Ziua Logo
  Nr. 4178 de sambata, 8 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Dumnezeu a voit altfel decat Patriarhul
Dan CIACHIR 
-- In ziua de 30 iulie 2007, pe cand nu se racise bine trupul Patriarhului Teoctist trecut la cele vesnice, corespondentul PRO TV de la Iasi spunea pe post ca daca Mitropolitul Daniel al Moldovei va fi ales patriarh, in locul sau va veni PS Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos. In noaptea de marti spre miercuri si in ziua urmatoare nu era telejurnal al Realitatii TV in care sa nu se spuna ca "favorit" al alegerilor pentru Mitropolia Moldovei este PS Casian, desi celalalt candidat, PS Ioan Selejan, obtinuse mai multe voturi la scrutinul preliminar desfasurat luna trecuta la Iasi...
Alegerea mitropolitului Teofan al Olteniei in jiltul arhieresc ocupat candva de Varlaam a fost privita ca o minune de membrii Sfantului Sinod. Nimeni n-o banuia. S-a vazut inca o data ca expresia "Duhul Sfant lucreaza" este o realitate. IPS Teofan nu s-a gandit nici o clipa ca ar putea ajunge mitropolitul Moldovei, desi constituia optiunea cea mai potrivita. Calugar autentic, teolog cu studii in Occident, dar intr-un institut ortodox, IPS Teofan apartine organic Bisericii noastre, provenind dintr-o familie care a daruit trei copii manastirii; are doua surori dupa trup inchinoviate. In plus, este un om al smereniei si-al dreptei socotinte.
Moldova reprezinta spatiul nostru prin excelenta duhovnicesc; Iasiul - capitala spirituala. Insa, in ultimii 70 de ani, Moldova n-a avut decat un deceniu mitropolit-calugar; pe fostul patriarh Teoctist. Dupa mitropolitul Nicodim Munteanu a urmat un profesor teolog, Irineu Mihalcescu, al carui portret Patriarhul Justinian a pus sa fie dat jos de pe peretii palatului din Deal, intrucat fusese mason. I-a urmat mitropolitului Irineu un fin al lui Groza, Sebastian Rusan, preot de mir ramas vaduv si tata a 17 copii, care, trimis in anii '50 cu o delegatie in Liban, s-a intors de-acolo indignat ca "aia nu stiu nici o limba straina". Pentru batranul ierarh trait in tinerete sub ocarmuire chesaro-craiasca, "limba straina" insemna... ungureste.
Dupa Sebastian Rusan, in decurs de o jumatate de veac, Moldova a avut trei mitropoliti - intre care doi profesori teologi. Iustin Moisescu, intelectual stralucit, facea exercitii in catedrala, invatand cum se manuiesc dicherul si tricherul.
La fericita alegere din 5 martie a contribuit si atitudinea curajoasa a PS Calinic Botosaneanul, calit in nevointe in anii sai nu tocmai trandafirii de vicariat. A contribuit, de asemenea, si memoriul celor 500 de intelectuali ieseni proeminenti.
Alegerea IPS Teofan ca Mitropolit al Moldovei a uluit tocmai pentru ca nu a fost rezultatul unei negocieri sau pertractari. Ierarhii, in majoritate, l-au votat la un gand. Aceasta este traducerea - literala si practica - a cuvantului sobornicitate. Citita in cheie lumeasca, respingerea "favoritului" PF Daniel constituie pentru PF Sa prima infrangere majora de cand a devenit patriarh. Intrucat, cum ar fi zis Caragiale, "se dadea ca pozitiva" venirea PS Casian la Iasi. Numarul de voturi (13) - numar cu ghinion - primit de PS Sa arata limpede ca doar un sfert dintre sinodali impartaseau optiunea Intaistatatorului nostru. Vechiul vis al PS Casian s-a prefacut in iluzie spulberata.
Trebuie sa mai invocam o data vorba Parintelui Rafail Noica; Dumnezeu are mult umor. Si iata de ce.
Luandu-le dreptul de vot mirenilor si preotilor din adunarile la alegerea nemijlocita a ierarhilor, PF Daniel a socotit ca ii va fi mai usor sa isi impuna preferintele elective in Sobor; poate si-a amintit si de cele 66 de sufragii dobandite de competitorul sau la patriarhat, IPS Bartolomeu... In mod paradoxal, ceea ce ii reusise actualului patriarh pe vechiul stil electoral - impunerea IPS Laurentiu la Sibiu - s-a dovedit un faliment rasunator sub egida noilor prevederi. Ba a mai dobandit si nemultumirea celor exclusi de la votare, concomitent cu sentimentele staretilor si staretelor din intreaga tara induse de masluirea articolului 26 din Statutul Bisericii - cel cu stavropighiile...
 Afisari: 2517  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Dane, ia aminte   de Ion Caramache
audiatur et altera pars   de George-Felix
Prin votul neispravitilor a vorbit nimeni altcineva decit sfinta ... securitate .   de gili
Lumea e satula de viata gri de fiecare zi si e interesata de semne supranaturale   de JMJ
Dumnezeu vrea sa semanam semintele pt educarea populatiei spre venirea Imparatiei Lui   de JMJ
Ia votatzi-i suspendarea lui Dumnezeu cu 322 de voturi-pentru   de Giorgi_Buj
limitarea puterii   de Dan Iasi
Lui Alvis - vezi brilianta replica Caramache la … litera “s”.    de Victor Iosif
.....uitare ?SAU TRADARE...POATE AFLAM SI NOI   de KARINA
Dumnezeu vrea prevedere si pace,   de BeDeii vechi si NOI
judecatorii calugarilor   de George-Felix
Hai sa nu-L....   de Alcor
Si daca NU Dumnezeu a voit   de Paul din Ohio
Autocenzuraaaaaa, Dane!   de Victor Iosif
Zau?   de Radu Dragan
"Dumnezeu a voit altfel"   de Arcturus
A r h i v a
  Bilantul Parchetului reflecta apropierea alegerilor    6 comentarii
  Cateva lucruri sunt clare    1 comentariu
  O tacere meschina    2008-02-27
  Moscova nu mai da banchete    2008-02-21
  Moralitatea profesionala    2008-02-14
  Vrem jurisdictie bisericeasca in Transnistria?    2008-02-06
  Ghimpele Nae Ionescu    2008-01-30
 Top afisari / comentarii 
 MISA, intre misiunea de salvare planetara si teoria conspiratiei (4195 afisari)
 Drepturi contra teritorii (3127 afisari)
 Putin, salvatorul Rusiei (2837 afisari)
 Dumnezeu a voit altfel decat Patriarhul (2517 afisari)
 Patriarhul lasat fara litera "s" (2504 afisari)
 Neamt: Elev roman obligat sa invete la scoala in limba maghiara (2414 afisari)
 Elena Basescu: Depoli.... depolitizarea... acestui sistem... sensibil.... acestui domeniu sensibil (2356 afisari)
 "Omul-plita" prajeste pestele in palme (2220 afisari)
 Masonii de la Palatul Buckingham (2062 afisari)
 Adomnitei revine la normal cu inscrierea la gradinita: 1-15 iunie (1599 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13184 sec.