Ziua Logo
  Nr. 4172 de sambata, 1 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Capcana Bucuresti
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Prima mare batalie a alegerilor din acest an, care va produce reverberatii si la prezidentialele din 2009, se va purta la Bucuresti. Pentru Primaria Generala a Capitalei. In mod traditional, aceasta a apartinut dreptei. Chiar daca de doua ori a fost castigata de catre Traian Basescu, Partidul Democrat a facut parte dintr-o alianta de dreapta.
Acum, sub numele de PDL, fostii democrati s-au autodefinit ca partid popular. Intorcand spatele Internationalei Socialiste. In timp ce fostii lor parteneri, liberalii din PNL, aflati la o guvernare care scartaie din toate incheieturile, au fost impinsi spre centru-stanga. Cumva mai aproape de PSD. Va castiga, deci, PDL Capitala? Si daca da, nu cumva aceasta va fi o capcana? O sinucigasa piatra de moara legata de gatul partidului prezidential?
La prima vedere, daca vreunul dintre succesorii lui Traian Basescu, desemnat sa candideze pentru functia de primar general, va rata victoria, rezultatul ar fi catastrofal pentru PDL. Cel putin din trei motive. Primul este de natura psihologica. O infrangere ar putea fi perceputa ca un inceput de degringolada pentru acest partid tras in sus de popularitatea presedintelui, care inca atinge un scor de 40 si ceva la suta, de rezultatul la europarlamentare, precum si de sondajele de opinie. Cu atat mai mult cu cat, fara exceptie, declaratiile liderilor PDL mizeaza totul pe aceasta carte, a victoriei la Bucuresti. Nelasand loc nici celei mai mici indoieli. Si nefiind capabili sa-si imagineze o alianta in turul doi a adversarilor lor politici. Infrangerea, deci, ar putea genera mutatii semnificative in orientarea electoratului din intreaga tara la alegerile parlamentare.
In al doilea rAnd, victoria PDL la Bucuresti ar fi importanta pentru ca ar demonstra indubitabil existenta unei continuitati. Si anume, ca bucurestenii, cu toate sacrificiile pe care le-au facut si cu toate supliciile la care sunt supusi, merg in continuare cu un partid care s-a plasat in dreapta spectrului politic. Ceea ce ar insemna, implicit, o confirmare, dincolo de cea declarativa, a statutului PDL de partid al dreptei. Si in al treilea rand, miza Bucurestiului inseamna bani. Multi. Peste un miliard si jumatate de euro, dintre care o buna parte ar putea traversa buzunarele cercurilor de afaceri PDL. De ce, in aceste conditii si in ciuda faptului ca au cheltuit fonduri substantiale pentru a investiga electoratul bucurestean, principalii candidati pedelisti se tem sa isi asume, in mod public, dorinta de a se supune la incercare, candidand? Poate fiindca Traian Basescu nu si-a spus ultimul cuvant. Iar ei, "candidatii", Blaga, Videanu, Negoita si asa mai departe, nu doresc ca, Doamne fereste, sa ramana cu ochii in soare in momentul in care Basescu bifeaza un nume. Doamne fereste sa fie alt nume.
O altA explicaTie este, insa, situatia incurcata de la Bucuresti. In mod cert, populatia este nemultumita de modul in care este administrat orasul. Si tentata sa puna totul pe seama primarului general. Chiar daca unele nenorociri le apartin in exclusivitate primarilor de sector. Si chiar daca, uneori, a existat si un blocaj al Consiliului General. Poate ca pedelistii se gandesc ca persoana viitorului primar general va fi un om de sacrificiu. Si atunci, fiecare in parte trage catre o cariera mai sigura.
Dar ce se IntAmplA in restul spectrului politic? E mai simplu de raspuns. La PNL, candidat aproape cert este Ludovic Orban. Acesta nu ezita sa-si asume competitia. Daca va castiga, imaginea de partid de dreapta a PDL se face praf. Iar sansele liberalilor de a obtine un scor satisfacator la parlamentare, dupa patru ani de guvernare, ar creste considerabil. Si la PSD situatia este mai simpla. Chiar daca nu a fost nominalizata o persoana, exista cel putin trei candidati hotarati ca, la nevoie, sa intre in lupta: Vanghelie, Oprescu si Ponta. Pentru PSD o victorie ar insemna o spectaculoasa rasturnare de scor, dupa 20 de ani, in cel mai important oras al Romaniei.
Dar pentru toTi, cat timp nu sunt demarcate corespunzator responsabilitatile intre Primaria Generala si primariile de sector, Bucurestiul poate fi o capcana politica. Si nu numai un trofeu.
 Afisari: 1743  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Mai gili,mai intai ca "idiot" nu este decat daca vrei,sinonim cu "prost"...   de vida clara
Shadow,sa nu te faci ghicitor.Potzi in schimb sa dai ,"timpul probabil".   de vida clara
O analiza foarte lucida   de Baba Ali
INTR-ADEVAR,D-LE ROSCA!   de LENIO
Pai daca nici macar tu nu ai certitudinea ca stii ce vorbesti...   de vida clara
Iarba deasa,creste rara,creste....perpendiculara.   de vida clara
Mai gili,tu mi-ai ramas dator cu un raspuns...   de vida clara
visul meu este sa...(ca sa fiu in ton cu cehow)...   de BeDeii vechi si NOI
"Cum ti-am mai spus prostul este lipsit de indoieli si totdeauna plin de certitudini"    de BeDeii vechi si NOI
Ce ati zice de un tur doi pa soseaua de centura cu tractoru...cu cineva de la prefectura...   de BeDeii vechi si NOI
Idiotul(nu cel al lui Dostoievski)   de vida clara
Ce -ati zice.....   de cehow
Dl.Rosca are dreptate,alegerile pentru Bucuresti depasesc o simpa competitie   de Alex.Pandrea
Caractere romanesti   de Romica
A r h i v a
  Un iepuras scos din basca    2008-02-21
  Gherila de la Bucuresti    2008-02-14
  Samanta vrajbei    2008-01-29
  Soparla ucigasa    2008-01-28
  Tiparul otravit    2008-01-26
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo: Baza "Bondsteel", petrolul caspic si resursele (3224 afisari)
 Teorii antiromanesti: vlahismul si moldovenismul (2758 afisari)
 Litera "s" agita Biserica (2445 afisari)
 Capcana Bucuresti (1743 afisari)
 Soti otraviti cu antigel (1535 afisari)
 Petre si Mioara Roman s-ar putea impaca  (4342 afisari)
 I-a pus otrava sotiei in mancare pentru a-si ucide copilul nenascut (3701 afisari)
 Monstrul din Atlantic (2588 afisari)
 Radu Berceanu: Mihai Voicu ar putea fi confundat cu un cersetor (1459 afisari)
 David Beckham, in bratele unei blonde misterioase (1365 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12869 sec.