Ziua Logo
  Nr. 4170 de joi, 28 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Kosovo ii vine manusa lui Basescu
George SCARLAT 
Interesul national dicteaza Romaniei sa reziste presiunilor exercitate asupra sa pentru a recunoaste independenta Kosovo. Conjunctura este favorabila. Focul de paie al recunoasterii independentei Kosovo s-a stins. Din cele 100 de recunoasteri internationale cu care se laudau kosovarii, doar 18 s-au materializat. Recunoasterile vin de la tarile NATO si UE, precum si de la Senegal, Afganistan ori din tropicala Costa Rica. Puteri mondiale sau regionale, cum ar fi Rusia, China, India, Brazilia, Indonezia, Argentina, Africa de Sud, Mexic sau Canada s-au aratat sceptice sau de-a dreptul ostile recunoasterii independentei Kosovo. Cea mai mare lovitura s-a inregistrat din partea musulmanilor.
Cu excepTia Albaniei Si Turciei, direct interesate, doar trei state musulmane au recunoscut Kosovo. Protectorii Pristinei au primit o palma si din partea Noii Zeelande, o democratie anglo-saxona. Premierul acestei tari a declarat ca Guvernul sau nu a mai recunoscut niciodata independenta unui stat in asemenea circumstante. Majoritatea celor 200 de state din lume asteapta de acum recunoasterea independentei Kosovo de catre ONU, decizie greu de adoptat.
In acest timp, americanii joaca stramb, incercand sa stranga Romania cu usa. Nicholas Burns, adjunctul Condoleezzei Rice si-a permis sa critice pozitia Romaniei. Presiunea se exercita si prin mass-media. Agentia Associated Press (AP) reincalzeste ciorba zborurilor si inchisorilor CIA in Romania. AP incalca grosolan etica profesionala si citeaza o sursa anonima pentru a acuza Romania ca la aeroportul M. Kogalniceanu s-ar fi facut transferuri de prizonieri CIA. Dupa cateva zile, aceeasi agentie de presa a dat stirea dezgustatoare conform careia ritualurile romanesti de inmormantare sunt "barbare". Este o ofensiva mediatica impotriva Romaniei. Puterea de la Bucuresti poate si trebuie sa opreasca aceste atacuri, in fasa. Este stiut ca sarbii, de exemplu, nu au fost invinsi in razboi de generalul Wesley Clark, ci de propagandista Christiana Amanpour de la CNN.
Comisia EuropeanA (CE) a prins din zbor dezinformarea AP si ne cere sa cercetam inca o data, daca nu cumva, totusi, am fi tranzitat niscai prizonieri talibani. O comisie parlamentara romaneasca a cercetat deja acuzatiile, nu a gasit nimic si a raspuns ca atare. Daca CE ne-a mai intrebat inca o data, inseamna ca ne face mincinosi. Daca le raspundem iar, oare vor continua sa ne intrebe pana recunoastem o vina imaginara? De fapt, domnii din CE pun presiune pe Romania sa recunoasca independenta unilaterala a Kosovo, desi, pe fata, au confirmat ca acesta este atributul tarilor membre, care pot decide dupa cum doresc.
DacA recunoSteam Kosovo, aliatii nostri din NATO si UE ne-ar fi ignorat. Am fi fost o Estonie oarecare, fara pareri. Daca ne dovedim insa un partener, dificil, precum Polonia, ne vor respecta. Aceasta politica indaratnica poate fi dusa cu succes de Traian Basescu, pentru ca acesta este stilul sau natural.
Romania trebuie sA reziste presiunilor si sa actioneze pentru a deveni un lider regional. Relatia cu Serbia si expansiunea economica romaneasca in aceasta tara sunt de importanta vitala. Ar trebui organizat un colectiv de lucru (task force) special pe probleme sarbesti. Acesta ar trebui sa inventarieze urgent problemele economice care sa fie discutate cu guvernul de la Belgrad. Ar mai trebui convinse societatile multinationale sa numeasca romani ca reprezentanti ai filialelor lor din Serbia. Dupa devastarea magazinelor de la Belgrad apartinand multinationalelor, initiativa ar fi bine-venita.
Mai existA mari proiecte de infrastructura in Serbia, unde Romania are interese. In schimb, Romania poate ajuta mult Serbia. De-a lungul anilor, Romania si-a creat o prezenta masiva in forurile internationale, de la Curti Internationale de Arbitraj, pana la activitatea sustinuta de membru observator la OECD. Serbia poate fi sprijinita peste tot unde Romania este prezenta. Din moment ce marile puteri actioneaza in Kosovo din interese nationale egoiste nu vad de ce nu le-am urma si noi exemplul. Aceasta este treaba lui Traian Basescu. E de vazut insa daca are si cu cine sa lucreze.
 Afisari: 1915  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
Ratacitule,   de Adrian v.D.
Da....urmeaza la cuvint....si....   de cehow
Usurel cu Kodovo si manusa.   de Socrate
Kosovo. (PUNCT) Ii vine manusa lui Basescu ?   de Arogantu'
DE CE VORBESC PUTIN   de Nituc
Dar Spania e tot sub tutela Rusiei?   de Hadrian Gaunescu
bun articol   de livache
Da baaa, asa-i baaaa!    de giculuca
adevarat graiesti. PRIMUL ARTICOL PERTINENT SI INTELIGENT   de robert72
Care expnasiune economica romanesca?   de Ghita Bizonu'
manusa pe naiba   de Ghita Bizonu'
Sa nu-l uitam pe Vadim!   de moroianu
Ininte de toate sarbii trebuie sa lupte contra secularismului si avorturilor   de Artistul2007
Rar poti ceti atitea traznai la un loc ...   de gili
Sa nu-i uitam pe sarbi   de FB
Cred ca in titlu s-a strecurat o eroare de nume...   de moroianu
observatii corecte, linguseli prezidentiale fara noima   de Agentura
Romania trebuie sa recunoasca. E MUSAI!   de cercetas
Normal...   de Roxana
Drivel   de Vasco da Gama
Ba'secu si Kosovo   de Paul din Ohio
OK   de contras
Simplu de rezolvat   de sarkizian
A r h i v a
  Contraeditorial despre Frica    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 STS intra la apa (2586 afisari)
 Abuz de Nastase (2445 afisari)
 Kosovo ii vine manusa lui Basescu (1915 afisari)
 Lefuri romanesti, preturi europene (1666 afisari)
 Cenzura in armata (1519 afisari)
 Rusii testeaza masina timpului (8339 afisari)
 Noi fotografii socante cu atrocitatile de la Abu Ghraib (6951 afisari)
 Suveranitatea Moldovei "amenintata" de o melodie populara (3420 afisari)
 Pensionarul care si-a pastrat muschii din tinerete  (2971 afisari)
 PREMIERA MONDIALA: Un barbat si-a tatuat ochiul (1921 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.83915 sec.