Ziua Logo
  Nr. 4166 de sambata, 23 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Romania sub presiunea Kosovo
Cristian UNTEANU 
-- Nu au trecut doi ani de cand publicam, in paginile acestui ziar, un foarte lung interviu cu pastorul Tokes, actual europarlamentar trimis de Romania la Bruxelles. Afirma Lazlo Tokes inca de atunci ceva uluitor care, daca politicienii nostri ar fi avut un minimum de profesionalism, ar fi trebuit sa reactioneze imediat. La fel ca si serviciile de informatii despre care am auzit spunandu-se ca ar avea ca scop protectia tarii impotriva amenintarilor externe si interne.
Tokes spunea ca propune Romaniei solutia palestiniana "teritorii contra pace", cerand, in schimbul unei paci sociale in Romania, recunoasterea autonomiei tinutului Secuiesc, precizand ca ar fi vorba despre un teritoriu de 14.000 km. Reluam informatia, cu toate ca urmarile previzibile vor fi determinate de aceeasi indiferenta a opiniei publice si a politicienilor. Numai ca, atunci cand a fost rostita prima oara, afirmatia lui Tokes nu putea sa spuna ceva decat celor care, in fundalul jocurilor internationale, pregateau cu osardie independenta provinciei Kosovo, acest mic grup de jucatori stiind foarte bine care aveau sa fie efectele bulgarului de zapada care a inceput deja sa se rostogoleasca dinspre Pristina spre cele mai nebanuite, inca, zone ale Europei si ale lumii.
Acum, afirmaTia respectiva ar trebui sa inspaimante in contextul in care liderii celor doua partide ale minoritatii maghiare din Romania au salutat entuziast miscarea din Kosovo, stiind ca cine nu va sustine imediat principiul autonomiei Tinutului Secuiesc, risca sa piarda major tocmai intr-un an electoral. Ar trebui sa inspaimante la modul cel mai serios si asa-zisa confuzie care apare din ce in ce mai des in ultimele saptamani in comentariile unor politicieni majori de pe scena internationala care vorbesc nu despre un oarecare tinut Secuiesc, ci, atentie, despre Problema Transilvaniei. Posibil sa fie o extensie datorata lipsei de cunoastere a detaliilor. Dar, cel mai probabil, confuzia trimite in alta parte, spre o alta miscare, spre o alta posibila dezvoltare tragica dintr-un scenariu international post-Kosovo.
Afirm acest lucru deoarece, daca toata lumea pare a fi acum de acord asupra faptului ca afirmarea independentei Kosovo a creat deja un precedent foarte periculos in relatiile internationale, reflectoarele lumineaza mai putin cealalta dimensiune a acestui joc iresponsabil. Precedentul Kosovo este esential pentru argumentatia tuturor celor care se opuneau, este adevarat cu dintii stransi, dar in tacere, principiului fundamental pe care s-a bazat sistemul de relatii internationale dupa cel de-al doilea razboi mondial: recunoasterea si respectarea frontierelor si, subsecvent, prin intermediul ONU, crearea de bariere impotriva unor miscari separatiste care ar fi putut reaprinde conflicte de mare intensitate.
DacA diplomaTia romaneasca face acum greseala impardonabila de a mai lasa sa fie evocata inexistenta problema a Transilvaniei, riscam sa ne trezim in fata unei situatii extrem de grave pe care este posibil sa nu o mai putem gera de unii singuri. Transferul de la nivelul initial al problemei tinutului Secuiesc la cel superior si mult mai amplu al Transilvaniei in integralitatea sa, pare deja sa intereseze, sau sa ingrijoreze, sau ambele deopotriva, lideri politici ca Vladimir Putin. El insusi aflat in foarte delicata situatie de a-si ajuta prietenii sarbi (reconfortati oarecum de uriasul argument de securitate energetic reprezentat de participarea lor la South Stream), dar si de a decide daca va raspunde cererilor de independenta formulate de liderii din Abhazia si Osetia de sud. Modificand astfel frontierele Georgiei. Implicit, rationamentul sau, dar si al altor lideri politici din lume, cuprinde insa si scenarii pentru situatia in care ar trebui sa raspunda intr-o maniera dura unor intentii separatiste pe propriul teritoriu.
Romania are, doreste sa aiba, isi imagineaza macar asemenea scenarii de raspuns? Cat timp credem ca mai avem la dispozitie?
 Afisari: 2797  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 24 Afiseaza toate comentariile  
Scenariu ieftin!   de hefaistos
Se termina Primul razboi Mondial   de FB
Daca noi eram evrei   de FB
Gaselnita iredentista   de FILIP
Cite tancuri d-le Valjean ?   de XL5
gaz pe foc   de ge62
Legea de baza care trebuie sa guverneze,in orice situatzie,trebuie sa fie bunul-simt...   de vida clara
Presiunea Kosovo ?   de alwis46
Stiam ca o sa ma primitzi cu paine,fara sare(nici piper,dar nu trebuia sa angajatzi si o fanfara..   de vida clara
L. Tokes e un obraznic, nesimtit, nerusinat care ar trebui sa stea linistit in coltul lui. Secuii    de giculuca
Domnu Branzovenescu a intors cu 180 de grade   de Giorgi_Buj
Ehe,FB-ule,eu gandesc nu muncesc.   de vida clara
Mai euroilor,cand o da vreo bruma de minte,sa nu tzinetzi basca pe cap.   de vida clara
Precautiune   de van kiparos
Ce ne spune istoria?   de LENIO
Unii kosovari se ascund prin Covasna, dar sunt destui si la Harghita   de cercetas
Despre panica kosovara   de Mache
ipocrizia ue despre valorile ei democrate si cum vedea ea desfiintarea    de silviana
À la recherche du temps perdu   de FB
Ce trebuie facut ?   de sarkizian
Dle Unteanu, sunteti insubstantial...   de Teo_ologul
14.000km?   de Arcturus
La Pristina am fost si eu   de Atamild
Timp mai e...   de spaiu'
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cariera de exceptie ruinata de un set de poze porno (4682 afisari)
 Romania sub presiunea Kosovo (2797 afisari)
 Rusia ameninta cu forta militara (2644 afisari)
 Regina-mama Elena, "Dreapta a popoarelor" (2213 afisari)
 Retelele musulmane de informatii din Kosovo (2209 afisari)
 Guvernul Ungariei sprijina pretentiile autonomiste ale secuilor (2647 afisari)
 Pantofi cu toc fara toc la numai 4.000 de euro (2443 afisari)
 Cu plagiatul la Eurovision (2125 afisari)
 Nastase: Boc, un papagal cu cravata portocalie, ce repeta ce spunea Basescu acum patru ani (1792 afisari)
 Hitler picta tablouri cu Alba ca Zapada si cei sapte pitici (1708 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.93146 sec.