Ziua Logo
  Nr. 4172 de sambata, 1 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Religia ramane in scoala
-- Ministerul Educatiei a hotarat, dupa intalnirea cu reprezentantii cultelor religioase de la Palatul Patriarhiei, ca parintii si elevii vor fi liberi sa aleaga programa de studiu
Religia ramane in trunchiul comun al programei de studiu pentru liceu,
dar parintii si elevii vor stabili daca vor sa invete aceasta materie
si ce confesiune aleg.
"Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) isi asuma obligativitatea sa ofere elevilor posibilitatea de a studia religia in liceu, asa cum a fost si pana acum. Dar parintele va hotari, pana cand copilul lui implineste 16 ani, ce tip de confesiune alege, sau daca nu vrea sa-si lase copilul sa studieze singur religia. Dupa varsta de 16 ani, scolarul decide daca vrea sau nu sa invete religia la liceu", a declarat, ieri, consilierul ministerial Mihaela Suciu, la finalul Consfatuirii reprezentantilor cultelor religioase din Romania, care a avut loc la Palatul Patriarhiei in prezenta unor oficiali ai MECT si ai Ministerului Culturii si Cultelor.
"Libertatea este un dar divin si un drept al omului, iar accesul la educatia religioasa trebuie asigurat, in mod liber, cu sprijinul comunitatii locale, respectandu-se dorinta si dreptul copiilor si al parintilor acestora. Educatia religioasa corespunde principiilor si obiectivelor psiho-pedagogice avand in vedere mai ales rolul formativ al orelor de Religie. Dreptul de a studia Religia in scoala, castigat prin jertfa si rugaciune, in anul providential 1989, este garantat prin Constitutia Romaniei si prin Legea 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor. Acest drept fundamental trebuie respectat si pentru ca promoveaza identitatea culturala, morala si spirituala a cetatenilor tarii noastre. Educatia religioasa reprezinta un factor de stabilitate, de dialog, de respect reciproc si de convietuire armonioasa in societatea romaneasca, contribuind astfel la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate si de orientare si oferind modele viabile si sfinte pentru viata umana. Orele de religie sunt necesare formarii tinerilor, oferindu-le - la o varsta a cautarilor si intrebarilor - valori permanente pentru formarea caracterului si personalitatii lor. Disciplina Religie trebuie pastrata in planurile cadru ale invatamantului liceal, ca parte a trunchiului comun, asa cum au solicitat foarte multi profesori, elevi, parinti sau parteneri sociali", apreciaza Patriarhia Romana.
MECT a completat ca nici un elev nu va fi sanctionat daca nu vrea sa studieze religia si nici nu ii va fi afectata media generala. Mai mult pentru scolarii care nu vor sa invete religia, Ministerul Educatiei va organiza ore de cultura generala sau alte discipline. Patriarhul Daniel a propus ca in fiecare scoala sa fie amplasate panouri cu simboluri religioase ale tuturor cultelor si religiilor din Romania.
Nici un liceu fara Dumnezeu!
