Presedintele Traian Basescu i-a recomandat omologului sau sarb, Boris Tadici, sa gaseasca un mijloc de comunicare cu autoritatile de la Pristina pentru binele comunitatii sarbe din provoncia separatista Kosovo. Cei doi s-au intalnit ieri la Bucuresti, Tadici alegand Bucurestii drept prima destinatie dupa obtinerea celui de-al doilea mandat prezidential.
"Belgradul trebuie sa vorbeasca cu Pristina, sa gaseasca solutii de comunicare, daca vorbim numai de necesitatea de a proteja sarbii din Kosovo", a declarat Basescu la finele intalnirii. Al doilea mesaj adresat lui Tadici a fost solicitarea ca Serbia sa continue demersurile de integrare in Uniunea Europeana in pofida crizei relatiilor cu statele care au recunoscut sau intentioneaza sa recunoasca independenta Kosovo. "Nu este o declaratie politica pentru a face pe pe plac cuiva", a accentuat Basescu. El a invocat chiar cazul Romaniei care a avut ca obiectiv integrarea euroatlantica de la inceputul anilor 90, fara sa-si construiasca alternative. "Nu intotdeauna ai optiunea de a face ce vrei, dar nimic nu-i impiedica pe oamenii politici sa faca ceea ce trebuie", a adaugat seful statului roman.
"Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo. Nu vom renunta niciodata. Nu ne vom preda niciodata", si-a inceput presedintele sarb discurscul. Tadici a precizat ca autoizolarea Serbiei nu este o optiune, pentru ca acest lucru ar insemna legitimarea pozitiei celor care au recunoscut independenta albanezilor din Kosovo. Pe de alta parte, Tadici a admis ca autoritatile de la Belgrad vor reduce colaborarea diplomatica cu statele care au recunoscut "acest demers ilegal". Insa procesul integrarii europene nu va conduce de la abdicarea Serbiei de la drepturile sale legitime. "Orice actiune a Serbiei va fi realizata in vederea pastrarii integritatii sale teritoriale", a afirmat seful statului sarb. Tadici a respins ideea recurgerii la forta pentru solutionarea conflictului preferand ca Serbia sa-si intareasca capacitatile economice din provincia secesionista. De asemenea, autoritatile sarbe vor continua colaborarea cu KFOR, dar "nu va recunoaste legalitatea fortelor UE in Kosovo deoarece decizia a fost adoptata in afara ONU". Tadici nu a omis sa multumeasca Romaniei pentru pozitia sa de dupa declararea independentei deoarece astfel nu se poate spune ca noul stat este recunoscut de catre Uniune in ansamblu.
Pe agenda discutiilor a figurat si proiectul Nabucco in care Tadici s-a declarat direct interesat. De asemenea, sarbii intentioneaza sa foloseasca mai mult portul Constanta si sa construiasca noi porturi la Dunare. Interesul Serbiei pentru Dunare si porturile romanesti s-a amplificat dupa ruperea Muntenegrului in urma careia sarbii au pierdut iesirea la mare.
UDMR neschimbata
Marko Bela le-a expus marti ambasadorilor statelor UE la Bucuresti "pozitia ferma" a UDMR, potrivit careia Romania ar trebui sa recunoasca in cel mai scurt timp independenta Kosovo. Intr-o intalnire cu ambasadorii UE la Bucuresti, Marko a subliniat ca Uniunea a dorit de la inceput si doreste si in viitor sa lupte pentru drepturile comunitatii maghiare. (A.I.)