Presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, s-a intalnit recent cu pesedistii Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea pentru a afla care sunt sansele ca Adrian Nastase sa revina in conducerea PSD. Curiozitatea lui Olteanu a fost satisfacuta de "maestrul combinatiilor" care a sustinut ca este posibil ca Adrian Nastase sa nu reuseasca sa isi adjudece presedintia Consiliului National al PSD. Surse de la varful PNL ne-au explicat de ce Tariceanu si liderii partidului il prefera pe Nastase.
"Fostul premier este un inamic declarat al presedintelui Basescu si in mod cert, dispus unei colaborari cu PNL, si nu cu PD-L. La motiunea de cenzura, Geoana a jucat la doua capete si era gata sa bata palma cu democratii, doar-doar ajunge premier. Adrian Nastase ar reprezenta insa o garantie pentru un parteneriat politic cu PNL", ne-a declarat un vicepresedinte PNL. Hrebenciuc a descins la Olteanu pentru ca, la randul sau, era interesat sa afle daca liberalii s-au mai gandit la o "infratire" cu PSD, in urma intalnirii Tariceanu-Geoana, ce a avut loc la inceputul saptamanii trecute. Atunci, Tariceanu a lasat sa se inteleaga ca nu este inca momentul unei colaborari fatise cu social-democratii, parteneriat pe care, teoretic, nu-l exclude. Marea teama a liberalilor este ca o oficializare a prieteniei cu PSD ar avea un efect de bumerang, aducandu-i capital politic presedintelui Traian Basescu. Acest punct de vedere a fost sustinut vehement de ministrul Ludovic Orban, prezent la intalnirea cu pesedistii. Momentan, negocierile cu PSD pe tema unei colaborari politice ar putea prinde un nou elan daca Adrian Nasate revine in conducerea social-democrata. "Asteptam sa vedem ce se intampla maine (n.r. - astazi). Daca Nastase reuseste sa preia conducerea Consiliului National putem avea o garantie ca el va milita in partid ca pesedistii sa mearga pe mana noastra, contrabalansand astfel capriciile lui Geoana", au conchis sursele citate.
Fostul presedinte al PNL Cluj-Napoca, viceprimarul Adrian Popa, impreuna cu semnatarii "Tezelor liberale", au adresat ieri un apel catre grupul Tariceanu-Olteanu sa iasa de sub "papucul PSD".
"Iesiti de sub papucul PSD, de sub papucul lui Mircea Geoana si de sub cel al lui Viorel Hrebenciuc. Nu mai distrugeti liberalismul, ca se invarte Bratianu in mormant, daca va vede. Salvati liberalismul si PNL, atat cat se mai poate salva. Nu sacrificati totul de dragul scaunelor, functiilor si imunitatilor voastre", se arata in apelul dat publicitatii.
Puterile sefului CN
Consiliul National al PSD este organul de conducere al partidului in intervalul dintre doua Congrese, iar presedintele acestui for face parte din organismele de decizie ale partidului.
Seful CN coordoneaza activitatea forumurilor, ligilor si asociatiilor formatiunii. Prin delegare, el poate primi si alte atributii din partea presedintelui PSD.
Detinatorul primei functii in CN face parte din Comitetul National Executiv - for responsabil, intre altele, cu strategia electorala, aliantele politice si organizarea alegerilor interne in partid. Nu in ultimul rand, presedintele CN este membru al Biroului Permanent National, organul operativ de analiza si decizie a partidului care se intruneste saptamanal si ori de cate ori este nevoie.
Consiliul National primeste anual informari de la Comitetul Financiar asupra constituirii si folosirii bazei financiare a partidului.
Toate aceste prevederi sunt cuprinse in Statutul PSD, iar initiativa modificarii documentului de capatai al social-democratilor apartine tot Consiliului National.
Geoana, intre ciocan si nicovala
Trio-ul Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea si Mircea Geoana au negociat intens ieri pentru ca Adrian Nastase sa nu devina presedintele Consiliului National. Sustinerea lor pentru Dan Mircea Popescu este una conjuncturala, miza reala a bataliei constituind-o blocarea accesului lui Nastase intr-o functie cheie in partid.