MECT a scos initial din proiectul de Legi ale educatiei studiul religiei in liceu. Demersul a declansat un val de nemultumire printre parinti, organizatii civice si la nivelul Patriarhiei Romane, aceasta din urma declansand campania "Nici un liceu fara Dumnezeu". "Constat cu surprindere ca, noul proiect al Legii invatamantului din Romania, prin articolul 10(1), elimina religia ca obiect de studiu in ciclul liceal, cu toate consecintele de rigoare, ceea ce reprezinta un regres fata de Legea invatamantului din 1995, care prevedea in articolul 9(1) ca planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun", se arata in scrisoarea IPS Bartolomeu, trimisa ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, la inceputul lunii februarie. Inaltul ierarh ortodox atasase scrisorii deschise si apelul "Religia in scoala", din 1991, al "Grupului de Reflectie pentru Innoirea Bisericii", din care faceau parte IPS Bartolomeu Anania, pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, pr. prof. dr. Constantin Galeriu, pr. Constantin Voicescu, pr. Iustin Marchis, pr. Toader Crismariu, Octavian O. Ghibu, Sorin Dumitrescu, Horia Bernea, Teodor Baconsky . In document se cerea ca ora de religie sa fie predata in intregul ciclu primar, gimnazial si liceal, iar ora saptamanala de religie sa aiba caracter obligatoriu. "Ii multumim Mitropolitului Bartolomeu Anania pentru propunerea facuta pe tema proiectului de lege initiat de MECT. O vom analiza cu atentie, asa cum procedam cu toate propunerile exprimate de cei interesati de initiativa legislativa a MECT. In conditiile in care pachetul de Legi ale educatiei este un document perfectibil, realizat prin consultarea permanenta si directa a MECT cu partenerii sociali, le multumim tuturor celor care trimit sugestii si argumente in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru invatamantul romanesc".
Atacuri anti-crestine esuate
Un lung sir de atacuri anti-crestine a fost declansat inca de anul trecut de
Liga Pro Europa, autoare a raportului "Promovarea interesului superior
al copilului in educatia religioasa. Monitorizarea educatiei religioase
in scolile publice din Romania", prin care
s-a incercat scoaterea icoanelor din scoli, contrar vointei majoritatii
ortodoxe din Romania
si a educatiei religioase.
"Religia propune un set de valori acceptate atat de parintii elevilor, cat si la nivelul societatii. De asemenea, studierea religiei propune un model cultural tipic spatiului si mentalitatii in care ne manifestam, fara sa prejudicieze pe nimeni. Cu atat mai mult cu cat cei mai multi dintre parinti si-au manifestat optiunea ca elevii sa studieze aceasta materie. Respectand atat prevederile legale, cat si dorinta majoritar exprimata, chiar si in noul proiect de Legi ale Educatiei am inserat studierea religiei in trunchiul comun al materiilor studiate in scoala. Daca un parinte nu doreste ca elevul sa studieze religia, are aceasta optiune", ne declara, in urma cu o luna de zile, ministrul Educatiei. Cristian Adomnitei amintea ca "datoria primordiala a ministerului este aceea de a respecta prevederile constitutionale care precizeaza ca, fiecare individ are dreptul la libera exprimare a ideilor si credintelor sale, de orice natura ar fi ele, atat timp cat nu ii prejudiciaza pe ceilalti. In acelasi set de prioritati, se inscrie si datoria ministerului: aceea de a oferi mai multe modele culturale de care elevul trebuie sa afle, in vederea ridicarii nivelului sistemului de referinta in ceea ce priveste setul de valori general acceptate in societatile moderne - binele, raul, iubirea".
"Toate aceste lucruri contribuie la formarea sa ca individ matur si adaptabil lumii in care traieste. Pentru cei care impartasesc alte idei si credinte, daca la optiunea parintelui urmeaza aceste cursuri de religie, trebuie sa intelegem ca in aceste cazuri particulare, materia contribuie la imbogatirea culturala a elevului si nu la indoctrinare. Acest termen nu trebuie sa existe la nivelul scolii. Trebuie sa intelegem ca toti copiii au dreptul la contraexemple in fata violentei pe care o asimileaza zilnic prin alte parghii de comunicare", considera ministrul Educatiei, adaugand ca, se poate discuta pe marginea imbunatatirii predarii religiei in scoala, "dar nu avem nici un motiv prin care sa impunem sau sa retragem aceasta materie, ea avand conotatia de optional". "Numai asa putem sa ne asiguram ca parintele are dreptul de a decide cum contribuie, prin intermediul posibilitatilor oferite de scoala, la educatia psiho-afectiva si culturala a propriului copil", a conchis Adomnitei.
