Ziua Logo
  Nr. 4165 de vineri, 22 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mesagerul
-- Basescu i-a transmis presedintelui Serbiei, aflat in vizita la Bucuresti, o pozitie similara celei americane: "Belgradul trebuie sa vorbeasca cu Pristina, sa gaseasca solutii de comunicare"; "Continuati demersurile de integrare in UE"
Presedintele Traian Basescu i-a recomandat omologului sau sarb, Boris Tadici, sa gaseasca un mijloc de comunicare cu autoritatile de la Pristina pentru binele comunitatii sarbe din provoncia separatista Kosovo. Cei doi s-au intalnit ieri la Bucuresti, Tadici alegand Bucurestii drept prima destinatie dupa obtinerea celui de-al doilea mandat prezidential.
"Belgradul trebuie sa vorbeasca cu Pristina, sa gaseasca solutii de comunicare, daca vorbim numai de necesitatea de a proteja sarbii din Kosovo", a declarat Basescu la finele intalnirii. Al doilea mesaj adresat lui Tadici a fost solicitarea ca Serbia sa continue demersurile de integrare in Uniunea Europeana in pofida crizei relatiilor cu statele care au recunoscut sau intentioneaza sa recunoasca independenta Kosovo. "Nu este o declaratie politica pentru a face pe pe plac cuiva", a accentuat Basescu. El a invocat chiar cazul Romaniei care a avut ca obiectiv integrarea euroatlantica de la inceputul anilor 90, fara sa-si construiasca alternative. "Nu intotdeauna ai optiunea de a face ce vrei, dar nimic nu-i impiedica pe oamenii politici sa faca ceea ce trebuie", a adaugat seful statului roman.
"Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo. Nu vom renunta niciodata. Nu ne vom preda niciodata", si-a inceput presedintele sarb discurscul. Tadici a precizat ca autoizolarea Serbiei nu este o optiune, pentru ca acest lucru ar insemna legitimarea pozitiei celor care au recunoscut independenta albanezilor din Kosovo. Pe de alta parte, Tadici a admis ca autoritatile de la Belgrad vor reduce colaborarea diplomatica cu statele care au recunoscut "acest demers ilegal". Insa procesul integrarii europene nu va conduce de la abdicarea Serbiei de la drepturile sale legitime. "Orice actiune a Serbiei va fi realizata in vederea pastrarii integritatii sale teritoriale", a afirmat seful statului sarb. Tadici a respins ideea recurgerii la forta pentru solutionarea conflictului preferand ca Serbia sa-si intareasca capacitatile economice din provincia secesionista. De asemenea, autoritatile sarbe vor continua colaborarea cu KFOR, dar "nu va recunoaste legalitatea fortelor UE in Kosovo deoarece decizia a fost adoptata in afara ONU". Tadici nu a omis sa multumeasca Romaniei pentru pozitia sa de dupa declararea independentei deoarece astfel nu se poate spune ca noul stat este recunoscut de catre Uniune in ansamblu.
Pe agenda discutiilor a figurat si proiectul Nabucco in care Tadici s-a declarat direct interesat. De asemenea, sarbii intentioneaza sa foloseasca mai mult portul Constanta si sa construiasca noi porturi la Dunare. Interesul Serbiei pentru Dunare si porturile romanesti s-a amplificat dupa ruperea Muntenegrului in urma careia sarbii au pierdut iesirea la mare.
UDMR neschimbata
Marko Bela le-a expus marti ambasadorilor statelor UE la Bucuresti "pozitia ferma" a UDMR, potrivit careia Romania ar trebui sa recunoasca in cel mai scurt timp independenta Kosovo. Intr-o intalnire cu ambasadorii UE la Bucuresti, Marko a subliniat ca Uniunea a dorit de la inceput si doreste si in viitor sa lupte pentru drepturile comunitatii maghiare. (A.I.)
Adrian ILIE 
 Afisari: 1126  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Basescu a facut bine   de FB
Romania este cea mai mare putere din Balcani   de Camelian Propinatiu
Coloana vertebrala de guma...   de gogu TIM
ma intreb   de George-Felix
Triste paralelisme (1968-2008)   de Mache
Tot o apa si-un pamint   de Tudor190
Sirbii nu zic chiar ce zice articolul...   de JohnGreen1
A r h i v a
  La Piovra inhata Romania    7 comentarii
  Un milion de protestatari la Belgrad pentru Kosovo    59 comentarii
  Guvernul cu taxa inversa    2 comentarii
  PNL prefera Nastase    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 La Piovra inhata Romania (2487 afisari)
 Operatii estetice extreme (1682 afisari)
 Razboi intre greii modei (1593 afisari)
 Moartea baroniadei. Baronii se intorc (1511 afisari)
 Kosovo si interesul national (1453 afisari)
 Ricky Martin de nerecunoscut (2408 afisari)
 Semne obscene marca Ceausescu (1960 afisari)
 Surprins cand abuza sexual... o vaca gestanta (1897 afisari)
 Adrian Nastase, "cantecul de lebada" al "papagalului" Geoana (1658 afisari)
 ULTIMA ORA: Fiul vitreg al Elenei Udrea, implicat intr-un grav accident rutier (1633 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01081 sec.