloyd, in "New York Times Magazine", sustine insa ca, pe langa reteaua de spionaj economic, o misiune ultrasecreta a lui Putin era sa formeze o alta retea, in vederea colapsului prevazut al RDG. Michael Waller afirma, in "Insight on the News", ca Putin aviza, in acest sens, activitatea STASI.
Usoltev remarca: "Putin avea un talent innascut in atragerea simpatiei oamenilor. Mai ales a celor mai in varsta. Acest talent si l-a pastrat intact pana in ziua de azi. Priviti doar cum a socializat cu intreaga familie Bush. Parca este unul dintre membrii familiei." George W. Bush jr. l-a numit, in mai multe randuri, pe Putin drept "un prieten personal". O impresie la fel de buna a avut si George H. W. Bush sr. Una dintre traducatoare a marturisit ca Putin este o persoana "intens fermecatoare", in relatiile personale. Acest talent, crede Usoltev, l-a ajutat mult in cariera din KGB, si apoi in politica.
La 28 iulie 1983 Putin s-a insurat cu Ludmila Skrebneva, nascuta la Kaliningrad (fostul Konigsberg din Prusia Orientala) pe 6 ianuarie 1958. Au doua fiice: Maria (nascuta in 1985) si Ecaterina (Katia), nascuta la Dresda, in 1986. Cele doua fiice ale lui Putin au urmat cursurile liceului german din Moscova, "Deutsche Schule Moskau". In familia Putin se vorbeste frecvent in germana. Fosta stewardesa, Ludmila Putina a urmat ulterior cursurile de spaniola si franceza la Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii Leningrad.
Putin la Primaria St. Petersburg
In iunie 1991, Putin a fost rechemat in tara, unde i s-a incredintat un post la Sectia Afaceri Internationale a Universitatii Leningrad. Aici l-a reintalnit pe fostul sau profesor din facultate, Anatoli Sobceac, devenit intre timp primarul orasului. Acesta i-a propus un alt post: cel de presedinte al Comitetului pentru relatii externe al Primariei St. Petersburg. Vladimir Putin a demisionat din KGB, cu gradul de colonel.
In noua sa calitate, Putin trebuia sa avizeze investitiile straine. Un an mai tarziu, era investigat de o comisie a Consiliului Legislativ St. Petersburg, sub acuzatia ca ar fi emis licente care au permis exportul de metale neferoase, in valoare de totala de 93 de milioane de dolari, in schimbul unui ajutor alimentar care nu a sosit niciodata in oras. Comisia a recomandat demiterea lui Putin, care insa a ramas in functie pana in 1996. S-a remarcat, in schimb, aducand ca investitori la St. Petersburg firma Coca-Cola si compania japoneza NEC. In 1994, Putin a devenit viceprimar si mana dreapta a mentorului sau, Anatoli Sobceak. Il cunoaste pe Serghei Stepasin, cu care se imprieteneste.
In 1996, Sobceak pierdea alegerile municipale in fata lui Vladimir Iakovlev. In iunie acelasi an, Putin a fost solicitat de presedintele Eltan pentru functia de adjunct al sefului Administratiei Prezidentiale, condusa pe atunci de celebrul Pavel Borodin. Putin a mai fost investigat in "afacerea Spag", o filiala din St. Petersburg a unei companii germane, cercetate pentru o spalare de bani de peste 10 milioane de lire sterline, cu mafia rusa. Spag a negat toate acuzatiile. Iar Kremlinul a negat asocierea lui Putin la spalarea de bani.
La 27 iunie 1997, la Institutul de Mine din St. Petersburg, Putin si-a sustinut lucrarea de doctorat cu tema "The Strategic Planning of Regional Resources under the Formation of Market Relation" ("Planificarea strategica a resurselor regionale in cadrul economiei de piata"). Clifford G. Gaddy, de la "The Broakings Institute", l-a acuzat pe Putin de plagiatul a 16 pagini dintr-o lucrare cu titlul "Strategic Planning and Policy" ("Planificarea strategica si politica"), a profesorilor americani William King si David Cleland, tradusa in rusa la inceputul anilor '90.