Pagina realizata de Carmen POPESCU 
 Afisari: 1365  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 36 Afiseaza toate comentariile  
NU POATE FI COMPENSATA!   de LENIO
Moarte,nu exista Huhule.   de vida clara
Bai nea Georgemsica,cu"religiile mari",doar pt s-a acoperit intreaga "paleta" .    de vida clara
"Eu sunt Calea,Adevarul si Viata"   de vida clara
Hai gata domnule cu religia asta in scoli...   de katty1
Sfanta Biserica   de haiduc
Cateva randuri despre Adevar si Credinta. Georgems si Arcturus.   de alwis46
Nu religia-n scoala ci scoala-n manastiri, e mult mai bine ca, copii sa faca scoala-n manastiri nu    de giculuca
da, da, sa aleaga, sa aleaga ..... COPII SUNT MATURI SI AU DISCERNAMANT MAI CEVA CA PARINTII   de cercetas
Viatza-i plina, nu vida.............cat te-a costat,si cat costa o parohie.Sau asta nu e religie?   de alex dalaion
Teorie de nivel de clasa-ntai.   de vida clara
citate din Einstein, preferatul lui Herut   de Arcturus
Ce rai sunt!Daca n-au niciun DUMNEZEU!   de LENIO
Dalaion - Re: Re: George M.S .   de Iaca Io Mis
Daca nu exista fiintza umana,VIATZA nici nu baga de seama.   de vida clara
Dalaion - Re: Re: George M.S .   de Iaca Io Mis
Mult zgomot petru nimic - corectie   de Iaca Io Mis
Pentru mine....   de Alcor
Mult zgomot petru nimic   de Iaca Io Mis
"Comentariul tau imi aminteste de musulmanii care s-au suparat pe caricaturile lui Mohammed."   de BeDeii vechi si NOI
cer scuze lui HERUT...am crezut ca este panseul dumisale, cand de fapt cita din T.P.LICA    de BeDeii vechi si NOI
pentru HERUT   de BeDeii vechi si NOI
pentru georgems...ce vrei sa spui???   de BeDeii vechi si NOI
""Bine a scris Tov Iliescu Ion despre viitorul Romaniei, vezi in...M. Eminescu    de BeDeii vechi si NOI
Despre agresivitatea militantilor cauzelor pierdute   de Mache
Fericirea?Te potzi uita in ochii ei.   de vida clara
Decizia de a lasa drept de alegere parintzilor(si implicit,copilului)este corecta.   de vida clara
"Tutea gresea amarnic. Era simpatic el, dar era mancat de extremism"   de BeDeii vechi si NOI
Singura solutie!   de HERUT
Urmeaza Inchizitia, inapoi in Evul Mediu   de mafalda
unde duce prea multa religie in scoala ...   de Arcturus
BOR si propaganda ortodoxa?   de lucifer
daca esti un geniu parfumat...   de BeDeii vechi si NOI
Singura solutie!   de T.P.LICA
foarte bine   de BeDeii vechi si NOI
Fotografu' Zilei are har de la Dumnezeu...   de cotrofelnitza
A r h i v a
  Formula Dracula    5 comentarii
  Litera "s" agita Biserica    17 comentarii
  Rusia alege maine Medvedev    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo: Baza "Bondsteel", petrolul caspic si resursele (3224 afisari)
 Teorii antiromanesti: vlahismul si moldovenismul (2758 afisari)
 Litera "s" agita Biserica (2445 afisari)
 Capcana Bucuresti (1743 afisari)
 Soti otraviti cu antigel (1535 afisari)
 Petre si Mioara Roman s-ar putea impaca  (4342 afisari)
 I-a pus otrava sotiei in mancare pentru a-si ucide copilul nenascut (3701 afisari)
 Monstrul din Atlantic (2588 afisari)
 Radu Berceanu: Mihai Voicu ar putea fi confundat cu un cersetor (1459 afisari)
 David Beckham, in bratele unei blonde misterioase (1365 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02166 sec.