Ziua Logo
  Nr. 4170 de joi, 28 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Lefuri romanesti, preturi europene
-- Puterea de cumparare si nivelul de trai din Romania au atins un nivel alarmant de scazut, este concluzia unei analize a bancii de investitii JP Morgan, completata de BNR cu propriile calcule
O analiza realizata de banca de investitii JP Morgan arata cat de rau o duc romanii fata de ceilalti europeni. In Romania, salariile sunt mici, preturile mari, iar puterea de cumparare si, in consecinta, nivelul de trai, "la pamant". Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a prezentat, recent, aceasta analiza a bancii de investitii JP Morgan, realizata pe baza datelor Eurostat (n.r. - institutul de statistica al UE).
Studiul prezinta gradul de convergenta a nivelului preturilor si veniturilor in Romania fata de media Uniunii Europene UE 25 (in care nu sunt incluse Romania si Bulgaria). Banca Nationala a Romaniei a completat analiza JP Morgan cu propriile calcule.
Mai exact, BNR arata cat de mari sunt veniturile si preturile din Romania in raport cu media celor din Uniunea Europeana. In Romania, convergenta veniturilor era, in anul 2000, de 25% fata de media UE si va ajunge in acest an la circa 39%. Adica, in acest an, un roman va castiga, in medie, aproximativ 39% din cat castiga un european mediu. In acelasi timp, un ceh castiga 79%, un slovac - 66%, iar un ungur - 64%. Mai rau decat noi stau bulgarii (38%) si turcii (29%).
In ceea ce priveste convergenta preturilor, adica, fata de media preturilor din UE, cat de mari sunt acestea, Romania "sta bine": am ajuns la 59%. Bulgaria, care a aderat la Uniunea Europeana o data cu noi, in 2007, a ajuns abia la 44% din punct de vedere al integrarii preturilor la nivelul mediu comunitar. Mai mult, Lituania (56%) si Slovacia (58%), desi au aderat la UE in 2004, sunt in urma noastra la "capitolul cresterea preturilor" la nivelul mediu european. Letonia a ajuns la acelasi nivel cu noi (59%), in timp ce Polonia (63%), Cehia (61%), Ungaria (60%) si Estonia (67%) ne-au depasit. Slovenia este singura tara care a ajuns cu gradul de integrare a preturilor la 76% din media UE. Nu trebuie, insa, uitat ca Slovenia a fost prima tara ex-comunista care a intrat in UE in 2004 si care a adoptat euro inca de la 1 ianuarie 2007.
Tinta ratata pentru euro
Adoptarea monedei euro nu se face pentru ca asa vor autoritatile dintr-o tara membra a UE, ci abia dupa ce sunt indeplinite niste criterii foarte stricte din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici. Romania, de exemplu, anuntase ca vrea sa adere la zona euro din 2014. Marti, guvernatorul BNR a anuntat ca, din cauza deprecierii indicatorilor macroeconomici, tinta 2014 ar putea fi ratata! Cum Slovenia a adoptat euro, inseamna ca economia acestei tari este foarte bine inchegata comparativ cu cea a Romaniei.
Mancare mai scumpa decat in Europa
La capitolul preturi, Romania este fruntasa si la cresterea acestora in domeniul alimentelor. Tara noastra a ajuns la un nivel de 71% din media preturilor in UE. Doar Ungaria ne intrece, cu 76%, in timp ce in Bulgaria preturile alimentelor au ajuns abia la 60%, in Cehia - 69%, iar in Polonia - 66%. Pana si in performera Slovacie preturile alimentelor sunt mai mici decat in Romania, convergenta acestora ajungand abia la 66% fata de media UE.
Ca si cum nu ar fi suficient, la unele produse, cum este laptele, branza si ouale, aproape am egalat media UE (95%), in timp ce la ulei chiar am depasit-o (102%!). Iar laptele si floarea soarelui (din care se obtine uleiul) sunt subventionate de catre statul roman! De remarcat ca diferenta intre media veniturilor romanilor si cea a preturilor din Romania este de 20 de procente, iar daca socotim numai diferenta dintre venituri si preturile alimentelor, aceasta ajunge, in Romania, la 32 de procente.
Polonia (in care diferenta este de 5 procente) si Bulgaria (unde diferenta este de 6 procente) sunt alaturi de noi si au salarii mai mici si preturi mai mari decat media UE. Totusi, sunt departe de cele 20 de procente ale Romaniei. Pe de alta parte, in Cehia (18%), Ungaria (3%) si Slovacia (8%) diferenta dintre preturi si salarii este in favoarea salariilor, ceea ce inseamna ca un locuitor al acestor traieste mai bine decat un european mediu. Valentin Lazea explica aceasta diferenta prin productivitatea mai scazuta a romanilor. In plus, Romania exporta doar 26% din produsul intern brut, pe cand in Ungaria exporturile se plaseaza la 66% din PIB, iar in Slovacia reprezinta 84%.
Pagina realizata de Gabi MOROIANU 
Alte articole
  Tariceanu ignora avertismentul BNR    (Economic, 2007-11-05)
  Isarescu: Gata cu relaxarea!    (Economic, 2007-10-16)
 Afisari: 1666  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
M-am lamurit cu preturile...   de cotrofelnitza
Se pare ca sunt multi carora nu le convine o asemenea discutie si au dato pe postari cupreturi   de sarkizian
Minciuna si adevar.   de alwis46
Preturile sunt normale si nu <preturi europene>!   de Adrian v.D.
Unde esti Onestuile sa mai tragi o lozinca comunista-pedista mustind de demagogie si ipocrizie!   de giculuca
aloou, tovarase cenzurator   de Hello
Recesiunea lu'peste.De unde recesiune    de FB
Bine ca banii circula   de Tractoristu
Titlu gresit!!!   de contele
Nu va faceti iluzii..   de indel
Restructurari birocratice cu 50 %, un rau necesar   de sarkizian
A r h i v a
  STS intra la apa    6 comentarii
  Abuz de Nastase    6 comentarii
  Initiativa, criticata de juristi    1 comentariu
  Codul disputat si la Senat    
  Argumentele PSD    
  Pact pentru Educatie    4 comentarii
  Alocatia electorala    1 comentariu
  Obiectivele PNL    
  Geoana si Miki-Spaga dati afara din vile    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 STS intra la apa (2586 afisari)
 Abuz de Nastase (2445 afisari)
 Kosovo ii vine manusa lui Basescu (1915 afisari)
 Lefuri romanesti, preturi europene (1666 afisari)
 Cenzura in armata (1519 afisari)
 Rusii testeaza masina timpului (8339 afisari)
 Noi fotografii socante cu atrocitatile de la Abu Ghraib (6951 afisari)
 Suveranitatea Moldovei "amenintata" de o melodie populara (3420 afisari)
 Pensionarul care si-a pastrat muschii din tinerete  (2971 afisari)
 PREMIERA MONDIALA: Un barbat si-a tatuat ochiul (1921 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01402 sec.