Ziua Logo
  Nr. 4172 de sambata, 1 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Formula Dracula
-- Creierul afacerii "Formula 3" de la Snagov este Dan Matei Agathon, artizanul tepei "Dracula Park" * Ministrul PSD al Turismului a fost chemat de investitorul George Prelea sa-i convinga pe consilierii snagoveni de viabilitatea proiectului South Pacific Group * "De asemenea, primarul Snagovului, domnul Musat, m-a rugat sa vin", ne-a declarat Agathon
In februarie, Primaria Snagov a organizat un referendum prin care, asa cum sustinea edilul Apostol Musat, locuitorii trebuia sa se pronunte daca sunt de acord sau nu cu construirea unei piste de Formula 3 si a unui centru comercial si de agrement in jurul acesteia. In realitate, locuitorii au fost intrebati daca sunt de acord "cu schimbarea categoriei de folosinta a unei suprafete de 56 de hectare din islazul comunal, in categoria de folosinta curti-constructii". Nimic despre viitoarea pista de concurs. Referendumul a trecut cu o majoritate coplesitoare. Acum primaria poate face orice cu cele 56 de hectare. Inclusiv sa le vanda catre anumiti oameni de afaceri. Beneficiarul pare a fi omul de afaceri romano-australian George Prelea, cel care a anuntat ca va construi pista de Formula 3. Un personaj sustinut puternic de fostul ministru PSD al Turismului, Dan Matei Agathon, cunoscut pentru proiectul-teapa "Dracula Park". Prelea are si sprijinul altui pesedist de marca, deputatul Gabriel Oprea.
George Prelea, patronul societatii South Pacific Group, a incercat, in urma cu doua zile, sa-i convinga pe consilierii locali din Snagov sa-i cedeze islazul comunal pentru realizarea unui complex comercial si de agrement, in jurul unei piste de automobilism pentru Formula 3. Pentru a-i sustine cauza, Prelea l-a adus pe Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului in guvernarea PSD, initiatorul tepei imobiliar-financiare "Dracula Park". Agathon sustine ca prezenta sa la aceasta intalnire a fost determinata de rugamintea unui prieten, caruia insa a refuzat sa-i dea numele. "Un prieten care lucreaza la proiectul domnului Prelea mi-a aratat proiectul si mi-a transmis rugamintea omului de afaceri de a veni la aceasta intalnire. De asemenea, primarul Snagovului, domnul Musat, m-a rugat sa vin. Tin sa mentionez ca am venit benevol, nu sunt consultant in acest proiect, ci doar cred ca este realizabil si ca este unul foarte bun", ne-a declarat fostul ministru.
Teapa "Dracula Park"
Contestatarii proiectului sustin ca pista de Formula 3 este de fapt o noua teapa de tipul "Dracula Park". Prezenta lui Dan Matei Agathon, initiatorul mega-escrocheriei, intareste si mai mult aceste temeri. Proiectul "Dracula Park" a fost lansat in noiembrie 2001, amplasamentul initial fiind la Sighisoara. Ulterior, in 2002, el a fost mutat "Parcul industrial, turistic si de agrement". Dracula Park trebuia construit pe un teren de 460 de hectare, pus la dispozitie de RA-Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), pe locul complexului agrozootehnic Vlasia. La vremea respectiva, 13.800 de romani, in frunte cu Adrian Nastase care astfel a girat proiectul, au cumparat actiuni, in valoare de peste 3 milioane de dolari, la SC Dracula Park. In 2003, dupa ce Ministerul Turismului a devenit o anexa a Transporturilor si Agathon a fost schimbat, Miron Mitrea a anuntat decesul proiectului spunand ca nu este o prioritate pentru Romania. Peste un an, Guvernul a aprobat constituirea parcului industrial turistic si de agrement Snagov, insa CNVM a respins propunerea de listare la Bursa a actiunilor Dracula Park. Peste alti doi ani, in 2006, RA-APPS a decis rezilierea contractului pentru amplasament, dat fiind ca respectivul teren se afla in patrimoniul regiei. Apoi, Executivul a anulat constituirea Parcului "Dracula Park", Autoritatea de Control a Guvernului constatand ca asocierea in participatiune nu a fost in interesul statului. A ramas insa problema banilor investiti de cei 13.800 de romani, care, desi proiectul nu a fost realizat, si-au cumparat actiuni. Bani care nu au fost inca restituiti.
O promisiune de 300 de milioane de euro
George Prelea sustine ca proiectul din Snagov se ridica la valoarea de 300 de milioane de euro. In afara de pista de 3,8 kilometri, sunt inclusi 60.000 de metri patrati de galerii comerciale, pentru a fi inchiriate in principal firmelor de haine si accesorii vestimentare si 90.000 de metri patrati, care ar fi destinati amenajarii unor showroom-uri auto si mai multor restaurante si cafenele. Va mai fi construit si un hotel cu 140 de camere, de patru stele. Conform unor surse apropiate afacerii, proiectul de hotarare de asociere in participatiune dintre firma lui Prelea si Consiliul local Snagov ar putea fi adoptat peste doua saptamani, dupa obtinerea unor avize de la Prefectura Ilfov. Pe de alta parte, exista un grup de investitori germani care doresc sa investeasca si ei in islazul din Snagov prin constructia unui mare Disneyland, similar celui din Paris.
