"Se pare ca acesti domni (n.r.- liderii Consilului National Secuiesc) inca se afla in Kirghistan, nu au aflat ca Romania a intrat in Uniunea Europeana si si-a indeplinit toate standardele politice pentru minoritati", a replicat Basescu. El a anticipat ca institutiile europene nu vor lua in seama o astfel de solicitare pe care a catalogat-o drept o incercare neconstitutionala "de incitare, de incingere a spiritelor".
"A vorbi in cadru neconstitutional, a face solicitari neconstitutionale intr-un astfel de moment nu face decat sa arate ca cei care fac astfel de declaratii au orice dorinta, numai aceea de buna intelegere in Romania nu", a conchis presedintele, citat de Mediafax.
Basescu a tinut sa afirme ca nu crede in existenta unei declaratii a Guvernului Ungariei de sprijinire a autonomiei secuilor, dar daca aceasta exista, atunci Budapesta "va primi o riposta pe masura". Basescu a spus ca nu crede ca Executivul maghiar isi permite sa se amestece in treburile interne ale Romaniei si a subliniat ca Bucurestiul nu a spus niciodata Ungariei ce are de facut in interior.
Presedintele s-a aflat sambata si duminica, intr-o vizita privata in Covasna, in timpul careia s-a intalnit cu presedintele Forumului Civic al Romanilor din Covasna si Harghita, Ioan Solomon si cu reprezentantii administratiilor locale. Potrivit lui Solomon, Basescu a confirmat ca exista probleme de purificare etnica in cazul romanilor din Harghita si Covasna si ca acest lucru trebuie sa inceteze.
"Vointa de autonomie"
Emil Boc a declarat ieri ca Uniunea ar putea fi un partener al PD-L, insa numai daca respecta Constitutia si fara "pretentia" de a negocia vreun articol din Legea fundamentala. "UDMR este liber sa recunoasca independenta Kosovo, insa in afara Guvernului."
Profitand de contextul declararii independentei Kosovo, cei 160 de delegati ai CNS s-au reunit sambata, la Sfantu Gheorghe - dupa un an si jumatate de la ultima intrevedere - si au adoptat un memorandum, prin care cer Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) numirea unui raportor care sa evalueze starea generala si "vointa de autonomie" a comunitatii maghiare. Pe baza acestui raport, CNS doreste adoptarea unei hotarari privind autonomia Tinutului Secuiesc. Memorandumul, ce va fi transmis membrilor APCE in aproximativ doua saptamani, prezinta si rezultatele referendumului neoficial pe tema autonomiei, organizat in secuime, in cadrul caruia 99,3% dintre cei 200.000 participanti s-au pronuntat in favoarea autonomiei.
CNS a reluat solicitarea catre autoritatile locale si judetene din secuime sa initieze organizarea oficala a consultarilor populare locale vizand autonomia, a anuntat noul presedinte al Consiliului, Izsak Balazs, potrivit Mediafax. El a sustinut ca referendumul intern organizat de CNS este valabil si a avut succes.
Izsak a avertizat ca, daca si in viitor consiliile locale din secuime decid sa organizeze referendum, iar aceste hotarari sunt atacate in contencios-administrativ, atunci toate aceste cazuri vor ajunge la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului si nu doar doua dintre ele, ca in prezent. El a tinut sa sublinieze ca numarul ridicat de sesizari la CEDO ar avea un efect mai puternic.
Mai mult, reprezentantii CNS au initiat crearea unui cadru juridic la nivelul Uniunii Europene, privind drepturile minoritatilor nationale autohtone si avand in vedere dreptul acestora la autodeterminare. In acest sens, Consiliul a propus formarea unei comisii internationale formate din specialisti ai statelor UE.
Programul Budapestei
De la sedinta CNS nu au lipsit liderul Uniunii Civice Maghiare, Szasz Jeno si nici europarlamentarul Laszlo Tokes, considerat amabasadorul autonomiei in Parlamentul European.