Acuzatia nu i-a blocat cariera lui Putin. La 25 iulie 1998, presedintele Eltan l-a numit la conducerea FSB (urmasul KGB), functie in care Putin va ramane pana in august 1999.
Prim-ministru: afacerea Skuratov si al doilea razboi cecen
In aprilie 1999, presedintele FSB, Vladimir Putin, si ministrul de Interne, Serghei Stepasin, au convocat o conferinta de presa in care au comentat o inregistrare video, difuzata pe 17 martie de televiziunea de stat. Pe caseta, un barbat gol pusca intretinea raporturi sexuale cu doua tinere. Putin si Stepasin au confirmat ca barbatul era nimeni altul decat procurorul general al Rusiei, Iuri Skuratov. Trebuie sa precizam ca Iuri Skuratov ancheta in acel moment afacerile clanului Eltan si ale "baronilor sai flamboaianti". Printre altele, "afacerea Aeroflot-Forus" (care ii implica direct pe Eltan, pe Boris Berezovski si pe Tania Diatcenko, fiica cea mica a presedintelui), precum si "afacerea Mabetex". Dezvaluirile veneau pe filiera Evgheni Primakov - Anatoli Lujkov (primarul Moscovei), care se pregatea sa intre in campania prezidentiala.
La 9 august 1999, Eltan l-a numit pe Putin prim-ministru si a anuntat ca doreste ca acesta sa-i succeada la presedintia Rusiei. In septembrie 1999, un sir de patru atentate au zguduit Moscova si alte orase ale Rusiei. Bilantul: 300 de morti si raniti. Autoritatile ruse le-au atribuit imediat "teroristilor ceceni". Surse din interiorul serviciilor secrete ruse au declarat, insa, ca "atentatele cecene" ar fi fost, in realitate, chiar opera FSB-ului. Potrivit acestor surse, noul prim-ministru, Vladimir Putin, incerca sa castige sprijinul moral al populatiei ruse in vederea declansarii unei noi campanii militare in Cecenia. Altfel spus, "atentatele" ar fi fost doar un pretext pentru razboiul care fusese pregatit din timp. Versiunea aceasta a fost sustinuta de miliardarul rus Boris Berezovski de la Londra, unde acesta se autoexilase. Berezovski, finantatorul din umbra al lui Eltan, era frustrat ca nu fusese anuntat el in calitate de candidat la presedintia Rusiei, ci Putin.
La 26 martie 2000, Putin a castigat alegerile prezidentiale din primul tur, cu 52,6%. Al doilea clasat, Ghenadi Ziuganov, a intrunit 29,3% din optiunile electoratului. Analistii considera ca victoria lui Putin se datora, in mare parte, succesului in campania din Cecenia, dupa esecul din razboiul anterior, pe care populatia rusa il considera o rusine care trebuia spalata. Putin a triumfat in al doilea razboi cecen in martie 2000. In octombrie, in Cecenia era instalat Ahmed Kadirov, in urma unor alegeri desfasurate sub legea martiala.
Primul mandat prezidential (2000-2004)
Prima criza cu care Putin s-a confruntat in calitate de presedinte al Rusiei a fost tragedia submarinului nuclear Kursk, din august 2000, in care si-au pierdut viata 118 marinari. Dupa cateva zile de confuzie, Putin si-a intrerupt concediul si a preluat controlul asupra situatiei de criza. S-a speculat asupra unei posibile coliziuni cu un submarin nuclear american, dar ulterior s-a renuntat la aceasta ipoteza.