Locuitorii din Snagov nu au nici o garantie ca pe fostul lor islaz se va construi o pista de Formula 3. Sigur este doar ca cele 56 de ha au fost scoase din circuitul agricol si pot fi folosite oricum fara acordul cetatenilor din comuna. Inclusiv in afaceri imobiliare.
Prelea i-a dat lui Oprea 2,5 milioane de euro
Agathon nu este singurul om politic care il sustine pe George Prelea. Unul dintre protectorii omului de afaceri este si deputatul PSD Gabriel Oprea.
Un apropiat al lui Prelea, caruia nu ii vom da numele, ne-a declarat ca patronul de la South Pacific Group este puternic sustinut de deputatul PSD, fost general MAp, acesta introducandu-l si in afacerile cu Armata. In prezent, conform acelorasi surse, Oprea face presiuni asupra Primariei Snagov pentru asocierea cu firma romano-australianului. Intre cei doi nu exista insa doar relatii de amicitie, ci si de afaceri, profitabile pentru ambele parti. George Prelea are numeroase firme in domeniul imobiliarelor si constructiilor, singur sau impreuna cu fiul, sotia sau nora sa. Prin una dintre ele, Brooklands SRL, Prelea a intrat in afaceri cu generalul Gabriel Oprea, deputat PSD de Ilfov. Societatea Brooklands SRL, cu obiect principal de activitate "constructii de cladiri si lucrari de geniu civil", cu sediul pe str. Pictor Iscovescu nr. 26 ap.1, sectorul 1, a fost infiintata pe data de 8 iunie 2007. La doar doua luni de la infiintare, pe 30 iulie 2007, generalul Gabriel Oprea i-a vandut firmei Brooklands doua terenuri in suprafata totala de 5000 de metri patrati si constructii nefinalizate in Voluntari-Pipera. Suma pe care Oprea a primit-o in urma acestei afaceri, conform propriei declaratii de avere, a fost de 2,5 milioane de euro. Deputatul PSD Gabriel Oprea ne-a declarat ca il cunoaste foarte putin pe George Prelea, chiar daca a avut o afacere cu acesta. In ceea ce priveste proiectul pe care acesta doreste sa-l edifice la Snagov, deputatul s-a abtinut sa faca vreun comentariu: "Atunci cand i-am vandut terenurile de la Voluntari l-am cunoscut prima data. Nu am mai avut afaceri impreuna si nu cunosc proiectul, asa ca nu ma pot pronunta. Nu este adevarat ca eu il sustin sau il bag in diferite afaceri. De altfel, primarul din Snagov nu este al PSD, ci al PD-L", ne-a declarat Gabriel Oprea. Nici Dan Matei Agathon nu ne-a oferit mai multe detalii despre legatura dintre cei doi. "Prietenul meu Gabi Oprea, cu care vorbesc zilnic, nu mi-a vorbit niciodata de domnul Prelea si de relatiile dintre ei", ne-a spus fostul ministru.
Ciudateniile din str. Pictor Iscovescu
Interesant este ca la adresa unde are sediul social firma Brooklands, str. Pictor Iscovescu nr. 26, ap. 1, sector 1, mai figureaza alte cateva zeci de firme, majoritatea cu actionari si administratori australieni sau britanici, si cu aceleasi obiecte de activitate: constructii si imobiliare. Ciudat, toate au fost infiintate intr-o perioada de timp relativ scurta, in cursul anului 2007.
Multe dintre firme au actionari nu numai persoane fizice, ci si off-shore-uri din Cipru sau din alte paradisuri fiscale. Conform unor specialisti in combaterea spalarii banilor, carora le-am prezentat acest caz, nu este exclus ca in spatele acestui paienjenis sa se afle politicieni romani cu mari afaceri imobiliare care doresc sa-si pastreze astfel anonimatul. Pe de alta parte, la aceeasi adresa de pe str. Pictor Iscovescu nr. 26, in acelasi apartament, figureaza si firma Bryella Management SRL, care apartine actionarilor clubului Dinamo, Vasile Turcu si Cristian Borcea. Societatea a fost infiintata pe 31 ianuarie 2007 si are ca obiect de activitate principal "activitati de consultanta pentru afaceri si management" dar si dezvoltarea imobiliara, agentii imobiliare etc.
Pagina realizata de Marian GHITEANU 
 Afisari: 1113  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Formula Dracula   de georgems
CIUDAT,   de LENIO
O afacere securisto comunista cu parfum de Paradis   de JMJ
asa e   de the
Pute a afacere securisto comunista de-ti indoaie nasul   de Rollo
A r h i v a
  Religia ramane in scoala    36 comentarii
  Litera "s" agita Biserica    17 comentarii
  Rusia alege maine Medvedev    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo: Baza "Bondsteel", petrolul caspic si resursele (3224 afisari)
 Teorii antiromanesti: vlahismul si moldovenismul (2758 afisari)
 Litera "s" agita Biserica (2445 afisari)
 Capcana Bucuresti (1743 afisari)
 Soti otraviti cu antigel (1535 afisari)
 Petre si Mioara Roman s-ar putea impaca  (4342 afisari)
 I-a pus otrava sotiei in mancare pentru a-si ucide copilul nenascut (3701 afisari)
 Monstrul din Atlantic (2588 afisari)
 Radu Berceanu: Mihai Voicu ar putea fi confundat cu un cersetor (1459 afisari)
 David Beckham, in bratele unei blonde misterioase (1365 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02109 sec.