Guvernul ungar a subliniat clar in programul sau ca sustine toate eforturile de autonomie bazate pe principii europene si cooperare intre majoritate si minoritate, a declarat secretarul de stat pentru minoritati si politici nationale, Ferenc Gemesi, citat de MTI. Ferenc a facut aceasta declaratie ca raspuns la o solicitare lansata de CNS catre europarlamentarii ungari, liderii romani si ungari de sustinere a eforturilor in vederea autonomiei, ale comunitatii etnicilor maghiari din Romania.
Serbia apeleaza la SUA
Premierul sarb Vojislav Kostunica a cerut ieri SUA "sa permita" revenirea la situatia existenta inainte de proclamarea unilaterala a independentei Kosovo si sa recunoasca astfel suveranitatea Serbiei in acest teritoriu, informeaza Rompres.
"SUA trebuie sa permita Consiliului de Securitate al ONU sa confirme validitatea rezolutiei 1244, sa permita revenirea la situatia anterioara" proclamarii independentei Kosovo de catre majoritatea albaneza, a declarat Vojislav Kostunica. "In caz contrar, criza care afecteaza fundamentele ordinii mondiale nu va face decat sa se aprofundeze", a adaugat el. In prezent, 10 tari din cele 27 membre ale UE au recunoscut noul stat. Zece state s-au opus recunoasterii independentei, printre care Spania, Romania si Ciprul.
Mai multe mii de sarbi din Kosovo au continuat sambata si duminica manifestatiile pasnice in localitatea Kosovska Mitrovica impotriva proclamarii independentei ex-provinciei sarbe cu majoritate albanofona, scandand "Kosovo este Serbia!" si "Rusia, Vladimir Putin!". Politisti ai ONU, in tinuta antiterorista, au format un cordon blocand trecerea peste podul care face legatura intre cele doua comunitati ale orasului, etnicii albanezi si cei sarbi. In timpul manifestatiei, un elicopter al NATO survola podul si demonstratia. Alta manifestatie, adunand circa o suta de sarbi din Kosovo, a avut loc sambata in enclava sarba de la Strpce, in sudul Kosovo. (G.D.)
Batalionul 307 in Kosovo
O subunitate apartinand Batalionului 307 Infanterie Marina de la Babadag va pleca in Kosovo. Este prima misiune in teatrele de operatii la care participa o structura din compunerea batalionului.
Un numar de 86 de militari comandati de maiorul Marius Gheorghescu vor face parte din Detasamentul National de Forte - RoFND - din compunerea Grupului de Lupta Multinational de Vest al misiunii conduse de NATO in Kosovo, KFOR. Ei vor indeplini, timp de sase luni, alaturi de un detasament de militari italieni, activitati specifice de escorta, control trafic si patrulare. Militarii constanteni ii vor inlocui pe colegii aradeni din Batalionul 191 Infanterie. (D.D.)
Sean Connery: "Scotia va fi independenta"
Actorul Sean Connery a apreciat ca Scotia va deveni independenta inainte ca el sa moara, intr-un articol publicat de Scottish Sunday Express, relateaza Mediafax.
Sean Connery l-a laudat pe premierul Scotiei Alex Salmond, dar si munca pe care a depus-o Partidul National Scotian de la venirea la conducere, in mai 2007. Atunci, Partidul National Scotian a promis ca va organiza, in urmatorii trei ani, un referendum privind independenta Scotiei. Sean Connery, in varsta de 77 de ani, care in prezent locuieste in Bahamas, a declarat anul trecut ca se va intoarce in tara natala, dupa aproape 50 de ani de exil, doar daca Scotia va deveni stat independent. "Intotdeauna am fost optimist in ceea ce priveste viitorul Scotiei.
Iar acum, mai mult ca niciodata, cred ca Scotia este aprope de dobandirea independentei", a scris
Connery. (G.D.)