La 12 februarie 2001, Putin a promulgat o lege federala prin care se asigura imunitatea presedintelui Rusiei si a familiei acestuia. Din 1999, Eltan si familia sa fusesera pusi sub acuzare pentru spalare de bani de catre autoritatile ruse (Skuratov) si elvetiene (Carla Del Ponte). In mai 2000, Putin a emis un decret prin care Rusia era impartita in sapte districte federale, conduse de cate un guvernator. Presedintele avea dreptul sa-i demita pe guvernatori. Pana atunci, Rusia fusese divizata in nu mai putin de 89 de districte.
Pe 23 octombrie 2003, Putin a inceput asaltul impotriva oligarhilor multimiliardari, creati in epoca Eltan. Privatizari mai mult decat dubioase, intermediate de "Taniuska" Diatcenko (supranumita Tarina), fiica cea mica a lui Eltan - consiliata de Boris Berezovski -, au creat in Rusia, peste noapte, zeci de miliardari ca Mihail Hodorkovski, Vladimir Gusinski, Roman Abramovici, Iakov Goldovski, Iuri Selferete, ruinand economia si atragand saracirea in masa a populatiei. Putin a stabilit cu miliardarii rusi un pact. "Pactul cu oligarhii" prevedea o distinctie clara intre politica si marile afaceri. Cine se ocupa cu "big business"-ul nu avea ce cauta in politica, iar cine intra in jocul politic nu trebuia sa se mai apropie de marile afaceri. Fostul komsomolist-sef, acum multimiliardar, Mihail Hodorkovski, a incalcat acest pact. El si-a anuntat decizia de a candida la presedintia Rusiei, sustinut de la Londra de Boris Berezovski. Hodorkovski urma sa candideze din partea Partidului Comunist al lui Ziuganov si a grupului liberal "Iabloko"("Marul"). Se pare ca intentia lui Hodorkovski de a candida era legata de dorinta de a promova, ca presedinte al Rusiei, o noua legislatie in domeniul rezervelor energetice (petrol si gaze naturale). Planul mai prevedea ca, ulterior, megacompania petroliera "Yukos" al lui Hodorkovski sa se uneasca cu "Sibneft" (Roman Abramovici), rezultand cea mai mare companie petroliera a Rusiei, stapana pe rezervele petroliere ale acestei tari. Mentionam doar ca Yukos, care valora 30 de miliarde de dolari, a fost achizitionata de fostul komsomolist cu doar 110 milioane! Duminica, 26 octombrie 2003, Hodorkovski a fost arestat pe un aeroport din Siberia, in timpul realimentarii avionului personal, find acuzat de "evaziune fiscala". In realitate, incalcase "pactul cu oligarhii". A fost condamnat si isi petrece zilele in celula de la inchisoarea "Maroskaia Tisina".
Al doilea mandat prezidential (2004-2008)
Nici al doilea mandat prezidential al lui Putin nu a fost lipsit de crize majore. Sa amintim aici doar actiunea terorista de la scoala din Beslan, ori de luarea de ostatici de la Teatrul "Dubrovka". Al doilea mandat al lui Putin este marcat de cateva directii, care vor continua probabil si in viitor.
Principala preocupare a lui Putin a fost crearea unei lumi multipolare, in locul celei unipolare, instaurata dupa caderea comunismului. In februarie 2007, la Conferinta pentru Securitate Politica de la M´┐Żnchen, presedintele rus a criticat sever SUA pentru incercarea de a domina, in chip monopolist, relatiile globale. Putin a spus ca SUA au desfasurat "o superforta in relatiile internationale". El a declarat textual: "Nimeni nu se mai simte astazi in siguranta. Pentru ca nimeni nu mai simte acel zid protector al legislatiei internationale, care sa-l apere. Desigur, aceasta tendinta va antrena o noua cursa a inarmarilor."