Infrangerea fostului premier ar echivala cu o grea lovitura de imagine data taberei Nastase - Iliescu si nu i-ar permite acestuia sa aiba vreun cuvant de spus in luarea deciziilor viitoare. In schimb, garda veche din PSD incearca sa contrabalanseze efectele Congresului din 2005, in partid vorbindu-se de ideea unei restauratii daca Nastase va castiga alegerile.
Presedintele PSD nu vrea in nici un caz sa il vada inscaunat pe Nastase in fruntea CN de astazi. Surse din partid ne-au declarat ca "Geoana fierbe" si negociaza pentru ca revenirea fostului premier sa nu devina realitate. Hrebenciuc, Ilie Sarbu si Mitrea au fost oamenii de baza ai liderului PSD, lor revenindu-le sarcina convingerii presedintilor de filiala. Ei sustin ca fostul premier doreste sa readuca democratia organizatiilor. "Ii este dor de stilul sau dictatorial, nu a invatat nimic din cat a stat pe margine", a spus un lider PSD. In replica, fostul premier asigura ca autonomia organizatiilor va fi respectata si ca acestea sunt doar intoxicari. "Nimeni nu voteaza cu Dan Mircea Popescu. Votul va fi pro sau contra Nastase. Nimeni nu are in cap altceva", ne-au declarat mai multi deputati PSD. Geoana mizeaza sigur pe voturile filialor din Ardeal care nu il au la inima pe Nastase si pe cel al filialei din Bucuresti si Constanta. Fostul premier este sustinut de organizatiile din Oltenia, Muntenia si mare parte a celor din Moldova. "Va castiga Nastase cu 60%" a fost prognoza lui Alin Teodorescu. Liviu Dragnea, un apropiat al lui Mircea Geoana, a dezertat din tabara acestuia si a anuntat ca il va sustine pe Nastase. "Este nemultumit de promovarea lui Miron Mitrea ca sef al campaniei electorale", a sustinut un vicepresedinte PSD. El urma sa aiba o intalnire lamuritoare aseara cu Geoana.
Miza Consiliului
Surse din partid au recunoscut ca miza reala a CN o reprezinta lupta dintre gruparea Geoana si cea Iliescu-Nastase.
"Daca Dan Mircea Popescu va castiga sefia Consiliului National, fostul premier va fi pus cu botul pe labe si isi va continua perioada de penitenta", a afirmat un lider PSD.
Sustinatorii lui Nastase spun ca "abia asteapta sa vada pe unde va scoate presedintele PSD camasa daca va pierde", pentru ca mereu a iesit cu declaratii ostile fostului premier. "Asteptam sa vedem ce iese. Daca va castiga Nastase, conducerea are mari probleme de reprezentativitate si abia atunci ideea Congresului extraordinar devine viabila", ne-au spus surse din tabara lui Nastase.
Castigarea presedintiei CN i-ar permite fostului premier sa participe la luarea deciziilor in cadrul Biroului Permanent. La bursa zvonurilor de ieri exista si ideea anularii alegerilor pentru presedintia CN, deoarece acest punct este trecut la finalul lucrarilor.
Mitrea la DNA
Fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea s-a prezentat ieri la DNA, cu doar o zi inaintea Consiliului National al PSD.
Procurorii i-au adus la cunostinta invinurile din dosarul Zambaccian in care este cercetat alaturi de Adrian Nastase. "A mai inceput o data dosarul care a mai inceput o data in 2006. Este vorba de dosarul in care eram invinuit, acesta s-a redeschis", a spus Mitrea la iesirea din sediul DNA.
Intrebat despre acuzatiile ce i se aduc, Miron Mitrea a raspuns ca este vorba despre "luarea de mita". "M-am dus, mi s-a spus ca am fost pus sub invinuire, le-am dat o declaratie in care am spus ca sunt nevinovat, am semnat si am incheiat povestea", a adaugat Mitrea.