Initial, Putin sustinuse SUA in "razboiul contra terorismului". Ulterior, insa, din 2003, Rusia nu a acceptat invazia din Irak, care nu se baza pe o rezolutie a Consiliului de Securitate. Vladimir Putin, Jacques Chirac si Gerhard Schroder au format un "triunghi" politic care s-a opus invaziei si consecintelor acesteia pe plan international. Lucrurile s-au agravat atunci cand SUA a amenintat si Iranul, invocand din nou pretextul proliferarii nucleare. Putin a remarcat ca alte tari din jurul Iranului, ca Pakistanul sau India, detineau un intreg arsenal nuclear, fara ca aceasta sa preocupe SUA. La 16 octombrie 2007, el a vizitat Teheranul pentru a participa la "Al Doilea Summit" al Marii Caspice. La conferinta de presa, a opinat ca "fiecare tara din spatiul caspic are dreptul sa dezvolte programe nucleare pasnice, fara nici o restrictie".
In cadrul organizatiei economice si militare SCO (Shanghai Cooperation Organization), Putin a intarit colaborarea cu China, dar si cu fostele republici sovietice din Asia Centrala, posesoare a unui potential energetic impresionant (Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Kirgizstan). In 2007, Rusia si China au dovedit un grad ridicat de interoperabilitate in cursul marilor exercitii militare comune din Urali: "Peace Mission 2007". In al doilea rand, Rusia a desfasurat o politica energetica bazata pe exportul masiv al uriaselor sale rezerve de petrol si gaze, care au facut ca glasul Moscovei sa aiba un mare ecou in Occident.
In 2005, de pilda, Putin si Schroeder au negociat construirea unui gazoduct pe sub Marea Baltica, intre Rusia si Germania. In 2008, Rusia a semnat acordul pentru construirea oleoductului transbalcanic "South Stream".
La incercarea SUA de amplasa un interceptor de rachete in Polonia si a unui radar in Cehia, Putin a raspuns prin retragerea din Tratatul de Non-Proliferare a Armelor Conventionale, nou tratat care marca sfarsitul razboiului rece.
Si a reluat zborurile de patrulare a bombardierelor strategice, care fusesera intrerupte din 1992. Recunoasterea "independentei unilaterale" a provinciei sarbe Kosovo - contrar Rezolutiei ONU 1244/1999 - a gasit Rusia si Statele Unite nu doar pe o pozitie diferita, ci pe una contrara. Unii analisti vorbesc despre un "al doilea razboi rece", provocat de "efectul Kosovo".
Rusii ii sunt insa recunoscatori lui Putin ca le-a redat "demnitatea nationala".
Vladimir ALEXE 
 Afisari: 2837  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
vvp   de asesoft
Bravo Putin!   de Crisval
Putin, salvatorul Lumi   de Morphius
El sa fie sanatos !   de folclorist
Multzumesc pentru Putin.   de vida clara
Putin...   de Alcor
Daragoi ;Vova,Sasha ori Mirel ?   de Aladin
Vova, agent KGB si....   de Ion Caramache
O popularitate atat de mare ....   de Olga Khan
A r h i v a
  MISA, intre misiunea de salvare planetara si teoria conspiratiei    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 MISA, intre misiunea de salvare planetara si teoria conspiratiei (4195 afisari)
 Drepturi contra teritorii (3127 afisari)
 Putin, salvatorul Rusiei (2837 afisari)
 Dumnezeu a voit altfel decat Patriarhul (2517 afisari)
 Patriarhul lasat fara litera "s" (2504 afisari)
 Neamt: Elev roman obligat sa invete la scoala in limba maghiara (2414 afisari)
 Elena Basescu: Depoli.... depolitizarea... acestui sistem... sensibil.... acestui domeniu sensibil (2356 afisari)
 "Omul-plita" prajeste pestele in palme (2220 afisari)
 Masonii de la Palatul Buckingham (2062 afisari)
 Adomnitei revine la normal cu inscrierea la gradinita: 1-15 iunie (1599 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02181 sec.